Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kämpavägen 42
Arkitekt: Ancker- Gate- Lindegren 1949
Lidingö - Hersby Gärde
RADHUSDRÖM MED ORIGINALCHARM I PITTORESKT OMRÅDE
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN
"Så trivsamt ett område kan bli, när stadsplanerare, arkitekt och trädgårdsexperter samarbetar från första stund!". Denna mening avslutar en tidningsartikel från 1950 om radhusområdet vid Hersby åker som säljaren till denna bostad sparat. Orden står sig än idag, precis som bostaden, som ligger i ett synnerligen trevligt område med själen från byggnadstiden bevarad. Hemmet på Kämpavägen 42 har bebotts av samma familj sedan början av 1960-talet. Nu väntar denna välbevarade pärla på att nästa ägare ska flytta in och trivas lika bra. En radhusdröm, med totalyta om 150 kvadratmeter samt 26 kvadratmeter förrådsyta, för dig som älskar arkitektur och välbevarade originaldetaljer. Allt ifrån den murade öppna spisen till köksluckor och serveringsskåp finns kvar i original. Inkaklat badkar och wc med tegelröda plattor på golvet. Den vackra trädgården ritad av Walter Bauer finns också orörd med knotiga äppelträd och bärbuskar.

För fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Adress:
Kämpavägen 42
Område:
Lidingö - Hersby
Byggnadsår:
1949 Arkitekt: Ancker- Gate- Lindegren
Rum:
5 rum och kök
Boarea:
120 kvm
Biarea:
30 kvm
Tomtareal:
283 kvm, Trädgårdstomt
Pris:
8 950 000 kr (Utgångspris).

FAKTA OM BOSTADEN

Upplåtelseform:
Friköpt
Byggnadstyp:
2-plansvilla med källare
Boendeform:
Radhus
Byggnadsår:
1949 Arkitekt: Ancker- Gate- Lindegren
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Fastighetsbet.:
Torparen 12
Driftskostnad:
10 178 kr
 Varav:
 •Renhållning:
1 998 kr
 •Försäkring:
3 912 kr
 •Beräkn./pers.:
1
 •Kommentar:
Utöver drift ovan utgår en kostnad till Samfälligheten: 35 316 kr/år. Detta inkluderar: Värme, vatten och avlopp, samt kabelnät, bredbandsnät (inte abonnemang) samt 12 tv- kanaler.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
5 665 000 kr
Pantbrev:
113 000 kr

Husen


Radhusen byggdes under åren 1948-1950 på mark som tidigare hörde till Hersby gård. Arkitekt var Stig Ancker som tillhörde ett av tidens mer framgångsrika arkitektkontor, Ancker-Gate-Lindegren. Tillsammans med landskapsarkitekt Walter Bauer skapade de ett unikt radhusområde kring den gamla äppelodlingen vid Päronparken på Hersby gårds ägor. Placeringen av radhuslängorna och dess trädgårdar gjordes omsorgsfullt och med stor hänsyn till historien och de befintliga fruktträden. Radhuslängorna fick individuell utformning men är både olika och lika. Området planerades för unga barnfamiljer och hade bland annat rum för tre hembiträden och en maskinist som kunde bistå familjerna med olika tjänster. Dessutom uppläts stora lekytor för barnen. Området blev mycket uppmärksammat då det stod färdigt och flera av dåtidens framstående arkitekter valde att bosätta sig här med sina familjer, bland annat trädgårdsarkitekten Bauer och Svenska Slöjdföreningens ordförande Åke Huldt. Radhusområdet tillhör idag Lidingö stads kulturhistoriska miljöer och är av hög kvalitet och utgör en del av Lidingös kulturarv som måste hanteras varsamt. Andan från tiden för områdets tillkomst lever kvar än idag och här finns en speciell gemenskap. Den fina Päronparken är en stor tillgång där de boende kan plocka frukt, leka, spela fotboll och annat.

Närområdet


I "Skogslängan" bor du på en grön och lummig plats vid en lugn gata precis intill ett skogsparti och en allmänning. Här finns mycket god tillgång till friluftsområden och sportaktiviteter med bland annat gångavstånd till Lidingövallens idrottsanläggning, Kyrkviken och Lidingö båtklubb. I området finns dessutom flera bra förskolor och skolor. Läget på ön är det allra bästa, centralt men ändå lugnt och avskilt. Bussförbindelserna är mycket goda och promenadvägarna i området är lugna och ostörda.

Allmänt


Detta är ett mycket charmigt radhus med ett av områdets bästa lägen - husets baksida vetter mot ett skogsområde fritt från insyn. I anslutning ligger dessutom en stor allmänning vilket bygger på den fria känslan ytterligare. Radhuset som haft samma ägare sedan 1960-talets början och är mycket väl omhändertaget och välbevarat både interiört och exteriört. Här finns således många originaldetaljer kvar; allt från planlösning, köksinredning och badrumsinredning, till golv, dörrar, fönster, fönsterbrädor, fönstervred, öppen spis med mera. Flera stora fönster bidrar med ljus och öppenhet. Även trädgården är i stort bevarad som den planlades av Walter Bauer i början av 1950-talet. Husets sociala ytor finns på entréplan och sovrummen ligger enskilt på övre plan. Alltsammans är mycket välplanerat ihop med goda förvaringsutrymmen i inbyggda garderober, källare, vind och förråd.

