Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maskinistgatan 15
Arkitekt: Gillis Jansson 1911
Gröndal
CHARMIG OCH VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESETTA
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN
Detta jugendhus från 1910-talet andas verkligen charm från tiden och byggdes efter ritningar signerade arkitekt Gillis Jansson. Här bor du med småstadskänsla centralt i fina Gröndal, som bjuder på arkitektoniska sevärdheter, sjöbad, promenader i naturen längs Mälaren och Trekanten samt närhet till Södermalms puls i Hornstull. I denna luftiga och lättmöblerade etta med högt i tak och stora tvåluftsfönster hittar du ett charmigt, stilrent, vilsamt och härligt hem. Ett stort kök med plats för fyra, som har något av fransk bistro-charm över sig, tillsammans med vackra hårdvaxade furutiljor bidrar till charmen. Välkommen hem!

För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Maskinistgatan 15
Område:
Gröndal
Byggnadsår:
1911 Arkitekt: Gillis Jansson
Rum:
1 rum och kök
Boarea:
34 kvm
Andelstal:
1,3112 %
Våning:
1 av 4 (hiss finns)
Avgift:
1664 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
2 245 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Förra sekelskiftet gick i jugendstil och fastigheten Rodret 7 från 1911 andas verkligen charm från tiden. Huset är ett bra exempel på jugendstil, dock har en del förändrats genom åren jämfört med den ursprungliga ritningen som signerades arkitekt Gillis Jansson. I början av 1930-talet drogs centralvärme in i fastigheten. Samtidigt byggdes nya tvättstugor och badkar placerades i källaren. 1935 var det dags för installation av hiss. Under 1970-talet moderniserades lägenheterna som då fick duschrum. Som kuriosa kan nämnas att boende i huset under år 1944 hade titlar som till exempel skådespelerska, spårvagnskonduktör, tvättmästare och uppbördsman.

Närområdet


Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, på 15 minuter går du till Hornstull, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Om lägenheten


I denna luftiga och lättmöblerade etta med högt i tak och stora tvåluftsfönster hittar du ett charmigt, stilrent, vilsamt och härligt hem. Välkommen in i ett stort kök med plats för fyra och som har något av fransk bistro-charm över sig tack vare enkelhet och sober färgsättning. Två rader klassiskt 15x15-kakel som stänkskydd över vacker träbänk respektive rostfri diskbänk, vita släta luckor, fondvägg i varmgrått och mysig djup fönsternisch. Väggfärgerna matchar fint med det hårdvaxade rustika plankgolvet (slipat och vaxat år 2014) och charmen förhöjs ännu lite till av den djupa fönsternischen. Dessutom en ny kyl från år 2014. I entrén till köket sitter ett fönster över dörren som ger ett fint sekundärljus till hallen, där du välkomnas hem av en mörk och varm ton på väggarna och hemtrevliga furutiljor på golvet. Här finns bra plats för avhängning. Vidare in i allrummet, som även det pryds av hårdvaxat trägolv och ett stort fönster med djup nisch och vackra beslag. Här hittar du även en specialbyggd säng, ett slags lågt loft, med generös inbyggd förvaring. I allrummet ryms ledigt soffgrupp, sovhörna och förvaringsmöbler. Badrummet är helkaklat i klassiskt vitt kakel med en smal ljus dekorrand och bjuder på en praktisk handdukstork. Det här är ett mysigt och charmigt hem att längta till!

Bf Gröndalsgården UPA

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen upplåter totalt 39 lägenheter med andelsrätt. Föreningens fastighet Rodret 7 stod klart 1911. Ritningarna är signerade Gillis Jansson i september 1911.

År föreningen övertog fastigheten


Fastigheten köptes 1917 av de boende och man har ägt och förvaltat huset i nästan 100 år.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Föreningen är självförvaltande och sköter såväl den tekniska som ekonomiska förvaltningen på egen hand.

Renovering


Föreningens hus har renoverats löpande under åren. Stambyte genomfördes 1999/2000. Man har precis renoverat innergårdar samt gårdsfasader. Fönster ut mot gatan byttes runt 2000. Taket gjordes under 90 talet. I den bifogade årsredovisningen framgår de renoveringar som genomförts och vilka som planeras.

Kommande renoveringar


Takrenovering ligger inom en tioårsperiod. Detta är den enda större planerade renoveringen i dagsläget.

Ekonomi


Föreningen har en belåning om blott 5 400 kr/kvm/boyta, vilket kan jämföras med snittet för Gröndal som är 6 000 kr/kvm/boyta. Detta är efter att mycket stora renoveringar genomförts och nya lån tagits upp. Föreningens kontaktperson anser föreningens ekonomi som stabil. Under 2017 kommer avgiften höjas med cirka 5% och detta kommer användas för amortering på föreningens lån.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning är tillåten och hyressättning sker enligt gällande regler. Medgivande från styrelsen krävs.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar


Föreningen anordnar en till två gemensamma städdagar per år. Man hyr in en container så de boende kan städa sina förråd vid dessa tillfällen.

Tvättstuga


I källaren finns det en tvättstuga med 3 tvättmaskiner, en mangel, centrifug, en torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en fantastisk och nyrenoverad innergård med möjlighet till småskalig odling. På gården finns gill, trädgårdsmöbler och grill. På övre gården innanför låst grind finns plats för cyklar. I föreningen finns ett nybyggt barnvagnsförråd.

Bredband och Kabel-TV


Kabel-TV sköts av ComHem (basutbud ingår) samt Bredband via fiber (betalas separat för valfri leverantör).

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.
Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-12-23. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1911 Arkitekt: Gillis Jansson
Energideklaration
Krävs ej för denna byggnadstyp

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.