Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Chapmansgatan 4, 4tr
GUNNAR MORSSING 1931
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
UPPDATERAD FUNKISSTIL OCH GLITTRANDE UTSIKT
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET
Det första som möter dig i denna 1,5:a är det stora, spröjsade fönsterpartiet och ljuset. Utsikten är slående, dels charmiga Chapmansgatan i sig, men framför allt promenaden på Norr Mälarstrand och glittervågorna på Riddarfjärden. Varje funktion har sin tydliga plats: köket har sitt space, sovdelen sitt och i centrum ligger det rymliga vardagsrummet att hänga i - för vila, jobb och fest. Den här tydliga funktionsindelningen tillsammans med en takhöjd på nästan 3 meter gör att lägenheten upplevs som större än sina knappa 30 kvm. Och hur bra är det inte med en välskött skuldfri förening med låga avgifter? Två ord till dig som ser detta som ditt framtida hem: njut och trivs!

Pontonen 2 ritades av arkitekt Gunnar Morssing, som var verksam under tidigt 1900-tal. Just detta hus stod klart 1931 och har tydlig karaktär av brytningen mellan klassicism och funkis med sin slätputsade fasad och stora spröjsade fönster. Här bor du ett par steg från Norr Mälarstrand och Riddarfjärden. I närliggande kvarter finns Scheelegatans restaurangstråk och på Fridhemsplan finns all service och shopping du behöver. Bra kommunikationer med både blå och grön tunnelbanelinje samt innerstadsbussar som 1, 3 och 4 finns inom räckhåll. Du kan dessutom ta pendelbåten till Söder Mälarstrand och har gångavstånd till City. Om sommaren svalkar du dig i någon av Kungsholmens gröna lungor, som Kronobergsparken, Smedsudden och Fredhällsklipporna. Du kan också njuta hemma på föreningens innergård med öppen vy mot Riddarfjärdens glittrande vatten.

Klicka på valfri bild för att starta bildspel och visa fler bilder.
Ansvarig mäklare
Mattias Holm
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Chapmansgatan 4, 4tr
Område:
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
Byggnadsår:
1931 GUNNAR MORSSING
Rum:
1,5 rum och kök
Boarea:
29,5 kvm
Våning:
4 av 6 (hiss finns)
Avgift:
1234 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
2 400 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Fastigheten Pontonen 2 stod klar 1931 och uppfördes av byggmästare Harry Blomqvist efter ritningar av Gunnar Morssing. De sista åren av 1800-talet spenderade Morssing som student vid KTH och de första åren av 1900-talet på Konstakademien. En utbildningsordning som var vanligt på den tiden. Morssing var även en av arkitekterna bakom ett antal byggnader för Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906. Dessutom ritade han bland annat nuvarande Folkoperan på Hornsgatan samt ett hus i Paris för LM Ericsson. I Pontonen 2 huserar nuförtiden BRF Chapman. Detta är en mycket välskött förening med god ekonomi. Föreningen månar om sitt stiliga hus, som har tydliga drag från brytningstiden mellan klassicism och funktionalism, exempel på det är den slätputsade fasaden i kombination med spröjsade fönster. Huset har löpande moderniserats med känsla för historien. 1995 byttes stammar i kök och badrum samt el-stigar i övrigt är huset i gott skick utan några kommande renoveringar planerade. På husets baksida finns en grön och vacker innergård som vetter mot Riddarfjärdens glittrande vatten. Dessutom bjuder gården, som renoverades 2015, på utemöbler och grill. Till huset hör också tvättstuga, snickeriverkstad, vädringsbalkonger och cykelförråd. I huset finns en balkong grupp, för denna lägenhet skulle det, om det blir aktuellt, handla om en fransk balkong.

