Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 42 A
SVEN WALLANDER 1930
Södermalm - Högalid
UNDERBARA LUNDAGATAN - HÖRNTVÅA I ANRIKT FUNKISHUS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN
På toppen av Stockholm i en välbevarad och välrenommerad förening finns denna mysiga hörnlägenhet från tidig funkisera - gediget byggt och väl omhändertaget. Här får du ett charmigt kök i originalstil, ett härligt sällskapsrum och ett rofyllt sovrum. Dessutom en möblerbar hall, ett vackert badrum och fina förvaringsutrymmen. Därtill bor du i en attraktiv omgivning på Skinnarviksbergets höjder med vyer du aldrig tröttnar på. Hit längtar du alltid hem!
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lundagatan 42 A
Område:
SÖDERMALM - HORNSTULL
Byggnadsår:
1930 SVEN WALLANDER
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
52 kvm
Andelstal:
0,22454 %
Våning:
1 av 4 (hiss finns)
Avgift:
2449 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV. 1 000 mb/bredband för 120 kr/mån.
Pris:
3 500 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Lundagatan 42 ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Det ritades av Sven Wallander som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåmärkt i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att de har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Föreningen förfogar över fem välskötta hus med omkringliggande gårdar och prunkande rabatter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt. Trapphusen har vackra originaldetaljer såsom marmortrappor, rutigt klinkergolv, ledstänger, räcken och härligt ljusinsläpp från fönsterpartierna som går från golv till tak. Till de boendes förfogande finns flera tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen är har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse som bland annat jobbar för att göra föreningen mer miljövänlig.

Närområdet


Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Här bor du på topp med fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna, på några minuter når du Hornsgatans puls och Zinkensdamms tunnelbana.

Allmänt


I ett kvarter med många enkelsidiga lägenheter är en hörnlägenhet som denna lite extra åtråvärd. Detta hem har dessutom flera vackra detaljer som härrör från byggnadsåret - djupa fönsternischer med marmorbräden, generös takhöjd, speglade dörrar, serveringsskåp och vacker fiskbensmönstrad ekparkett för att nämna några. Alltsammans är gediget byggt med rejäla material och enligt hantverksmässiga metoder. Därtill är de uppdateringar som lägenheten fått på senare år omsorgsfullt gjorda med hänsyn till husets ursprung. Ett förråd på ca 6 kvm hör till lägenheten.

Kök


Ljuvligt kök med ljusblå luckor från Järfällakök i tidstypisk stil med fint snedställt överskåp med skjutluckor. Här är välplanerat och yteffektivt med gott om förvaring i skåp och på hyllor, därtill finns även ett vackert serveringsskåp bevarat från byggnadsåret. Snygg och praktisk rostfri diskho och diskbänk samt bänkskiva och arbetsyta i massiv ek. Väggarna är kaklade med vitt 15x15-kakel med svart fog och på golvet ligger klinker. Den maskinella utrustningen består av kyl, frys, gasspis, diskmaskin och fläkt. Köket når du både från hallen och vardagsrummet där speglade skjutdörrar skapar ett vackert blickfång och valfri öppenhet mellan rummen.

Vardagsrum


Detta är ett ljust och luftigt rum med fin access till köket genom de dubbla speglade skjutdörrarna. Här har man ett trivsamt häng där matgrupp, soffgrupp och förvaringsmöbler lätt får plats. Det stora treluftsfönstret bidrar med ett härligt ljusinsläpp. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger, som i lägenhetens övriga rum, fiskbensmönstrad ek.

Sovrum


Det lindblomsgröna sovrummet med avskilt lugn läge borgar för god nattsömn. Här finns plats för dubbelsäng och förvaring. I anslutning till rummet finns två rymliga inbyggda garderober.

Badrum


Badrummet är vitkaklat med liggande kakel lagt i förband och har en duschdel med mönstrat marockanskt kakel. Duschen har både takdusch och handdusch. Förvaringsskåp med spegeldörr ovanför tvättstället. Klinkergolv med skön golvvärme och handdukstork finns också i detta trivsamma utrymme.

Hall


Hallen består av två delar. Den inre hallen är möblerbar och ett finfint utrymme för t ex en arbetsplats, bokhyllor eller förvaring. I passagen mot sovrummet finns två rymliga inbyggda garderober som hängt med sedan 1930. I kapprummet innanför dörren sitter en hatthylla i original.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 4, 5, 6 och 7. Föreningen upplåter 539 lägenheter med bostadsrätt samt 22 lokaler, 35 parkeringsplatser och 12 mc-platser med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes med start 1930 och några år framåt.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheten 1930-39 i samband med att husen byggdes.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB och den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering


2016 Renovering av fasaden och målning av tak på Lundagatan 38
2015 Renovering av mur/sockel ut mot Lundagatan, ombyggnad av tvättstuga Lundagatan 38B. 2014 Renovering av fönster Lundagatan 36. 2012 Fasadrenovering Lundagatan 40. 2009-2011 Fönsterrenovering Lundagatan 40-42. 2009 Bergvärmeinstallation (komplement till fjärrvärme). 2009 Bredband fiberkabel. 2005-2008 Renovering av fönster Lundagatan 36, 42, 44. 1998-1999 Renovering av hissar. 1996 Renovering av balkonger och fasad. 1991-1993 Renovering och stambyte av badrum samt stambyte av el. Stambyte av kök skedde 1972-75, 1982 och 1993.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2003 och som uppdaterats 2008 och 2013. Ett projekt pågår för en revidering/uppdatering av en mer detaljerad plan. Planerade och pågående större renoveringar är förbättringsarbete med belysning av gårdarna, renovering av trapphusens portar, hissar och byte av VVS-ventiler/stamventiler samt värmepumpar. Se årsredovisningen för mer information.

Ekonomi


Lånen för föreningens fastigheter ger cirka 1 832 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 605 kr. Enligt fastslagen budget 2016/17 finns det inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning beviljas för maximalt ett år i taget, se årsredovisningen för mer information om tillstånd.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har en heltidsanställd lokalvårdare så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga


Föreningen har 8 tvättstugor varav två är spontantvättstugor.

Gemensamma utrymmen


De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum. Till parkeringsplatserna är nuvarande kötid ca 10 år. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 4 kvm.

Bredband och Kabel-TV


Bredband (LAN) har installerats i nästan alla lägenheter. Varje medlem tecknar själv abonnemang hos Ownit. Kabel-TV som levereras från Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta tillåtna ägarandel är 10%.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-24. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1930 SVEN WALLANDER
Energideklaration
Utfärdad 2008-12-17
Energiprestanda
161 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7 326 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
3 150 kr/år
  Försäkring
1 800 kr/år
  Övrigt
2 376 kr/år
Kommentar
Övrigt = GAS

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.