Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Repslagargatan 11, 2 tr
Arkitekt: N G Kjellberg 1935
Södermalm - Kvarnberget
FUNKISTREAN MED ORIGINALKARAKTÄR PÅ MOSEBACKE
TEXT: KAX FOTO:BOUKARI STYLING: LINDHOLM
Detta charmiga hem om 92 kvm från år 1935 får sin karaktär av de fina funkisdetaljerna, som den vackra välvningen där vägg och tak möts, genuina furutiljor, elegant fiskbensparkett, serveringsgång med speglade luckor, skafferi, fina fönsterkarmar samt en väl uttänkt och praktisk planlösning. Allt i original. Lägg till detta en genomgående mild och sober färgsättning, som bildar en fin kanvas för dina inredningsdrömmar. Dessutom ett stambytt, nyrenoverat och helkaklat badrum, ett charmigt kök med klassisk funkisinredning och en vacker öppen spis (fungerar ej) i den inre hallen. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Repslagargatan med kök samt sovrum mot lugn innergård i öst och vardagsrum beläget i väst. Här bor du runt hörnet från Mosebacke, Slussen och Götgatsbacken, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Vid Medborgarplatsen finns dessutom all service du behöver. Närmaste tunnelbana hittar du vid Slussen och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 3.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Repslagargatan 11, 2 tr
Område:
Södermalm
Byggnadsår:
1935 Arkitekt: N G Kjellberg
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
92 kvm
Andelstal:
0,0548 %
Våning:
2 av 5 (hiss finns)
Avgift:
3097 kr inkl värme, VA
Pris:
6 900 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Ritningarna till denna fastighet är uppförda i omgångar under åren 1933-1935 och signerade arkitekt N G Kjellberg. Kjellbergs ritade en hel del byggnader i Stockholm under 1920- och 1930-talet, men hans arbeten har inte dokumenterats i någon större omfattning. Denna fastighet, Västergötland 13, är en klassisk 1930-talsbyggnad, där vi samtidigt ser en del av 1920-talet dröja sig kvar. År 1937 huserade Gustav Sjöholms Wienerbageri och konditori samt Södra Bordtennisklubben i lokalerna i detta hus. Sedan 1998 är det BRF Västergötland 13 som tar hand om huset, som är löpande renoverat. I föreningen finns 26 lägenheter och fyra lokaler, som hyrs ut. I garaget finns möjlighet att hyra parkeringsplats enligt ett kösystem. Här bor du dessutom med låg avgift.

Närområdet


Centralare än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Repslagargatan som löper parallellt med Götgatan. Här bor du runt hörnet från Mosebacke, Slussen och Götgatsbacken, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Vid Medborgarplatsen finns dessutom all service du behöver. Varma sommardagar kan du hänga på Mariatorget eller i Vitabergsparken. Den senare med härliga gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i parken. Närmaste tunnelbana hittar du vid Slussen och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 3.

Om lägenheten


1930-talsfunkisen är tydlig i denna pärla, som säljs direkt av föreningen och som fram till nu hyrts ut till samma hyresgäst sedan 1960-talet. Lägenheten behöver renoveras omsorgsfullt då näst intill alla originaldetaljer finns kvar. Detta hem har genomgående en mild och sober färgsättning i grå och beige - en fin kanvas för dina inredningsdrömmar. Bostaden får sin karaktär av de charmiga funkisdetaljerna i original, som den vackra välvningen där vägg och tak möts, genuina furutiljor, elegant fiskbensparkett, serveringsgång med speglade luckor, skafferi, fönsterbeslag/-bänkar och -karmar samt en väl uttänkt och praktisk planlösning. Hallen möter dig i svalt ljusgrå ton och till detta stavparkett i ek, som leder dig vidare in i lägenheten. I hallen finns även generös plats för avhängning och ytterligare bra förvaring i en inbyggd garderob. Till vänster hittar du det charmiga köket med klassisk funkisinredning som släta, vita luckor med skåpreglar i original, klassiskt vitt 15x15-kakel med grå fog, rostfri diskbänk, skafferi med spegeldekorerad dörr och en mycket fin serveringsgång, även den med spegeldekorerade luckor. Dessutom gedigna och vackra originaltiljor av furu på golvet, som bidrar med en lantlig och hemtrevlig atmosfär. Vidare till den inre hallen, som bjuder på en vacker öppen spis i funkissnitt(fungerar ej). Här ryms till exempel ett bibliotek, en arbetsplats eller matsalsbord. Den inre hallen ligger i fil med det större sovrummet och vardagsrummet och dessa binds samman av den vackra fiskbensparketten i ek och i original. I vardagsrummet hittar du ett mycket generöst fönsterparti, som vetter mot väster, med tre lufter samt beslag och stenbänk i original. Det här är ett rymligt rum och du får ledigt plats med en stor sittgrupp, läshörna, bokhyllor och förvaringsmöbler. I det större sovrummet möts du av också av ett stort fönster som vetter mot den lugna gården i öst. Här ryms stor dubbelsäng, sängbord, sittplats och förvaringsmöbler. Det mindre sovrummet är också det rymligt och bjuder på ett fint fönster mot gården och en stor, inbyggd garderob. Badrummet, som finns i hallens förlängning, är stambytt, nyrenoverat, fint och fräscht. Klassiskt vitt 10x10-kakel upp till tak och till detta grå klinker i samma format på golvet. Dessutom vikbara duschväggar i klarglas. Till lägenheten hör ett källarförråd 3-4 kvm. Sammantaget ett charmigt, gediget och bekvämt hem där husets ursprung fortfarande är högst närvarande.