Närområdet


Kungsholmen - ett av Stockholms trevligaste, mest populära och opretentiösa innerstadsområden. Här kan du känna dig hemma och vara precis den du är. Dessutom bor du på en ö med vatten åt alla håll och många gröna lungor att njuta av under heta sommardagar, till exempel Norr Mälarstrand som ligger ett par steg från porten, Kronobergsparken, Kungsholms strand och Rålambshovsparken. Smedsuddsbadet och Fredhällsklipporna ligger inte heller långt borta om du vill svalka dig i vågorna. Här bor du nära Fridhemsplan, där du hittar all service och shopping du behöver. Det livliga restaurangstråket Scheelegatan ligger också nära, bara ett par minuters promenad bort. I området finns många trevliga matställen att upptäcka, som Sixten & Frans, Orangeriet, Trattorian, Nagg, och AG. Sommartid kan du njuta på Petit France som ligger bara tre kvarter bort, restaurang Flyt och Mälarpaviljongen. Dessutom har du två riktigt bra Stockholmsklassiker i dina nya kvarter - Mäster Anders och Bergamott. Missa heller inte ett besök hos korvmakarna Taylors & Jones på Hantverkargatan eller ostbutiken Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan. Ett par kvarter från ditt nya hem går tunnelbanans blå linje samt buss 1, 3 och 50 med flera. På Fridhemsplan ansluter även gröna linjen och flera andra innerstadsbussar, till exempel buss 4. Dessutom går pendelbåt över till Söder Mälarstrand och på promenadavstånd har du City, Vasastan och Norrmalm. Kort sagt, här bor du mycket centralt med bästa kommunikationer och nöjen alldeles runt knuten. Välkommen till ditt nya kvarter.

Allmänt


"Att komma ner hit från Fridhemsplans tempo, svänga in på Chapmansgatan, gå in i den fina porten, mötas av ett vackert trapphus i marmor och sedan kliva in i lägenheten på plan 4. Det är som att komma till en egen liten värld. Så lugnt och ljust."
Orden är Amandas. Hon är arkitekt och nuvarande ägare till denna fina 1,5:a. När jag frågar henne vad hon först föll för med lägenheten svarar hon: det stora, spröjsade fönsterpartiet och ljuset. Utsikten är slående, dels charmiga Chapmansgatan i sig, men framför allt promenaden på Norr Mälarstrand och glittervågorna på Riddarfjärden. Hon gillar också att varje funktion har sin tydliga plats: köket har sitt space, sovdelen sitt och i centrum ligger det rymliga vardagsrummet att hänga i - för vila, jobb och fest. Den här tydliga funktionsindelningen tillsammans med takhöjden gör att lägenheten upplevs som större än sina kvadrat. Planlösningen är densamma som 1931 och inredningen är uppdaterad av Amanda med känsla för både stil och färg. Hon har färgsatt hela lägenheten i ljusa grå toner och vitt. Väggarna är målade i ljusgrå NCS S 0300-N (matt), snickerier i NCS 0750-N (blank) och tak i NCS S 0000-N (helmatt) obruten vit. Notera hur vackert det sobert ljusgrå bryter av mot den hårdvaxoljade fiskbensparketten. Tanken med färgsättningen är att subtilt förstärka lägenhetens karaktär, förhöja detaljer och skapa en vilsam bakgrund till vardagen. De vackra snickerierna har lyfts fram i och med att de är målade i en något mörkare ljusgrå ton än väggarna. Köket har gått från ett mörkt och trist arbetskök till en stilren dröm i grått med bänktopp i marmor och läder- och mässingsbeslag. Köket har också fått en öppning mot vardagsrummet som ger fint sekundärljus och en härlig kontakt mellan rummen. Dessutom finns gott om förvaring i överskåp och öppna hyllor i vitt. Även badrummet har blivit nytt med hjälp av Amandas stilsäkra hand. Det har renoverats i tidsenlig stil efter en gammal bild från en lägenhet i huset. Helkaklat i vitt 15x15-kakel i halvförband med ljusgrå fog och på golvet vacker hexagonklinker i grått från Höganäs. Utöver det stilrent uppdaterade i detta hem hittar du också en rad trivsamma originaldetaljer, som snickerier, beslag, golv, dörrar, stuckaturer, takrosetter och fönster med spröjs. Föreningen diskuterar just nu balkonger och skiss finns på en fransk balkong i mittenpartiet av burspråket i denna lägenhet.
Amandas renoveringar: slipade golv 2014, renoverat badrum 2014, elrenovering 2014 (infrästa elkablar och dimmer i alla rum), köksrenovering 2014, målning av fönster 2014.

Vardagsrum och sovrum


Ljuset från burspråkets generösa, spröjsade fönsterpartiet med fyra lufter är det första som möter i detta rymliga rum. Härifrån ser du de vackra husen längs gatan, promenadstråket vid Norr Mälarstrand och båtarna på Riddarfjärden. Svagt ljusgrå väggar (NCS S 0300-N) ger en vilsam och uppdaterad karaktär. Till detta hårdvaxoljad och fiskbensmönstrad originalparkett. I taket en takrosett i original och lamputtag med dimmer. Här finns en stor inbyggd garderob med full takhöjd, klädstång och två hyllplan, som rymmer det mesta. Lägg också märke till de gamla vackra elementen i detta rum och sovdelen. Sovdelen rymmer en 120 cm säng och ett sängbord, dessutom finns under fönstret en platsbyggd hylla för böcker, mobil och annat. Även här finns takrosett och dimmer. Från sovdelen når du badrummet.

