Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Nybrogatan 83, 5 tr (1 tr)
Arkitekt: Sven Wallander 1928
ÖSTERMALM
NYKLASSICISM MED BALKONG - ETTA (KAN BLI TVÅA)
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN
På Tyskbergets topp hittar du denna välplanerade lägenhet i ett nyklassicistiskt hus, med HSB-rötter, ritat av arkitekt Sven Wallander. Detta hem bjuder bland annat på balkong i skönaste läget för soliga vårförmiddagar. Här hittar du även ett charmigt kök, som har kvar det gamla serveringsskåpet med spegeldekorerade luckor. Notera också den vackra, köksdörren med korsspröjsat fönster. Allrummet får ett sagolikt ljus från det stora, spröjsade fönstret och här finns även en inbyggd klädkammare. Genomgående gedigna furutiljor i original, som bryter av fint mot de ljusa väggarna. Dessutom ett nytt badrum renoverat med känsla för både stil och kvalitet. Allt detta i en helt skuldfri äkta förening.

Om du önskar går det att bygga om denna etta till en tvåa genom att flytta köket till den inre hallen. Dina nya kvarter erbjuder ett centralt läge i innerstaden. All tänkbar shopping, service och nöjen hittar du vid Karlaplan och Stureplan. En rask promenad tar dig även till flera rekreations- och grönområden, som Humlegården, Vasaparken, Djurgården, Lill-Jansskogen och Hagaparken. Närmaste t-bana är Stadion, men även Karlaplan ligger nära, och i närheten rullar flera innerstadsbussar, som buss 1 och 4.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare
Assisterande mäklare
Mattias Holm
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Nybrogatan 83, 5 tr (1 tr)
Område:
Östermalm
Byggnadsår:
1928 Arkitekt: Sven Wallander
Rum:
1 rum och kök
Boarea:
41 kvm
Våning:
5 av 6 (hiss finns)
Avgift:
1122 kr värme, vatten och basutbud kabel-tv
Pris:
3 750 000 kr (kr/bud).

Huset och föreningen


Detta hus med HSB-rötter ägs av BRF Bävern. Huset stod klart 1928 och i pennan höll den kände HSB-arkitekten Sven Wallander. I början av sin karriär var Wallander anställd av Ivar Tengbom och Lars Israel Wahlman. Efter ett antal år med eget företag blev han 1923 en av grundarna till HSB och så småningom ägnade han all sin tid åt kooperationen. Ett av Wallanders mest betydande verk är Norra Kungstornet på Kungsgatan. BRF Bävern har en originell och unik byggnadslösning där det står på Tyskbergets topp. Istället för att spränga bort delar av berget byggdes huset och berget ihop. Det gör att nedre våningarna vetter åt ett håll och har ett relativt litet djup. Gårdshusen binds samman med gathusen via vackra, glasade gångar, som ger ett imponerande intryck. Husets fasader är ett fint exempel på 1920-talets nyklassicism, som utomlands benämndes "Swedish Grace" på sin tid.

Närområdet


Dina nya kvarter erbjuder ett centralt läge i innerstaden. All tänkbar shopping och service hittar du vid Karlaplan och Stureplan, som också erbjuder nöjen för alla, både tidigt och sent. En rask promenad tar dig till flera rekreations- och grönområden, som Humlegården, Vasaparken, Djurgården, Lill-Jansskogen och Hagaparken. En bonus är havets friska bris, som också finns på lagom gångavstånd. I området finns flera trevliga krogar, prova till exempel stilrena Sushi-Oi på Karlavägen eller kvarterskrogen Nybrogatan 38. Kommunikationerna är mycket bra i dessa kvarter. Närmaste t-bana är Stadion, men även Karlaplan ligger nära. Flera innerstadsbussar rullar också i detta område, bland annat buss 1 och 4.

