Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Helgagatan 36 K
SVEN WALLANDER 1926
SÖDERMALM
STOR ETTA, MÖJLIG TVÅA MED GENUIN 1920-TALSCHARM
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN
I ett kulturhistoriskt och välbevarat 1920-talskvarter mitt på Söder hittar vi denna mycket charmiga och trivsamma lägenhet i lugnt och ostört gårdsläge. Den är idag en stor och social etta som på olika sätt kan byggas om till en tvåa. Både fastigheten och lägenheten bjuder på många originaldetaljer. Fastigheten är mycket väl omhändertagen med många stilfulla arkitektoniska element, och både innergården och omgivningen är grön och lummig. Stora vackra originalfönster med djupa nischer förser hemmet med ett rikligt ljus och detaljer som spegeldörrar, serveringsskåp, inbyggda garderober, radiatorer, trägolv och profilerade snickerier finns också bevarade. Här är det ljust, ljuvt, mysigt och lätt att trivas.

Klicka på valfri bild i galleriet för att starta bildspel och visa flera fotografier.
Ansvarig mäklare
Mattias Holm
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Helgagatan 36 K
Område:
Södermalm
Byggnadsår:
1926 SVEN WALLANDER
Rum:
1 rum och kök
Boarea:
46 kvm
Andelstal:
0,3272 %
Våning:
1 av 3
Avgift:
2409 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 250 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Fastigheten Metern 9 stod färdig 1926 och ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Det är en kvartersstor byggnad med en ståtlig entré i en klassicistiskt utformad och välvd portal. Fasaden är putsad i gult och pryds av en hel del dekorativa detaljer. Fastigheten bevarar i hög grad sitt ursprungliga utseende, och de detaljer som under årens lopp har förändrats har sedan återskapats, vilket gör kvarteret till en riktig kulturskatt. Så är den också blåklassad i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen där byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde hamnar. Till 36K är det alltid en fröjd att komma hem, porten till trapphuset är inte annat än förtjusande. Brf Metern är en av Stockholms äldsta bostadsrättsföreningar och bildades 1925, och består idag av 225 lägenheter samt två kommersiella lokaler. Föreningen är lågt belånad, har god ekonomi och trevliga och engagerade medlemmar som ordnar många aktiviteter; gårdsfester, middagar, tai chi och qi gong till exempel. Invändigt finns flera gemensamma faciliteter såsom gym, bastu, festlokal, hobbyrum, tvättstuga med mera. På den stora och grönskande gården hänger du gärna, bland träd och rabatter finns många utegrupper och grillar att nyttja. Föreningen har även en bilpool med garageplats.

Närområdet


Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, här är både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. Men på kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vita Bergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet.

Allmänt


En ljus, luftig och välkomnande bostad med genuin själ och många bevarade originaldetaljer. Stora klassiska sexrutade originalfönster med spanjoletter och djupa fönsternischer bidrar till både rymd och charm. Alla fönster vetter mot den lugna innergården. Hela lägenheten har ett vackert bevarat trägolv som vitlaserats. Bostaden kan byggas om till en tvåa, antingen genom att köket flyttas, eller att vardagsrummet delas av. Ett stort vindsförråd hör också till lägenheten.

Kök


Det stora och ljusa köket bjuder på rymd, charmiga vinklar och bevarad originalinredning och är ett rum som verkligen inbjuder till samling. Här finns ett vackert serveringsskåp från byggåret bevarat. Den övriga köksinredningen går i samma stil med vita speglade luckor. Bänkskivorna är av valnöt med dubbel diskho i rostfritt. Som stänkskydd sitter vitt klassiskt 15x15-kakel. Till maskinparken hör gasspis med ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. En stor tillgång är även det bevarade kallskafferiet som rymmer både matvaror och prylar. Invid det stora fönstret kan du placera ett stort matbord.

Allrum


Allrummet är ett stort och flexibelt rum med två fönster. Ytan rymmer med lätthet både soffgrupp och säng. Längs den ena innerväggen finns två rymliga inbyggda garderober i originalutförande, som sväljer mycket förvaring. Rummet skulle kunna delas av på olika sätt, till exempel med en glasad innervägg som ger ett sovrum invid garderoberna och vardagsrum i den yttre delen av rummet.

Badrum


Badrummets väggar är helkaklade i vitt 15x15-kakel och på golvet ligger svart- och vitrutigt klinker med golvvärme. Duschen ligger i en avskild liten nisch. Handfatet pryds av en vacker fransk kran.

Hall


Från den stora hallen når du bostadens alla rum. Innanför dörren finns en hatthylla och runt en radiator sitter ett snyggt platsbyggt elementskydd som samtidigt är en bra avställningsyta och en fin välkomnande möbel i lägenheten. Här finns en djup välvd nisch där du kan placera till exempel en garderob, en byrå eller ha en arbetsplats. Hallens väggar är målade i en grå nyans som kontrasterar snyggt mot de vitmålade snickerierna.

Brf Metern

Antal lägenheter och lokaler


Huset på Helgagatan 36 stod klart 1926 och huset på Blekingegatan 27-29 stod klart 1927. Sven Wallander, HSBs grundare, var arkitekt för bägge husen. Metern hade ursprungligen 279 bostadsrätter fördelat på 1 rum och kokvrå, 1 rum och kök och 2 rum och kök. Efter ett antal sammanslagningar under årens lopp består Metern nu av 225 bostadsrätter, allt från 1 rum och kokvrå till 6 rum och kök. Fastigheten är kulturminnesmärkt (blå-högsta klassen) och Brf Metern är en unik förening med många sociala aktiviteter som chi gong, bokcirkel, musik, föredrag, filmkvällar, trädgårdsgrupp, miljögrupp och gårdsfester.

År föreningen övertog fastigheter


Bostadsrättsföreningen Metern bildades 1925.

Mark


Föreningens äger marken.

Renovering


Stambyte 1982
Taket renoverades 1992
Elstigar byttes 2004
Fönster 2007
Fasad renoverades 2007
Basturenovering 2010-2013
Portar 2011
Sopsug 2015-2016
Fönstermålning

Kommande renovering


2017 - Balkonger i trapphus och uppgångar rustas upp samt entréer. Planer finns på att beställa en bredbandslösning med högre hastighet och driftsäkerhet. Även en inreglering av samtliga radiatorer i fastigheten planeras för att få så jämn värme som möjlighet i olika lägenheter.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2016 till ca 15 milj kr. Dvs ca 1180 kr/kvm.

Avgifter


Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd


Till bostaden hör vindsförråd.

Gemensamma utrymmen


Bra modern tvättstuga, festlokal i tre plan med kök, matsal och dansrum med högt i tak, pingisrum, snickarrum, prylrum, fotolabb, samlingslokal, cykelrum, vindsförråd och bastu. Gemensamma grillar finns att tillgå på innergården.

Tvättstuga


Det finns flertal tvättstugor á två tvättmaskiner, ett torkrum samt en torktumlare.

Bredband och tv


Ansluten till kabelnät. Leverantör Comhem.

Delat ägande


Föreningen godkänner delat ägande med förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 10%.

Juridisk person


Juridiska personer accepteras ej.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1926 SVEN WALLANDER
Energideklaration
Utfärdad 2008-09-03
Energiprestanda
159 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7 000 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 800 kr/år
  Försäkring
1 800 kr/år
  Övrigt
2 400 kr/år
  Beräknat antal pers
2
Kommentar
Övrigt = Gas

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.