Kök


Stilrent grått kök från år 2014. Luckor från Ikea (Veddinge) med beslag i ljust skinn och mässing från Superfront. Till detta stänkskydd och bänkskiva av Carrara-marmor, vacker blandare i mässing från Tapwell samt underlimmad rostfri ho och nedsänkt spishäll. Charmiga platsbyggda hyllor för extra förvaring. Vackert och praktiskt ljusgrått linoleumgolv och svagt ljusgrå väggar. Till detta vita porslinskoppar med glödlampor i taket som matchar tiden för bygget. Dessutom dimmer, inbyggnadsfläkt, kyl med frysfack samt varmluftsugn med microfunktion från Smeg.

Badrum


Badrummet är en uppdaterad funkisdröm som helrenoverades år 2014. Klassiskt vitt 15x15-kakel från Höganäs i halvförband på väggarna och till detta vackert, grått hexagon-kliniker på golvet, också det från Höganäs. Ljusgrå fog och ljusgrått tak. Det extra djupa badkaret från Gustavsberg är inkaklat, men går enkelt att ta bort för den som hellre önskar plats för tvättmaskin (förberett). Duschblandare från Tapwell i uppdaterad funkisstil. Spegelskåp för förvaring och tvättställ från Renova. Här finns både handdukstork INR och lyxig golvvärme. Belysning i en stil som matchar tiden för bygget, dessutom med dimmer. Notera den vackra vädringsluckan i original med grön marmorknopp.

Hall


Fin hall med platsbyggd skohylla och hatthylla med ankarkrokar. Svagt ljusgrå väggar (NCS S 0300-N) matchat till ekstavsparkett. I taket takrosett och vit porslinskopp med dimmer. Modern säkerhetsdörr i 1930-talsstil.

Brf Chapman

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Pontonjären 2 och är en äkta förening. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt (intäkt om 47.392 kr/år). Lägenheterna varierar i storlek från 1:or till 3:or.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1994.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet.

Utförda renoveringar


1995 stambyte kök och badrum, 2001 renovering trapphus, 2007 installation av säkerhetsdörrar, 2013 renovering tak, 2013 spolning stammar, 2014 OVK, 2014 renovering fönster, 2015 renovering ytskikt hiss, 2016 renoverades trapphuset. 3-fas finns i samtliga lägenheter.

Kommande renoveringar


Inga större renoveringar planerade. Dock finns det en balkonggrupp som driver frågan om att bygga balkonger. Ritningar har tagits fram, se bifogade dokument. För denna lägenhet handlar det om en fransk balkong. Kostnaden för detta betalas av de enskilda medlemmarna som önskar att bygga.

Ekonomi


Bostadsföreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna är på ca 483 000 kr vilket ger cirka 283 kr per kvm bostadsrättsyta (Snittbelåningen i innerstan är cirka 6 000 kr per kvm bostadsrättsyta) och man amorterar årligen (Enligt ÅRS2015). Föreningen är med andra ord i princip obelånad. Det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa.

Trappstädning


Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. På våren har föreningen dock en gemensam städdag.

Gemensamma utrymmen


Gemensam grön och vacker innergård med utemöbler och grill samt utsikt mot Riddarfjärden, renoverad 2015, gården tillhör Stockholmsstad. Dessutom finns en gemensam tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum samt snickarrum.

Parkering/Garage


Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV


Huset är anslutet till ComHem. Bredband samt ett grundutbud Kabel-TV ingår i avgiften.

Förråd


Finns på vinden. Storlek ca 2,5kvm

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej som medlem.

Kontroll


Följande uppgifter är kontrollerade med föreningens kontaktperson Anders Eriksson 2017-03-13.

Byggnad

Byggnadsår
1931 GUNNAR MORSSING
Uppvärmning
fjärrvärme
Energideklaration
Utfärdad 2008-12-15
Energiklass
-
Energiprestanda
145 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4 971 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 471 kr/år
  Försäkring
2 000 kr/år
  Övrigt
500 kr/år
  Beräknat antal pers
2
Kommentar
Övrigt = bostadsrättstillägg

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.