Brf Västergötland 13

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Västergötland 13. Föreningen består av 23 lägenheter med bostadsrätt, 3 hyreslägenheter och 4 lokaler för affärsverksamhet. Det finns ett garage med 16 platser i källaren. Husen ritades av arkitekt N G Kjellberg och uppfördes 1934.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1999. Föreningen är äkta.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering


2017: byte av lampor i trapphus, OVK - samt pågående ventilationsåtgärder. Försäljning av hyresrätt slutförd. 8.250.000 kr infaller föreningen.
2016: Avloppsstam (del 2) i nedre källare, ommålning av fönster utvändigt, ommålning av soprum
2015: Tätning rökgångar
2014 Cirkulationspump, varmvatten, Radonmätning (UA), Halva källaren ommålad, Samtliga ventiler utbytta till elementen, Kartering och rengöring av ventilationskanaler, Utbyte av 2 gasspisar (hyreslägenheterna),
2013: Renovering av hiss, Reparation avloppsrör i källaren, Fibernät till samtliga lägenheter och lokaler, Renovering av trapphus och målning källare
2012: Fibernät till samtliga lägenheter och lokaler, Renovering av trapphus och målning av källargolv
2011: Nytt soprum
2010 Nya lägenhetsdörrar
2001-2008 Elstambyte, Fönster, Garageport, Entreport, Omläggning tak, Ny hissmotor, Rörstambyte

Kommande renoveringar


Målning golv i källare, målning av tak samt utbyte av fotplåt i tak

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 17,9 Mkr, vilket ger cirka 11 300 kr per kvm boyta. Efter den senaste årsredovisningen är en hyresrätt såld för 8.250 000 kr som föreningen planerar att amortera på lånen. I föreningens kassa finns dessutom ca 1,3 milj kr. Avgift/kvm ca 404 kr. Det finns inga planer på att ändra avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga gemensamma vår- och höststädningar men överväger att införa det.

Tvättstuga


Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner,torktumlare, mangel och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Föreningens trevliga innergård är utrustad med utemöbler. Det finns cykelrum, plats för barnvagnar i övre källare invid entrén samt tvättstuga.

Förråd


Ett källarförråd om ca 3-4 kvm nyttjas av lägenheten.

Bredband och Kabel-TV


Bredband via Ownit och kabel-TV via Comhem.

Delat ägande


Föreningen godkänner delat ägande. Minsta ägarandel: 10%

Parkering/Garage


Garageplatser finns i källaren. Kostnad varierar från 900-1500 kr per månad beroende på storlek på plats. För närvarande står en medlem i kö som inte har parkering.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1935 Arkitekt: N G Kjellberg
Energideklaration
Utfärdad 2009-11-09
Energiklass
-
Energiprestanda
165 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Västergötland 13

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
9 400 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
4 500 kr/år
  Försäkring
1 700 kr/år
  Övrigt
3 200 kr/år
  Beräknat antal pers
3
Kommentar
Övrigt: Gas

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.