Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 17
Arkitekt: Sven Wallander 1943
Södermalm - Reimersholme
LJUVLIG OCH VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA PÅ REIMERS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL
Att bo på en ö i centrala Stockholm är en speciell känsla. Med badrocksavstånd till Mälaren kan du börja varje dag med ett dopp. Årstidernas skiftningar blir extra tydliga med vatten och natur så nära inpå. Samtidigt har du staden nära - en kort promenad bort finns Hornstull med dess stora utbud av restauranger, caféer, bio, butiker, träningsställen med mera. Eller kanske tar du sjövägen dit, det här är nämligen en bostadsrättsförening med egen båt. I denna välplanerade och omsorgsfullt omhändertagna funkistvåa med ett vackert kök, ett ljust och härligt vardagsrum och ett rofyllt sovrum har du en oas att längta till, precis som ön den ligger på.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Anders Reimers väg 17
Område:
SÖDERMALM - REIMERSHOLME
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
43 kvm
Våning:
4 av 6 (hiss finns)
Avgift:
2866 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV, obl. tillägg på 41:-/mån för 200 mb bredband.
Pris:
2 975 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Fastigheten på Anders Reimers väg 17 ritades 1943 av Sven Wallander. Wallander var en av grundarna till HSB och har för dem ritat ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Nummer 17 ligger längst västerut i raden av fem punkthus längs med Långholmskanalen. Fastigheten är en välbevarad 1940-talsbyggnad som inte har genomgått några större förändringar exteriört sedan byggnadstiden. Huskropparna är tvåfärgade i ljusröd och gulorange puts, medan bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten. Även trapphuset är värt att nämna med sin spiralformade marmortrappa som omringar husets hiss med dess vackra träinfattning. BRF Pålsundet är Reimersholmes äldsta bostadsrättsförening och en ytterst välmående sådan med många tillgångar att nyttja för de boende. Vad sägs om hobbyrum, fotorum, motionsrum, bastu, två gästlägenheter, festlokal för 450 personer, badbrygga och roddbåt. Här finns dessutom fem tvättstugor, grovsoprum och miljörum.

Närområdet


När Reimersholme planlades på 1940-talet förkastade stadsplaneraren Fred Forbat Stockholm stads förslag som innehöll ungefär dubbelt så många lägenheter och hus. Han såg till att husen på ön byggdes med ordentligt avstånd och grönska emellan. Därtill såg landskapssarkitekt Ulla Bodorff till att förstärka känslan av en skärgårdsö med bland annat pilträd vid kanalen och grönskande ekbackar och bevarade klipphällar mellan fastigheterna. Runt ön finns trevliga promenadvägar med vyer mot flera av stadens stadsdelar och grannön Långholmen. Ön förbinds med Södermalm via Reimersholmsbron och där trafikerar flera busslinjer. Tunnelbanan finns vid Hornstull, precis som all tänkbar service, shopping och ett stort utbud av restauranger och nöjen.

Allmänt


Med många originaldetaljer bevarade och en nylig renovering i tidstypisk stil är denna lägenhet en osedvanligt vacker funkispärla. Hemmet har fått en genomtänkt och omsorgsfull lyftning i tidstypisk stil som harmonierar med de dörrar, dörrbeslag, fönster, fönsterbeslag, radiatorer och fönsterbrädor av marmor som är kvar från husets tillkomst. Därtill har lägenheten genomgående en takhöjd på 270 cm, vitmålade väggar och ett lutat och vitoljat plankgolv av barrträ. Ihop med det fina hörnläget och den härliga utsikten över natur och båtliv skapas här ett ovanligt trivsamt hem. Till lägenheten hör ett rymligt vindsförråd samt ett mindre källarförråd (matkällare).

Kök


Köket aspirerar på titel ´hemmets stolthet´ och renoverades 2015 i tidstypisk stil med vita luckor från Kvänums funkisköksserie. Hyllor och lådor försågs med lika tidstypiska beslag och som en av alla vackra detaljer finns en klassisk köksreda. Som bänkskiva och stänkskydd valdes finslipad carraramarmor. Kökssnickerierna är invändigt av massiv ek med filtinlägg. Väggarna är vitmålade och det englasade fönstret med utsikt över klipphällar, kanal och grönska släpper in mycket ljus. I maskinparken ingår kyl, frys, diskmaskin, spis och spisfläkt.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett härligt och ljust hörnrum med dubbelfönster i två väderstreck och dessutom en fransk balkong med dubbeldörrar som gärna får stå öppna så det vackra smidda räcket till balkongen syns. Utanför ståtar även en stor gammal ek. I rummet får du plats med både soffgrupp och matplats och även förvaringsmöbler och/eller en skrivplats.

Sovrum


I sovrummet är det lätt att finna lugnet. Rummet har fått nya tidstypiska garderober från Kvänum som omsluter sängplatsen där en dubbelsäng gott och väl får rum. Här finns ett dubbelfönster med originalvred.

Badrum


Även badrummet har en klassisk och sober stil med vitt 15x15-kakel på väggarna och grå klinker, lagt i förband, på golvet. Dusch med smidig vinklingsbar duschvägg. Ovanför tvättstället sitter ett stort stilrent förvaringsskåp med spegeldörrar. Rummet har även en handdukstork och ovanför den en glashylla för förvaring.

Hall


Från hallen når du lägenhetens alla rum. Även här är väggarna vitmålade vilket ger rummet extra ljus och rymd. Här finns två stora inbyggda garderober i original och en nyinsatt från Kvänum som också den medverkar till hemmets genomtänka helhet.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt 15 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Joakim Stål.

Renovering


2014 Balkong- och fönsterrenovering. 2009-2010 Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2005-2006 Byte av yttertak. 1991-1994 Stambyte. 1989 Fasadrenovering.

Kommande renoveringar


Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av fastigheterna.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 72 Mkr, vilket ger cirka 3 208 kr per kvm boyta. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Inga planerade städdagar i föreningen.

Tvättstuga


Det finns sex tvättstugor i föreningen.

Gemensamma utrymmen


Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen är ansluten till Comhem. Samtliga bostäder får nu 200 Mb bredband kostnad på 41 kr per lgh och månad. Tillägg för 1000 Mb bredband kan göras.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Sven Wallander 1943
Energideklaration
Utfärdad 2009-10-06
Energiprestanda
151 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.