Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Möregatan 4, 6 tr
Arkitekt: Nils R. Hjorth 1936
SÖDERMALM
FUNKISTREA I BÄSTA STIL MED BALKONG OCH BURSPRÅK
TEXT: KAX FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING:RYDMAN
Detta funkishem högst upp i huset, från 1936, uppfört efter arkitekt Nils Rudolf Hjorths ritningar, bjuder på vackert ljus från två väderstreck, balkong i sydväst, charmigt burspråk och fina funkisdetaljer, som de generösa fönstren med spanjoletter och fönsterbänkar i original. Vardagsrum, kök och hall ligger i öppen planlösning och bildar på detta sätt ett naturligt, socialt centrum för familj och vänner. Härifrån når du även balkongen. Detta hem är dessutom lugnt och tyst trots att du bokstavligt talat bor mitt på Söder. Detta tack vare ett lugnt läge på en tyst och grön återvändsgata, dessutom i ett fint litet funkisområde. Centralare läge än detta är svårt att finna. En kort promenad tar dig till Medborgarplatsen, Götgatan, Mariatorget, SoFo eller Skanstull, där du hittar kommunikationer och all tänkbar service som restauranger och shopping. I dina nya kvarter är det skönt även om sommaren. Runt knuten finns till exempel Skånelängan med parklek och fint sommarhäng. Ytterligare en kort promenad bort finns Eriksdalshallen med träningsanläggning och utomhusbad. Det här är ett charmigt hem för trivsel och umgänge.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Möregatan 4, 6 tr
Område:
SÖDERMALM - MEDBORGARPLATSEN
Byggnadsår:
1936 Arkitekt: Nils R. Hjorth
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
68 kvm
Våning:
6 av 6 (hiss finns)
Avgift:
3930 kr inkl värme, VA
Pris:
5 495 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Det här är ett vackert klassiskt funkishus från mitten av 1930-talet. Fasaden är slätputsad och på sex av sju våningar finns två burspråk med balkong emellan och porten av trä och glas har en enkel inramning av natursten. Fastigheten byggdes 1936-37 efter ritningar av arkitekt Nils Rudolf Hjorth. Hjorth är inte så känd, men har faktiskt ritat ytterligare fyra hus i kvarteret. Dessutom var han arkitekten bakom Adolf Fredriks skolhus i korsningen Sveavägen/Kammakargatan och han var även specialiserad på att rita kök. En rolig och praktisk detalj i huset är att sopnedkastet i trappan fortfarande är i bruk. Det här är en liten, trygg och familjär förening, som med åren genomgått en generationsväxling, från de äldre som bott här sedan föreningen startade på 1980-talet till dagens nyinflyttade unga. Grannarna känner dessutom till varandra väl och småpratar i tvättstugan. På innergården finns sittmöbler och grill för fina sommarkvällar. I huset finns tillgång till bastu och bokningsbar gemensamhetslokal med köksvrå. Vidare finns cykel-/barnvagnsrum i källaren och tvättstuga med nya, stora och snabba tvättmaskiner samt torkskåp, torktumlare och mangel. Huset har också en hiss, som sattes in under den stora ombyggnaden på 1980-talet och i denna får en liten barnvagn plats. Här har du ett tryggt boende i ett fint hus och dessutom med en bra avgift.

Närområdet


Centralare än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger i ett tyst och trevligt litet funkisområde med tidstypiska fasader. Dessa kvarter har en känsla av trädgårdsstad, trots de höga husen, tack vare att husen har gröna förgårdar och ligger en bit in från gatan. Här bor du utan genomfartstrafik och med folkmyller, storstadspuls och all tänkbar service bara något kvarter bort. Dessutom har du gångavstånd åt alla håll - till exempel Medborgarplatsen, Götgatan, Mariatorget, SoFo, Skanstull, Södra Station och Skånegläntan, som bjuder på en härlig parklek och bra häng under sommaren. Ytterligare en kort promenad bort finns Eriksdalshallen med träningsanläggning och utomhusbad. Det finns även ett dagis i kvarteret för den som har behov av det. Hela Söders utbud av nöjen ligger för dina fötter och alldeles i närheten finns även flera trevliga kvarterskrogar. Och bättre kommunikationer än i dessa kvarter är svårt att finna. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen, men du kan också gå några steg extra till Mariatorget eller Skanstull. Pendeltåget från Södra Station tar dig till city på ett par minuter och sedan vidare mot till exempel Arlanda. Även buss 4 finns i närheten och går längs Ringvägen.