Allmänt


Välplanerad och lättmöblerad lägenhet med högt läge. Här bjuds du på en ljuvlig balkong i skönaste läget för ljumma vårkvällar. Balkongen når du via det charmiga köket som har kvar serveringsskåpet, som i sin tur har spegeldekorerade luckor. Notera också köksdörren med korsspröjsat fönster. I detta hem finns också ett nytt badrum i sober stil som inretts med känsla för stil och kvalitet. Allrummet får ett sagolikt ljus från det stora, spröjsade fönstret och bjuder även på en inbyggd klädkammare med spegeldekorerad dörr från tiden för bygget. Genomgående gedigna furutiljor i original, som bryter av fint mot de ljusa väggarna. För den som önskar finns i detta hem möjlighet att flytta köket till inre hallen, inreda sovrum i nuvarande kök och därmed göra om lägenheten till en tvåa.

Allrum


Fridfullt och vilsamt rum med plats för allt du behöver - sittgrupp, tv, säng och förvaringsmöbler. Här möts du av ljuset från ett generöst, spröjsat fönster med spanjolett i original. De genuina och hemtrevliga furutiljorna, även dessa i original, kontrasterar fint mod de ljusa väggarna. Bra förvaring i den inbyggda klädkammaren, som du når via en speglad dörr från tiden för bygget.

Kök


Ljuvligt kök med balkong i bästa läge och med det rara serveringsskåpet bevarat. Balkongen rymmer ett kaféset och små hemmaodlingar samt har ett elegant räcke i svart järn. Notera också den speglade originaldörren som leder in till köket och som stoltserar med en krysspröjsad glasruta. Ljusa väggar och en tapetserad modern fondvägg i sobert vitt och grått vid matplatsen, som rymmer 2-4 personer. Köket går att göras om till sovrum för den som så önskar.

Badrum


Nytt helkaklat badrum renoverat med känsla för stil och kvalitet. Vitt kakel med handgjord känsla varvas med svart mosaik, som ger ett distinkt och sobert intryck. Kombinerad tak-/handdusch i vacker design och en duschvägg i klarglas. En vit kommod ger bra förvaring och till denna ett vackert format handfat och en modern blandare. Över handfatet en stor spegel.

Hall


Vita väggar matchas här av gedigna furutiljor i original. Bra plats för avhängning och förvaring. Genom ett vackert valv når du den inre hallen, som är möblerbar, och som leder dig vidare till övriga lägenheten. I den inre hallen finns möjlighet att bygga kök för den som vill göra om nuvarande kök till ett sovrum.

HSB Brf Bävern

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Räven 18 och Bävern 22. Föreningen upplåter 232 lägenheter med bostadsrätt och 10 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten Sven Wallander.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Tived Fastighetsservice AB

Renovering


Stambyte 1985, elstambyte 1985, fasadrenovering 1997, stamspolning 2014, ventilation och fönsterrenovering 2015-2016, installation av hiss i gårdhusen samt renovering av hissarna i gathusen 2016.

Kommande renoveringar


Trapphusen kommer att vara färdigrenoverade till sommaren 2017.

Ekonomi


Föreningen är helt skuldfri sedan byggnationen av vindslägenheter. Föreningen är äkta.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Allians.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Tvättstuga


Flera tvättstugor i föreningen.

Gemensamma utrymmen


Cykelförråd, tvättstugor, samlingslokal, gästrum, cykellokal, festlokal och bastu.

Förråd


Till aktuell lägenhet hör ett källarförråd.

Bredband och kabel-tv


Bredband via Bredbandsbolaget och Comhem. Kabel-tv via Comhem.

Medlemskap i HSB


Föreningens medlemmar ska vara medlemmar i HSB. Föreningen betalar medlemmarnas årsavgifter för HSB-medlemskapet, dock ej inträdesavgiften.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-24. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1928 Arkitekt: Sven Wallander
Energideklaration
Utfärdad 2009-02-23
Energiprestanda
128 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.