Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Regeringsgatan 76, 3 tr
Arkitekt: Kjellberg & Conradsson 1928
Norrmalm
HÖRNVÅNING BELÄGEN MITT I CITY, 2 FRANSKA BALKONGER
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLIST: COPPARSTAD
I gamla nöjeskvarter mitt i stan ligger denna härliga hörnlägenhet som inbjuder till härliga middagar i glada vänners lag. Denna välplanerade tjugotalslägenhet är uppdelad i en öppen och social umgängesdel och en lugnare sovrumsdel. Bostaden kan med enkla medel göras om till fyra rum och kök. Med sitt centrala läge och trivsamma inre kan du räkna med att bekantskapskretsen gärna knackar på och hänger runt middagsbordet. Här bor du på historisk mark med hela stan för dina fötter. Föreningen har en otrolig ordnad ekonomi som har lett till låga avgifter och en välvårdad fastighet.

För fler fotografier, tryck på valfri bild och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Regeringsgatan 76, 3 tr
Område:
Vasastan - Norrmalm
Byggnadsår:
1928 Arkitekt: Kjellberg & Conradsson
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
112 kvm
Våning:
3 av 5 (hiss finns)
Avgift:
2590 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
8 950 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Regeringsgatan 76 i kvarteret Vätan i hörnet Regeringsgatan/David Bagares gata ritades av arkitektduon Waldemar Conradsson och N G Kjellberg uppfördes under åren 1926-1928. Området var då bebyggt sedan flera hundra år tillbaka och den lägre stenbyggnad som fanns på tomten Vätan 1 revs till förmån för denna klassiska 1920-talsbyggnad i fem våningar. Bottenvåningen mot Regeringsgatan inreddes med butikslokaler och i övriga huset byggdes lägenheter om 1-3 rum och kök. Entréplanet mot Regeringsgatan är i granit och har två spröjsade portar i trä och glas med överljus. Plan 2 till 5 är i klätt i slät röd puts. Fasaden mot Regeringsgatan är mer dekorerad än fasaden mot David Bagares gata. Huset har många vackra detaljer kvar och är välbevarat exempel på 1920-talets klassiska byggnadsstil.

Närområdet


Kvarteren kring Regeringsgatan är mycket trivsamma och det är lätt att glömma att denna plats är mitt i centrala Stockholm. Här minner området om hur det kunde se ut i stadens centralare delar innan rivningsvågen på 1960-1970-talen. Den som önskar grönska har Humlegården på ett par minuters promenadavstånd. En annan stadsoas är kvarteren kring Johannes kyrka och dess lägre äldre bebyggelse. Granne med fastigheten, på Regeringsgatan 74, ligger det klassiska nöjespalatset Nalen (Nationalpalatset) och i kvarteren runt omkring har tidigare funnits flera olika nöjesetablissemang. Idag är det lite lugnare på den fronten just precis intill, men det tar inte många minuter att nå till exempel Stureplan och Kungsgatan och dess stora utbud av till exempel restauranger och biografer. Tunnelbanans röda och gröna linjer nås på ungefär samma avstånd och ett flertal busslinjer ligger också nära.

Allmänt


Detta är en härlig hörnlägenhet med bra fördelning i en umgängesdel och en mer privat sovrumsdel. Ett hem med både generösa ytor och mindre utrymmen som utnyttjats på olika smarta sätt. Flera tidstypiska detaljer finns bevarade, som golv- och vägglister, spegeldörrar, djupa fönsternischer och generös takhöjd. Föreningen är trevlig och bra skött, där många grannar har bott länge i huset och är långsiktigt engagerade. På föreningens gård finns grill och utemöbler att fritt nyttja för de boende.

Kök


Härligt kök som är både klassiskt och modernt och inbjuder till matlagning och social aktivitet. Snygga skåpluckor i mörkbrunt trä och bänkskivor av marmor som även ger gott om arbetsutrymme. Förvaring i högskåp i stället för överskåp skapar ett luftigare rum och ett renare intryck. Här finns gott om förvaring och mycket plats. Runt arbetsytorna är väggarna klädda med klassiskt vitt kakel och i övrigt är väggarna vitmålade. Det klassiska sexrutade 1920-talsfönstret bidrar också till rummets karaktär liksom trägolvet som är grå- och vitrutigt målat. Hel kyl och frys samt vinkyl, alla från Miele. Gasspis från DeLonghi. Diskmaskin från Whirlpool. Belysningen går att dimra för ytterligare förhöjning av mysfaktorn.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett härligt umgängesrum där det finns plats för både soffgrupp och matgrupp om så önskas. Hörnläget gör detta till ett ljust och härligt rum som bland annat präglas av den fiskbensmönstrade ekparketten och den franska balkongen med vackert smitt räcke. En annan fin detalj är skjutdörrarna med spröjs som leder in till det intilliggande sovrummet.