Allmänt


Detta hem bjuder på vackert ljus, balkong, burspråk och fina funkisdetaljer. Generösa fönster i två väderstreck med högt och fritt läge. Lägg bland annat också märke till spanjoletter och fönsterbänkar i original. Balkongen ligger i sydväst, vilket ger många timmars sol per dygn. Vardagsrum, kök och hall ligger i öppen planlösning och blir på detta sätt lägenhetens naturliga, sociala centrum. Köket smälter fint in i den öppna planlösningen och liksom badrummet är det uppdaterat i moderna material och sober stil. Master bedroom är vilsamt och generöst och här ryms allt du behöver - stor dubbelsäng, förvaringsmöbler, sittplats och bokhyllor. Här finns även en stor inbyggd garderobsvägg. Lägenheten är dessutom lugn och tyst.

Kök


Uppdaterat Ikea-kök i vitt som smälter in fint i den öppna planlösningen med vardagsrummet. Detta upplägg är både trevligt och socialt. Den generösa matplatsen rymmer ett bra matsalsbord för vänner och familj. Stänkskydd i vitt, liggande kakel, bänktopp i grått laminat, vita luckor och till detta vita väggar samt vitbetsat ekplank på golvet. Här finns plats för det mesta och all maskinell utrustning du behöver, som spishäll, ugn (Electrolux, 2016), diskmaskin och kyl/frys (Ikea).

Vardagsrum


Det första som slår dig i detta rum är ljuset och här möter ett generöst och charmigt burspråk, ett fint funkisfönster och en balkongdörr med glas. Notera spanjoletter och fönsterbänkar i original. Ljuset förstärks dessutom ytterligare tack vare det höga läget och att alla lägenhetens fönster syns härifrån. Vardagsrummet ligger i öppen planlösning tillsammans med kök och hall. Från detta rum når du balkongen som ligger i fritt sydvästligt läge, vilket betyder sol en stor del av dygnet. Vitbetsat ekplank på golvet och till detta vita väggar utgör tillsammans en stilren kanvas för dina inredningsdrömmar.

Master bedroom


Vilsamt och rymligt sovrum med generöst fönsterparti om tre lufter mot den lugna gatan utanför. Här ryms stor dubbelsäng, bokhyllor, sängbord och förvaringsmöbler. Dessutom mycket bra förvaring i den platsbyggda garderobsväggen. Vitmålad originalparkett och till detta vita väggar, som tillsammans ger en harmonisk inramning av detta fina rum.

Sovrum


Rart och ljust rum som passar perfekt som gäst-, barn- eller arbetsrum. Det fina funkisfönstret har spanjolett, fönsterbänk och vädringslåda i original. Vitbetsade ekplankor på golvet och till detta vita väggar.

Badrum


Uppdaterat och helkaklat badrum i bästa stil. Vita, stora, liggande kakelplattor upp till tak och till detta sobert svarta klinker på golvet. Bra förvaring i spegelskåp och smalt skåp från Ikea. Dusch med fällbara glasdörrar och handdukstork. Badrummet är förberett för tvättmaskin och har mycket bra ventilation.

Hall


Redan i hallen möts du av lägenhetens fina ljus eftersom hallen ligger i anslutning till den öppna planlösningen mellan vardagsrum och kök. Vitbetsat plankgolv tillsammans med vita väggar förstärker ljuset ytterligare. Här finns en platsbyggd garderob och bra plats för avhängning.

Brf Pennan 21

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Pennan 21. Föreningen upplåter 19 lägenheter med bostadsrätt samt en lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Nils R. Hjorth och uppfördes 1936-37.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av föreningen.

Renovering


2016 Renovering av hiss. 2012 Ny värmeanläggning/undercentral, ventilation. 2011 Byte av port. 2009 Renovering och målning av fönster. 2005 Målning av yttertak. 1984 Rörstambyte, elstambyte, nya balkonger, omputsning av fasad, nyinstallation av hiss, renovering av balkonger, nytt gårdsbjälklag samt omläggning av tak.

Kommande renoveringar


Fasadrenovering och några balkonger behöver renoveras.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,29 Mkr, vilket ger cirka 2 675 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 627 kr. Föreningen planerar ingen förändring av avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via IF.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har gemensam städdag ca 1 ggr/ år.

Tvättstuga


Tvättstugan i källaren är utrustad med två stora snabba tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen


Gården har möjlighet till grillning. Föreningen har en bastu och en gemensamhetslokal. I källaren finns även cykel samt barnvagnsrum. Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 4 kvm med snedtak.
Bredband och Kabel-TV:Comhem

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-10-31. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1936 Arkitekt: Nils R. Hjorth
Energideklaration
Utfärdad 2009-10-07
Energiklass
-
Energiprestanda
140 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Pennan 21

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4 840 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 684 kr/år
  Försäkring
2 156 kr/år
  Beräknat antal pers
2

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.