Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 32C
Arkitekt: Victor Bodin 1912
Södermalm - Högalid
RENOVERINGSOBJEKT I OMODERNT SKICK MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: RYDMAN
Bästa tänkbara läge, bästa tänkbara planlösning, bästa tänkbara balkong - med renoveringsbehov. I ett fint gårdshus från 1910-talet vid gröna Högalidsparken finns två rum och kök på 41 kvadratmeter som kan omdisponeras och byggas om till ett riktigt drömhem. Här finns alla möjligheter till att skapa ditt eget drömboende - takhöjden, fönstren, snickerierna och trägolven ger stor karaktär åt bostaden. Dessutom finns här en härlig balkong i gårdsläge med glasade dubbeldörrar och en fin och grönskande innergård. Alltihop i en mycket välskött fastighet i en bra förening med låga skulder och låga avgifter.

För fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Andel i bostadsförening
Adress:
Högalidsgatan 32C
Område:
Södermalm - Hornstull
Byggnadsår:
1912 Arkitekt: Victor Bodin
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
41 kvm
Andelstal:
1,2931 %
Våning:
1 av 4
Avgift:
1824 kr inkl värme, VA
Pris:
3 195 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Muttern 12 är en vacker fastighet som stod klar 1912. Huset går i nationalromantisk stil och uppfördes av byggmästare Lars Östlihn efter ritningar av arkitekt Victor Bodin (f 1860). Bodin utbildades vid KTH och drev eget kontor i New York 1880-1898. Efter hemkomsten ritade han själv 43 hus i Stockholm, bland annat Matteus församlingshus och ett antal hus i Lärkstan. Muttern 12 har klassisk fasad i stilen för tiden med en naturstensockel och en dekorativt utformad portal mot gatan. Sedan 1920 huserar bf Muttern 12 i fastigheten och föreningen erbjuder en stor, fridfull och väl underhållen innergård med sköna gräsytor, som renoverades år 2014 och sköts av en trädgårdsmästare. Här finns även flera sittgrupper och bra grillplatser. I huset finns också en generös gästlägenhet som kan hyras för 200 kronor per natt, en bra tvättstuga, barnvagns-/cykelrum och ett extra duschrum. Bra förening med låga skulder och mycket välskött fastighet.

Närområdet


Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högalidsgatan i de fridfulla och gröna kvarteren runt kyrkan och parken. Här rullar du snabbt nerför backen till Hornstull med service och nöjen. Ett par kvarter bort hittar du Långholmen med strandpromenader, båtbryggor med båtliv och bad, funkisön Reimersholme och urbana Zinkensdamm. Och via Västerbron når du snabbt Fridhemsplan. All service du behöver i form av restauranger, butiker och annat finns i kvarteren. Missa heller inte en promenad förbi Kristinehovs Malmgård där hönorna sprätter fritt mitt i stan eller ett besök hos härliga vinbaren Hornstulls bodega som sitter ihop med restaurang Linje Tio. Varma sommardagar bjuder parken tvärs över gatan på välbehövlig svalka och en kort promenad bort hittar du Tantolunden med promenad längs vattnet samt gräsytor för både lek och picknick. Se också till att njuta av ett besök i en av Stockholms äldsta koloniträdgårdar från år 1915. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4.

