Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöbjörnsvägen 1
Backström & Reinius1946/1953
Gröndal
HÖGT BELÄGEN TREA MED FÖNSTER I FYRA VÄDERSTRECK
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD
Funkis på hög höjd med fönster i alla väderstreck och vidunderlig utsikt mot Katarina kyrka, Riddarfjärden och DN-skrapan. Denna fina trea ligger på våning 7 i det vackra och originella punkthuset i tegel, som har blivit ett landmärke i Gröndal. Huset håller hög arkitektonisk klass och är en milstolpe inom den svenska arkitekturen. För ritningarna stod arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius, som också ritat stjärnhusen i närheten. Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. Från klipphällarna i närheten har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor. I närheten finns också Vinterviken. På cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana och på 15 minuter går du till Hornstull. Dessutom rullar här både Tvärbanan och buss 133. Denna höjdartrea bjuder på vackra fönster i funkisstil, rymlig balkong och ett nyligen varsamt renoverat funkiskök i original med klassiska virrvarrmönstrade bänktoppar. Här finns även flera fina funkisdetaljer, som inbyggd förvaring, fyrluftsfönster, element, vädringslådor, fönsterbeslag och fönsterbänkar av marmor. Lägg till detta ett rymligt master bedroom, ett litet rart barnrum och ett stambytt helkaklat badrum i klassisk stil.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sjöbjörnsvägen 1
Område:
Gröndal
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
77 kvm
Våning:
7 av 9 (hiss finns)
Avgift:
4816 kr Obl tillägg Kabel-TV 140kr/mån samt bredband 124:-/mån.
Pris:
5 400 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Detta höga punkthus i tegel med sin vackra och originella form har blivit ett landmärke i Gröndal. Bygget, som också omfattade terrasshuset och ett par äldre byggnader, påbörjades redan 1949 och hela komplexet stod klart under första halvan av 1950-talet. Kvarteret Galjonsbilden håller hög arkitektonisk klass och är en milstolpe inom den svenska arkitekturen. Delar av byggnaderna är byggnadsminnesklassade. För ritningarna stod arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius, som också ritat stjärnhusen i närheten. Båda två studerade vid KTH 1925-1929 och startade eget 1936. Innan dess hade Backström bland annat praktiserat hos Le Corbusier och Reinius hade haft sin anställning hos Hakon Ahlberg. Duons stjärnhus i Gröndal blev internationellt omtalade eftersom de erbjöd tre genomgående lägenheter per våning. Till stora delar är kvarteret Galjonsbilden sig likt även om det har förändrats under åren. Ett stambyte utfördes 2010 och 2015 renoverades fönstren externt. Sedan år 2004 huserar BRF Galjonsbilden 22/32 i kvarteret och här bor du med både goda och trevliga grannar. Här finns en fin bakgård med gräs och grönska samt grillplats. I november varje år har föreningen en ljusfest, då de tänder trädet på gården. Det anordnas också kräftskiva. I föreningen finns också tillgång till tvättstuga med torkrum. Det finns även garage och parkeringsplatser som fördelas via en kö.

Närområdet


Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, på 15 minuter går du till Hornstull, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Allmänt


Funkis på hög höjd (våning 7) med fönster i alla väderstreck och vidunderlig utsikt mot Katarina kyrka, Riddarfjärden och DN-skrapan. Nyligen varsamt renoverat funkiskök i original, bland annat med ny maskinell utrustning, ny el och klassiska virrvarrmönstrade bänktoppar. I detta hem finns även fler fina funkisdetaljer, som inbyggd förvaring, fyrluftsfönster, element, vädringslådor, fönsterbeslag och fönsterbänkar av marmor. Under 2015 slipades originalparketten och behandlades med vitt pigment, vilket tillför en härlig och modern atmosfär. Stort och ljust master bedroom med ny parkett och ett vackert fyrluftsfönster. Det mindre sovrummet är ett rart och ljust barnrum/arbetsrum, som tidigare var en del av matsalen, med stort fönster och ny parkett. Klassiskt och stambytt badrum renoverat 2010 och ny handdukstork från 2015. Till lägenheten hör ett förråd om 10 kubik.

Kök


Ljuvligt funkiskök i original som renoverades med varsam hand under år 2012. Två fönster i två väderstreck och vidunderlig utsikt mot Södermalm och Kungsholmen. Från köket ser du Katarina kyrka och vidare mot Medborgarplatsen, du ser också DN-skrapans ljus och du kan följa segelbåtarna och skridskoåkarna på Riddarfjärden. Dessutom kan du kolla om Lundbergs konditori är öppet och se tvärbanetåget rulla förbi nere på gatan. Vid renoveringen fick köket ny el, belysning, kyl/frys (Gram), diskmaskin (Bosch) och bänktoppar med virrvarrmönster av laminat. Detta kompletteras fint med vita väggar, klassiskt vitt 15x15-kakel som stänkskydd, rostfri diskbänk och blågrått golv.

