Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Döbelnsgatan 53
MAURITZ LUNDSTEDT 1909
VASASTAN - NORRMALM
SEKELSKIFTESTVÅA I PERFEKT SKICK OCH VÅGADE FÄRGVAL
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN
Snygg, smart och smakfull - välkommen till den perfekta citylyan i Vasastan! Här bor du med lugnt gårdsläge i ett välbevarat jugendhus nära till allt. Den nyrenoverade tvårumslägenheten kombinerar forna tiders charm med de senaste trenderna. Fönsternischer, listverk och dörrar som varit med sedan bostadens tillkomst förenas nu i en vacker mörk nyans och ihop med väl omhändertagna trägolv skapar de en varm harmoni. Känslan av att komma hem och omfamnas av lugnet fast man befinner sig mitt i storstan har nog aldrig varit så påtaglig som här!

För fler bilder, klicka på valfri fotografi och följ bildspelet
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Döbelnsgatan 53
Område:
Vasastan - Norrmalm
Byggnadsår:
1909 MAURITZ LUNDSTEDT
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
34 kvm
Våning:
0 av 5 (hiss finns)
Avgift:
2386 kr inkl värme, VA
Pris:
2 850 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Döbelnsgatan 53, och 55, i fastigheterna Sjölejonet 1 och 2 ritades och uppfördes under åren 1909-1911 av byggmästare Mauritz Lundstedt. De samkomponerades och uppfattas därför som ett stort hus med två uppgångar. Även grannhuset på nummer 51 är ritad av samme mästare och harmonierar fint med nummer 53 och 55. Fastigheterna har kvar sin ursprungliga, välritade fasad med stramt eleganta burspråk och vackra barockinspirerade frontoner högst upp. Bottenvåningen är byggd i grå sandsten med vacker spröjs på butiksfönster och portar med överljus. Fasaderna är slätputsade med burspråk som på våning fem övergår i balkonger. Fönstren är av olika bredd men alla har småspröjsad överdel. Fasaden har flera dekorativa reliefer. Även trapphusen har många bevarade originaldetaljer. Den nybildade föreningen har förvärvat ett hus att trivas i och vara rädd om. Man planerar för såväl fasadrenovering och som balkongbygge. På innergården har det planterats nya växter och här finns trädgårdsmöbler för den som vill duka upp en utomhusmiddag. Föreningen har även gemensam tvättstuga.

Närområdet


Sydöstra Vasastan är både ett bostads- och restaurangtätt område. Farang och Café Facile är två restauranger som ligger nära bostaden. Området har även många trevliga caféer, Café Pascal och nyöppnade Pom & Flora vid Odenplan är några av dem.
Från lägenheten har du centrala Stockholm på kort gångavstånd. På tio minuter når du såväl Hötorget som Stureplan. Vill du åka kollektivt ligger Rådmansgatans tunnelbana precis nära, och flera busslinjer passerar också.
För den som söker grönska ligger Observatorielunden som en härlig oas endast tre kvarter bort.

Allmänt


Lägenheten renoverades under 2015 och ytskikt, snickerier och element målades genomgående i den vackert mörkt djupblå och matta färgen Stiffkey Blue från Farrow and Ball. Hela lägenheten har trägolv i original som lutades och behandlades med hårdvaxolja. Tillsammans bildar de en genomtänkt och vacker yta som framhäver både byggnadsdetaljer och möblemang. Till lägenheten hör också ett vindsförråd på ca 6 kvm. Ett inredningsreportage från lägenheten publicerades i Residence Magazine hösten 2016.

Kök


Köket byggdes 2015 i samband med lägenhetens renovering. Det placerades vid lägenhetens entré för att ge plats åt sovrum i det tidigare köket. Mellan det nya köket och sovrummet sattes ett vackert spröjsat fönster för ökat ljusinsläpp. Väggarna i köket är klassiskt vitkaklade med vit fog. Köksinredning och vitvaror är från Ikea. Köksluckorna är lackade i grått och har skinnhandtag från Superfront och döljer även kyl och frys. Elspis med induktionshäll och ugn. Djup diskho av porslin och bänkskiva av marmor som harmonierar fint mot de öppna trähyllorna. Köket har också en vacker belysningslösning med nakna porslinslampsocklar. Ett mycket trivsamt kök som andas harmoni och stilsäkerhet i färg- och materialval!
I anslutning till köket och entrén finns även en lång knopplist i shakerstil för avhängning, och förvaringsskåp för t ex skor/köks-/städartiklar.

Vardagsrum


Vardagsrummet präglas av det stora vackra fönstret som inbjuder till att krypa upp och sätta sig i. Men det ger också rummet och lägenheten ett fint ljusinsläpp. Rummet har plats för både matgrupp och soffa samt andra möbler som t ex hyllor eller skrivbord. I anslutning till vardagsrummet finns även en rymlig garderob i original.

Sovrum


Sovrummet som är beläget i det gamla köksutrymmet har en charmig välvd vägg och sängplats under vacker spröjs. Här finns en platsbyggd avställningsyta med marmorskiva som fungerar som nattduksbord vid sängen. Här sover du gott i rummets läge mot den lugna innergården.

Badrum


Badrummet med toalett, tvättställ och dusch har idag en enkel och fin basinredning med gråmålade väggar och målad mörkgrå plastmatta. Eftersom stamrenovering är planerad till 2017 gjordes ingen badrumsrenovering då övriga lägenheten byggdes om. Nu finns i stället möjlighet för den nya ägaren att inreda och planera sitt eget badrum. Stamrenoveringen kommer att bekostas av bostadsrättsföreningens renoveringsfond.

Brf Sjölejonet 1, 2 & 3

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Sjölejonet 1 och 2. Föreningen har sammanlagt 43 bostadslägenheter varav 29 bostadsrätter och 14 hyresrätt, därtill har föreningen fyra uthyrda lokaler. Husen ritades av arkitekt Mauritz Lundstedt och uppfördes 1909-1911.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheterna 2015. Idag klassas föreningen som oäkta men räknar med att bli äkta inom 1 år. Förmånsvärde om ca 17.000 kr/år.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering


Byggnaderna blev förhållandevis omfattande ombyggda ca 1975. Därefter har bland annat delar av vind inretts, yttertaken bytts ut samt terrassbjälklagen renoverats.

Kommande renoveringar


Stambyte kommer att ske. Förutom det planeras även vindsbyggnation, renovering av puts och ommålning av fönster.

Stambyte


Stambyte kommer att komma igång under 2016 och föreningen har vikt medel för det i budgeten. Praxis för enskild medlem kommer troligtvis vara att varje medlem får som en pott för 'återställande av badrum' och allt utöver får varje enskild medlem bekosta själv.

Balkong


I samband med vindsexploateringen ansöker föreningen även om bygglov för balkong som var och en bekostar själv.

Ekonomi


Föreningen klassas idag som en s.k. oäka förening. Inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen godkänner delat ägande med minsta ande 10%.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Det finns två tvättstugor, båda är belägna i gårdshuset.

Gemensamma utrymmen


Gården är möblerad med flera utegrupper och grill. Det finns barnvagnsutrymme samt ett cykelförråd. Det finns även flera cykelställ på gården.

Förråd:


Källarförråd tillhör lägenheten.

Bredband och Kabel-TV


Comhem.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-12-20. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerfamiljshus
Byggnadsår
1909 MAURITZ LUNDSTEDT
Energideklaration
Utfärdad 2010-07-02
Energiprestanda
176 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Sjölejonet 1, 2 och 3

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4 200 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 200 kr/år
  Försäkring
2 000 kr/år
  Beräknat antal pers
1

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.