Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 56
DORPH & HÖÖG 1905
Södermalm - Nytorget
LJUS JUGENDTVÅA MED ETT HÖGT OCH HÄRLIGT LÄGE
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN
Trivseln sitter i väggarna i denna charmiga jugendtvåa med lugnt och högt läge och utsikt över takåsarna. På 52 välplanerade kvadrat där tre meters takhöjd, höga och djupa fönsternischer och oljade trägolv sätter tonen finns ett fint kök, ett mysigt sovrum och ett inbjudande vardagsrum med vackert burspråk. Alltsammans beläget i inspirerande omgivningar i kreativa söderkvarter.

För fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 56
Område:
Södermalm - Nytorget
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
52 kvm
Andelstal:
0,81658 %
Våning:
5 av 5 (hiss finns)
Avgift:
2742 kr inkl värme, VA
Pris:
3 950 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Det triangulära kvarteret Lien 5 ritades 1904 av den i Stockholm mycket produktiva arkitektduon Dorph och Höög. Det är vacker jugendfastighet med nationalromantiska inslag. Fasaden är gulputsad med sockel i granit. Föreningen har en nyrustad innergård med utomhusmöbler och grill. Här finns även cykelförvaring. Cykelrum, barnvagnsrum och tvättstuga finns i källaren, med direkt access via hissen. Föreningen Brf Lien 5 äger hela kvarteret med över hundra bostadsrätter och är en mycket välskött förening med dolda tillgångar i form av tre hyresrätter och elva lokaler.

Närområdet


Bebyggelsen i området spänner över flera århundraden och bjuder på inspirerande promenader. Här finns dessutom många härliga grönområden. Störst och närmast ligger Vita Bergen som en grön lunga där du bland annat kan se Parkteatern spela på utomhusteatern om somrarna. Nära är det också till Nytorget och många spännande butiker och trevliga caféer och restauranger, till exempel Nytorget 6, Urban deli och Älskade traditioner. Önskas mer stadspuls, shopping, service och tunnelbana finns det vid Skanstull, fem minuters promenad bort.

Allmänt


Ljus och härlig tvårumslägenhet med högt läge i huset. Genomgående ljusa målade väggar och oljade trägolv. Högt i tak, burspråk och höga fönster med djupa fönsternischer. Tvättstuga och källarförråd om cirka 6 kvm finns i samma trappuppgång.

Kök


Mycket trivsamt kök som renoverades hösten 2014 och är både klassiskt och modernt med vita speglade luckor varav två är vitrinskåp med glasdörrar. Liggande vitt kakel lagt i förband matchar fint. Under alla överskåp finns belysning. Kyl och frys är integrerade i skåpinredningen medan diskmaskinen finns bakom en rostfri lucka. Induktionshäll, rostfri kolfilterfläkt och varmluftsugn med självrengöring. Bänkskivorna är av svart laminat med aluminiumprofil. Matplatsen invid det höga fönstret rymmer 4-5 personer och har vy över takåsarna.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett vackert och inbjudande rum med karaktär av det fina burspråket som har två stora höga fönster där ljuset fullkomligen flödar in. Det är ett luftigt och lättmöblerat rum som kan rymma både soffgrupp och matbord, om så önskas. Vackert oljat trägolv, höga golvlister och takrosett är några andra kvaliteter som detta rum har.

Sovrum


Vilsamt rum med härligt ljusinsläpp och plats för dubbelsäng. Ljusa väggar och oljat trägolv i original - skönt att sätta ner fötterna på då du vaknar. Här finns även två garderober.

Badrum


Badrummet renoverades 2009 och har väggar klädda med matt liggande kakel. På golvet ligger grå klinker. Bakom en glasvägg finns både takdusch och handdusch. Bra förvaring i ett högskåp och i en tvättställskommod. Fint ovalt tvättställ som vilar på en stenskiva. Här finns dessutom handdukstork och golvvärme. I taket sitter infällda spotlights men detta rum har även dagsljusinsläpp från ett insynsfritt fönster.

Hall


Rymlig och ljus hall som får ljusinsläpp från lägenhetens alla rum. Hatthylla för avhängning precis innanför dörren. Stor garderob med speglade skjutdörrar som sväljer mycket förvaring. Som smycken i taket finns vackra infällda ljuskällor från Flos.

Brf Lien 5

Föreningen har ett elavtal gemensamt. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder.

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen äger hela kvarteret Lien. Man upplåter totalt 106 lägenheter med bostadsrätt, tre hyresrätter samt 11 lokaler. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 1999.

Delat ägande


Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Stadens förvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


1971-74 stambyttes bostäderna, 1990 renoverades fasaderna, 2003/2004 renoverades taket och 2010 renoverades tvättstugan. Se årsredovisning för en detaljerad lista över utförda renoveringar.

Kommande renoveringar


Styrelsen har fattat beslut om en relining av köksstammarna skall genomföras (nu i vår). Kontakta ansvarig mäklare för mer information. Se årsredovisning för en detaljerad beskrivning över kommande renoveringar.

Ekonomi


Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Här sitter bl. a. reklambyråer, mäklarkontor och ett snabbköp. Belåningen ligger runt 4 250 kr per kvm medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm enligt 2014 års årsredovisning. För finansiering av relining kommer nya lån att upptas och avgiften kommer antagligen att påverkas. Då upphandlingen ännu inte påbörjats är det i nuläget inte bestämt hur mycket avgiften kan komma att påverkas. Föreningens tre hyresrätter utgör en stor, dold tillgång. Den dagen hyresgästerna flyttar kommer dessa säljas på marknaden och ge föreningen stora intäkter.

Andrahandsuthyrning


Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga


I föreningen finns tre tvättstugor. Den som hör till denna bostad ligger i källarplan med direktaccess via hiss. Här finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tvättstugan renoverades 2010.

Gemensamma utrymmen


På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i källarutrymmen på särskilda platser. En sådan plats finns i denna uppgångs källare.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen. Ej heller accepteras andrahandsuthyrning till juridisk person.

Byggnad

Byggnadsår
DORPH & HÖÖG 1905
Energideklaration
Utfärdad 2009-04-29
Energiprestanda
193 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4 380 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 280 kr/år
  Försäkring
2 100 kr/år
  Beräknat antal pers
2

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.