Vardagsrum


Stort och härligt vardagsrum med fönster i två väderstreck och utgång till den rymliga balkongen. Fönsterbänkar i marmor från tiden för bygget. Ett av fönstren har dessutom en härlig djup nisch. Från detta rum har du oslagbar utsikt över Gröndalsbergets grönska och bebyggelsen runt omkring. Vita väggar och till detta vitpigmenterad stavparkett som bidrar med en modern touch. I detta rum får du lätt plats med både matsalsbord, soffgrupp och förvaringsmöbler.

Sovrum 1


Vilsamt och rymligt sovrum med stort fyrluftsfönster, som bjuder på fin utsikt över gården och husen i närheten. Fönsterbänk i marmor och vädringslåda från tiden för bygget. Vita väggar och till detta ljus nylagd parkett som ger ett ombonat intryck. Här finns plats för en stor dubbelsäng, sängbord, arbetsplats och en framtida garderobsvägg för den som så önskar.

Sovrum 2


Litet och rart rum, som passar perfekt som barnrum, gästrum eller arbetsrum. Här möts du framför allt av ljuset från fyrluftsfönstret, som har en fönsterbänk i marmor. Vita väggar och vacker parkett.

Badrum


Fint helkaklat och stambytt badrum från år 2010 med charmigt fönster. Klassiskt vitt 15x15-kakel på väggarna, som det ska vara är det handlar om funkis, och grå kliniker på golvet. Vit kommod med bra förvaring. Här finns även ett badrumsskåp med spegel och en hylla för handdukar. Dessutom både badkar och handdukstork.

Hall


Liten fin entréhall i grönt med marmorgolv. Här finns gott om förvaringsplats, dels ett överskåp, dels en hylla med hängare och dels ett förråd. I den inre hallen finns en garderobsvägg och här sätts stämningen av den fina blå tapeten i uppdaterad 1950-talsstil och ljus parkett.

Brf Galjonsbilden 22/32

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger två fastigheter. Den ena fastigheten har beteckningen Galjonsbilden 22 och består av flera byggnader. Den andra fastigheten har beteckningen Galjonsbilden 32 och består av en byggnad. Den totala byggnadsytan uppgår till 9 444 kvm, varav 7 316 kvm utgör lägenhetsyta och 2 128 kvm lokalyta. Av dessa lägenheter är 102 upplåtna med bostadsrätt och 2 med hyresrätt. Föreningen har 8 uthyrda lokaler.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte AB och fastighetsskötseln sköts av Driftia AB.

Renovering


2015 Renovering och ommålning av fönster (Gröndalsvägen 50-56 och Sjöbjörnsvägen 1). 2010 Fastighetsboxar. 2010 Renovering av entréportar (Gröndalsvägen 48-56). 2009-10 Stambyte. 2010 Byte av elstammar. 2009 Nytt Fiber-Lan i alla byggnader. 2008-09 Ny maskinutrustning i tvättstuga. 2007 Nytt låssystem för hela föreningen. Se mer information om utförda renoveringar i årsredovisningen.

Kommande renoveringar


Föreningen upprättade 2008 en underhållsplan som sträcker sig 10 år framåt i tiden och uppdateras fortlöpande. Till det planerade underhållet samlas medel via årlig avsättning till föreningens yttre fond.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 35,9 Mkr, vilket ger cirka 5 025 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 726 kr. Månadsavgiften höjdes senast 2015 med 2%.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har en trädgårdsgrupp som planerar och handlägger den yttre miljön. Under vår och höst anordnas gemensamma arbetsdagar som även är ett bra tillfälle att lära känna varandra samt styrelsen.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen på Sjöbjörnsvägen 1 och är utrustad med 6 tvättmaskiner, två torkskåp, tre torktumlare samt ett torkrum.

Gemensamma utrymmen


Mellan husen finns föreningens gård och på taket finns en gemensam takterrass med utsikt. Det finns källarförråd, cykelförråd, barnvagnsförråd, återvinningsrum, styrelserum och tvättstuga. Till fastigheterna hör 36 parkeringsplatser och två garage. Föreningen hyr endast ut parkeringar till de boende. I dagsläget är det kö till parkeringsplatserna.

Bredband och Kabel-TV:


Kabel-TV via Comhem (obligatoriskt tillägg på månadsavgiften med 140 kr/mån) och anslutning till fibernät genom Bredbandsbolaget (obligatoriskt tillägg på månadsavgiften med 124 kr/mån).

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Backström & Reinius1946/1953
Energideklaration
Utfärdad 2008-10-19
Energiklass
-
Energiprestanda
169 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
0 kr/år
Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.