Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 36 A
SVEN WALLANDER 1930
Södermalm - Högalid
SOCIAL HÖRNTVÅA I ANRIKT FUNKISKOMPLEX
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN
I en välbevarad och välrenommerad förening från tidig funkisera ligger denna trevliga hörnlägenhet. Här får du ett trivsamt och socialt kök och vardagsrum i öppen planlösning, ett lugnt sovrum och en möblerbar hall. Dessutom finns här en välskött och trivsam gård med många uteplatser. Området kring Skinnarviksberget erbjuder en lugn miljö med mycket grönska, inspirerande bebyggelse från flera århundraden och svindlande vackra vyer över Stockholm. Välkommen upp på Lundagatan!

För fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare
Assisterande mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lundagatan 36 A
Område:
SÖDERMALM - HÖGALID
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
45,5 kvm
Andelstal:
0,21273 %
Våning:
1 av 4 (hiss finns)
Avgift:
2185 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV. 1 000 mb/bredband för 120 kr/mån.
Pris:
3 250 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Lundagatan 36 ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Det ritades av Sven Wallander som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåklassad enligt Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket är den högsta nivån och innebär att de har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Föreningen förfogar över fem välskötta hus med omkringliggande grönskande gårdar. Här finns träd, blomstrande rabatter, trädgårdsmöbler och grillmöjligheter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt. För de boende finns flera tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse som bland annat jobbar för att göra föreningen mer miljövänlig.

Närområdet


Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Här råder lugn och ro, men staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Du når Hornsgatans puls och Zinkensdamms tunnelbana på bara några minuter.

Allmänt


En ljus och fin hörnlägenhet med många detaljer från byggnadsåret bevarade. Här finns genomgående ett vitoljat furugolv, vitmålade väggar, speglade dörrar och profilerade lister. Härligt ljusinsläpp från stora fönster med djupa nischer, marmorfönsterbrädor och vädringslådor. Ett källarförråd om cirka 3 kvm hör också till bostaden.

Kök och vardagsrum


Kök och vardagsrum delar på en ljus och rymlig yta med härligt hörnläge. Det är ett välkomnande rum som med sin planlösning fint kombinerar matlagning och umgänge . Köket renoverades 2016 och är byggt längs en långvägg med en köksö mittemot. Här matchas vita stilrena skåpluckor med carreramarmor på bänkskivor och som stänkskydd. Diskhon är av vit keramik med snygg guldfärgad blandare. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpsinredningen. Ugn och mikrovågsugn finns i bekväm arbetshöjd. Skafferiet i original från byggåret är bevarat i köket. Köksön är en trevlig och social plats i rummet som inbjuder till samling kring kocken. Bänkytan är väl tilltagen för att både laga och äta. Vid köket finns ett tvåluftsfönster med en radiator i original samt en fin speglad dörr med glasinfällning i den översta spegeln. Vardagsrumsdelen domineras av det stora hörnfönstret som ger rummet karaktär och släpper in mycket ljus. Här finns rum för soffgrupp, förvaring och, för den som önskar, matbord.

Sovrum


Sovrummet är ett lugnt rum med ljusinsläpp från ett större tvåluftsfönster och plats för dubbelsäng. Här finns även bra förvaring i garderober med spegeldörrar som ökar känslan av rymd i rummet.

Badrum


Badrummet har väggar klädda i vitt liggande kakel. På golvet ligger svart klinker. Här finns en duschhörna med vikbar duschvägg i glas. Bra förvaring i spegelskåp ovanför tvättställ samt i ett högskåp. Rummet har även en handdukstork.

Hall


Hallen är byggd i vinkel och är ett rymligt och möblerbart rum. Innanför dörren finns plats för klädavhängning och vidare gott om förvaringsutrymme i två inbyggda garderober i original. Del två av hallen erbjuder en rymlig yta för t ex en arbetsplats eller förvaring. I rummet finns även en platsbyggd bokhylla och en griffelvägg.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 4, 5, 6 och 7. Föreningen upplåter 539 lägenheter med bostadsrätt samt 22 lokaler, 35 parkeringsplatser och 12 mc-platser med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes med start 1930 och några år framåt.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheten 1930-39 i samband med att husen byggdes.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB och den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering


2016 Renovering av fasaden och målning av tak på Lundagatan 38
2015 Renovering av mur/sockel ut mot Lundagatan, ombyggnad av tvättstuga Lundagatan 38B. 2014 Renovering av fönster Lundagatan 36. 2012 Fasadrenovering Lundagatan 40. 2009-2011 Fönsterrenovering Lundagatan 40-42. 2009 Bergvärmeinstallation (komplement till fjärrvärme). 2009 Bredband fiberkabel. 2005-2008 Renovering av fönster Lundagatan 36, 42, 44. 1998-1999 Renovering av hissar. 1996 Renovering av balkonger och fasad. 1991-1993 Renovering och stambyte av badrum samt stambyte av el. Stambyte av kök skedde 1972-75, 1982 och 1993.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2003 och som uppdaterats 2008 och 2013. Ett projekt pågår för en revidering/uppdatering av en mer detaljerad plan. Planerade och pågående större renoveringar är förbättringsarbete med belysning av gårdarna, renovering av trapphusens portar, hissar och byte av VVS-ventiler/stamventiler samt värmepumpar. Se årsredovisningen för mer information.

Ekonomi


Lånen för föreningens fastigheter ger cirka 1 832 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 605 kr. Enligt fastslagen budget 2016/17 finns det inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning beviljas för maximalt ett år i taget, se årsredovisningen för mer information om tillstånd.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har en heltidsanställd lokalvårdare så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga


Föreningen har 8 tvättstugor varav två är spontantvättstugor.

Gemensamma utrymmen


De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum. Till parkeringsplatserna är nuvarande kötid ca 10 år. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 4 kvm.

Bredband och Kabel-TV


Bredband (LAN) har installerats i nästan alla lägenheter. Varje medlem tecknar själv abonnemang hos Ownit. Kabel-TV som levereras från Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta tillåtna ägarandel är 10%.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-24. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
SVEN WALLANDER 1930
Energideklaration
Utfärdad 2008-12-17
Energiprestanda
161 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.