Sovrum 1


Rofyllt sovrum med rymlig garderobsvägg som inramar sängplatsen. I sängfonden sitter en randig tapet. Här finns även gott om plats för annat möblemang. Fiskbensmönstrad ekparkett och vacker dörröppning med skjutdörrar mot vardagsrummet.

Sovrum 2


Sovrum två präglas av den fina franska balkongen och är även detta ett rymligt rum med gott och plats för sängar, förvaring och andra möbler. Väggarna är ljust målade och på golvet fiskbensmönstrad ekparkett.

Badrum


Badrummet är helkaklat med ett svart kakel. Duschdelen är klädd i grå mosaik och där har även en sittbänk byggts in. Här finns ett stort tvättställ och bra förvaring i kommoden under tvättstället och i ett högskåp. På golvet ligger ett vackert marockanskt betonggolv med golvvärme. Badrummet har även handdukstork.

Toalett


Gästtoalett med charmigt hörntvättställ. Här omfamnas du av väggar tapetserade med en blad- och fågelmönstrad tapet från Sandberg och sätter fötterna på skiffergolv från Stiltje.

Inre hall


Den inre hallen är ett trevligt rum utanför sovrummen som är utmärkt att användas som kontor eller bibliotek. En lugn plats att dra sig undan till med en god bok. Fondvägg med tapet från Cole & Son och fiskbensmönstrad ek på golvet.

Hall


Välkomnade hall med skiffergolv från Stiltje. Bra avhängning i intilliggande kapprum. Vacker takrosett och profilerade lister. Hallen är en fin siktgång mot köket, vilket genast förstärker intrycket av hur inbjudande detta hem är.

Kapprum/tvättstuga/förvaring


I kapprummet i anslutning till hallen finns klädavhängning och garderober med plats för t ex kläder, linne och städmaterial. Här finns även lägenhetens tvättstuga som har tvättmaskin med inbyggd torktumlare. Här finns också ett torkskåp där du smidigt och snabbt även kan hänga in regnvåta kläder då du kommer utifrån. På golvet ligger svart- och vitrutig klinker. All installation är våtsäkrad av fackmän.

Brf Vätan 1

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Vätan 1. Föreningen upplåter 40 bostadslägenheter. 39 lägenheter med bostadsrätt, 1 hyresrätt samt fyra lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Kjellberg & Conradsson och uppfördes 1928.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1997. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoTema Fastighetes AB och den tekniska förvaltningen av Saltsjöstaden AB.

Renovering


1982 byte av V/A stammar och elstigare. Sedan dess har följande renoveringar genomförts: - Ombyggnad och renovering av källarplan, Renovering av trapphus och fönster, utbyte av tvättmaskin och torkskåp, Renovering av altaner, Ventilationsförbättringar i lägenheter, Ljudisolering av fönster mot Regeringsgatan, Installation av LAN för bredband, Inredning av råvind, Byte och målning av plåttak, Byte av hissmotorer, Byte av värmeväxlare, Byte av radiatorer, installation av säkerhetsdörrar, byte av elcentral, renovering av fasad och fönster mot gårdssidan.

Kommande renoveringar


Inga större inom de närmaste åren. Fönstermålning mot gatan om ca 3 år.

Ekonomi


Föreningen har ca 13 milj kr i långfristiga skulder. Det innebär en belåning om 4 315 kr/kvm.

Avgift


Avgiften uppgår till 286 kr/kvm/år. Inga planerade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen anordnar en gemensam städdagar per år.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga i källare med tre två tvättmaskiner, en torktumlare och 1 torkskåp. Och en mangel, om det nu är av intresse.

Gemensamma utrymmen


Föreningens innergård är möblerad med tre sittplatser och rymmer också en gemensam grill. Barnvagnsrum och cykelrum finns på entréplan.

Bredband och Kabel-TV:


Comhem, basutbudet ingår i månadsavgiften. Övriga kanaler beställs och debiteras separat. Bredband via Ownit ingår i månadsavgiften.

Förråd
Till lägenheten hör ett stort källarförråd. Hissen går ner till källarplan.

Garage


I föreningen finns 7 garageplatser som hyrs ut för 2 500 kr / mån. Separat kö,

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens ordförande 2017-01-31. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1928 Arkitekt: Kjellberg & Conradsson
Energideklaration
Utfärdad 2009-09-30
Energiprestanda
115 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Vätan 1

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
15 900 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
6 700 kr/år
  Försäkring
6 000 kr/år
  Övrigt
3 200 kr/år
  Beräknat antal pers
5
Kommentar
Övrigt = GAS

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.