Nedre plan


På nedre plan finns kök, matsal, vardagsrum och hall med trappor till bostadens övriga våningar. Köket har den fina originalinredningen bevarad och med det en mängd fina kvaliteter som rostfri diskbänk, vitt 15x15-kakel och en klassisk köksreda. Köksluckorna är vitmålade och har karaktäristiska snabelbeslag och gott om utrymme för förvaring. På golvet ligger ett linoleumgolv. Vid kökets fönster finns en matplats med förmiddagssol. Bredvid köket ligger matsalen som rymmer en större matplats och utgången till altanen och trädgården på husets baksida. Via en bred dörröppning med skjutdörrar nås det rymliga vardagsrummet som får sin karaktär av ett stort vackert burspråksfönster, som ger rummet ljus och rymd, och en mycket fin och fullt fungerande öppen spis. Vardagsrum och matsal har nymålade väggar och tak och en vacker originalstavparkett som underhållits väl under åren. Mellan vardagsrummet och hallen sitter en vacker glasinfattad dörr.

Övre plan


En fin trappa med trappräcke i engelsk stil och böljande ledstång tar dig till husets övervåning. Här ligger husets tre sovrum med avskilt och lugnt läge. Husets största sovrum har balkong och ligger med läge mot skogen, och i fil med detta ligger ännu ett sovrum. Det tredje sovrummet har fönster mot husets framsida. Alla tre sovrum har nymålade väggar och tak. På golven ligger linoleummatta. Sovrummen förbinds av en ljus och luftig hall. Ett badrum och en separat toalett ligger parallellt. Här finns originaldetaljerna bevarade med till exempel klassiskt vitt 15x15-kakel och ett inbyggt badkar i badrummet. Båda rummen har dessutom fönster och glasinfattade dörrar med vågigt glas, vilket gör att hallen känns ljus och luftig.

Källare och vind


Förvaringsutrymmena i detta hem är mycket goda. Från hallen leder en trappa ner till den tilltagna källaren som rymmer ett stort rum samt en matkällare med potatislår i original. Med ingång från områdets gemensamma tvättstuga, bara två portar bort, finns dessutom ännu ett källarförråd som tillhör bostaden. Planer finns på en ny källarplanlösning med ny access till detta förråd från den egna bostaden, vilket skulle ge ett ännu större sammanhängande källarutrymme och ytterligare 26 kvadratmeter. Bostaden innefattar även en vind för förvaring av skrymmande föremål.

Trädgård


Liksom övriga huset är trädgården mycket välbevarad. Än idag är det i stora drag Walter Bauers trädgårdsplan som råder kring huset. Längs med grusgången på framsidan finns ett äppelträd och ett syrenträd. Mellan husets fina entré och burspråksfönster slingrar vildvin och vid altanen doftar schersminen ljuvligt under sommarkvällarna. Altanen under stora delar av året helt insynsskyddad med härlig eftermiddagssol. Runt gräsmattan på framsidan löper en amerikansk hagtornshäck. På husets baksida finns också ett äppelträd och en mängd bärbuskar av röda och svarta vinbär samt krusbär. Här finns en mängd klassiska perenner att njuta av genom hela trädgårdssäsongen, från vårens och försommarens forsythia, kaprifol och pioner till sensommarens rudbeckia, praktlysing och flox. Därtill finns även rosor, klematis, ormbunkar med mera som bildar en fin harmoni tillsammans med den fina kalkstensaltanen och kalkstensplattorna som även de är i original. Walter Bauer planerade trädgårdarna utifrån att trädgården var familjens enskilda friluftsrum, som skulle ha minsta möjliga insyn, och trädgårdarna fick därför olika avskärmningar gentemot varandra. Staketen och skärmarna på husets baksida är ett minne av detta.

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare
Byggnadsår
1949 Arkitekt: Ancker- Gate- Lindegren
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Finns för närvarande inte
Energiklass
-
Grundläggning
Betongsula
Grundmur
Betong
Stomme
Lättbetong
Fasad
Puts
Fönster
2-glas
Bjälklag
Betong
Tak
Tegel
Utv. plåtarbete
Lackerad plåt
Övrigt
Radonmätning utförd: 170 bq. Dvs. under gränsvärdet om 200 bq.
Fastighetsbet.
Torparen 12

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
10 178 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
4 268 kr/år
  Renhållning
1 998 kr/år
  Försäkring
3 912 kr/år
  Beräknat antal pers
1
Kommentar
Utöver drift ovan utgår en kostnad till Samfälligheten: 35 316 kr/år. Detta inkluderar: Värme, vatten och avlopp, samt kabelnät, bredbandsnät (inte abonnemang) samt 12 tv- kanaler.
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
5 665 000 kr/år
Summa pantbrev
113 000 kr
Tomtareal
283 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.