Lägenheten


Denna lägenhet har alla rätt, bra läge i stadsdelen - intill grönska och vatten, rätt läge i huset- mot tyst innergård och otroligt mycket originalcharm. Det som idag är en rymlig tvårummare med sovloft och kök kan imorgon bli din drömbostad. Köket är idag ett rymligt lantkök med gott om förvaring utrustat med diskmaskin, kyl/frys och gasspis. I köket finns även ett vackert vitrinskåp samt ett stort skafferi. Intill fönstret finns en matplats för fyra personer. Genom att flytta köket till det rymliga allrummet och där skapa en social planlösning, kan du göra ett fint och bra sovrum av det gamla köket. Det stora rummet har höga glasade dörrar som leder ut till en balkong som ligger med fint gårdsläge och har plats för både möbler och odlingar - ett extrarum under varmare årstider. Precis utanför balkongen doftar hägg och syrén, och nere på gården, som sköts av trädgårdsmästare, finns pergola med solsängar samt uteplatser med grillmöjlighet. Lägenheten har stor 1910-talskaraktär med högt i tak, höga t-fönster, djupa fönsternischer, speglade dörrar, profilerade snickerier och trägolv. Det höga fönstret och glasdörrarna ger bostaden ett fint ljusinsläpp. I hallen sitter pärlspont och här finns bra förvaring i en inbyggd garderob och innanför dörren finns en fin hatthylla i original för ytterkläderna. Badrummet har väggar helkaklade i vitt 10x10-kakel med en enkel bård och på golvet ligger terrakottafärgad klinker med golvvärme. Här finns ett sittbadkar för både svalkande och värmande bad.

Bf Muttern nr 12 u.pa.

Antal lägenheter och lokaler


Bostadsföreningen Muttern 12 u.pa äger fastigheten Muttern 12. Fastigheten består av 58 lägenheter, alla är upplåtna med andelsrätt, och 2 är lokaler. Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1912 av arkitekt Victor Bodin.

År föreningen övertog fastigheter


Föreningen registrerades 1920-talet då man också förvärvade fastigheten. Föreningen är äkta.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Ekonomisk förvaltare är styrelsen.

Renovering


949-50 installerades centralvärme och varmvatten. I källaren byggdes pann-, bränsle- och askrum. Kakelugnar och vedspisar togs bort i lägenheterna, nya gasspisar sattes in.
1953 ersattes kokseldningen med olja.
1959 togs städningen över av föreningen. Tidigare sköttes den av medlemmarna själva.
1986 byttes samtliga fönster till treglasfönster.
1992-94 byttes rörstammarna.
1999 såldes råvinden i gathuset och tre nya vindslägenheter byggdes.
2005 genomfördes en elrenovering.
2008 Takrenovering på gårdshus
2009 Installation balkonger
2010 Byte av undercentral, renovering av barnvagnsrum samt duschrum, iorningställande av föreningslokalen
2011 Stamspolning
2011-12 Fasadreparationer
2014 Renovering av innergård, byte av tryckstegringspump. Fasadreparationer. Påbörjade ventilationsarbeten.
2015 Två tvättmaskiner i tvättstugan utbytta. 2016: Underhållsspolning av avloppsstammar. Byte av värmecentralens expansionskärl.

Aktuella åtgärder


Fortsatta ventilationsarbeten. Kostnaden beräknas inte påverka nuvarande avgiftsnivå, pengar finns avsatta.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2015 till cirka 1, 3 Mkr, vilket ger cirka 450 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 502 kr. Inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Moderna försäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga


Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Föreningens trevliga innergård sköts av en trädgårdsmästare. Här lever man i en oas av blommor, gräsmatta och buskar. På gården finns utemöbler och grill. Föreningen erbjuder dessutom en övernattningslägenhet för 200 kr/natt. Det finns cykelrum, barnvagnsförvaring, duschrum och tvättstuga.

Förråd


Till lägenheten hör sammanlagt 2 stora förrådsutrymmen: ett källarförråd samt ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med Bredbandbolaget För en oblgatirosk avgift om 199 kr/månad ingår bredband, telefoni och digital-tv via fiber.

Delat ägande


Föreningen godkänner delat ägande

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1912 Arkitekt: Victor Bodin
Energideklaration
Utfärdad 2008-07-06
Energiprestanda
126 kWh/m² (Atemp) och år
Fönster
3-glas
Fastighetsbet.
Muttern 12

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4 400 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 400 kr/år
  Försäkring
2 000 kr/år
  Beräknat antal pers
2

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.