Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kvarnvägen 14
1600 tal - Ombyggd 1926
Tungelsta
VILLA ROSGÅRDEN - DRÖMBOENDE I LUGNA TUNGELSTA
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: MAINSTREET
Själfullt och vackert i det lugna trädgårdssamhället Tungelsta, 30 minuters bilresa från Södermalm, ligger denna stora gård med anor i 1600-talet och många bevarade detaljer från det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Här bor du både enskilt och centralt med uppvuxen stor trädgård. Miljön är tyst och rogivande samtidigt som storstaden finns på enkel pendeltågsresa bort. På mindre än fem minuter promenerar du till tåget, en perfekt kombination av lantligt läge och bekväm access till Stockholm. Gården har en lång och spännande historia som du nu kan bli nästa del i. Välkommen att förföras av Villa Rosgården!

För fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Adress:
Kvarnvägen 14
Område:
Tungelsta
Byggnadsår:
1600/1926 1600 tal - Ombyggd 1926
Rum:
8 rum och kök
Boarea:
264 kvm
Biarea:
48 kvm
Tomtareal:
2 934 kvm, Trädgårdstomt
Pris:
6 150 000 kr (Utgångspris).

FAKTA OM BOSTADEN

Upplåtelseform:
Friköpt
Byggnadstyp:
1½-plansvilla med källare
Boendeform:
1 familjs friliggande
Byggnadsår:
1600/1926 1600 tal - Ombyggd 1926
Uppvärmning:
Bergvärme
Fastighetsbet.:
Ålsta 3:54
Driftskostnad:
41 317 kr
 Varav:
 •VA:
4 382 kr
 •Renhållning:
1 635 kr
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
2 933 000 kr
Pantbrev:
3 437 000 kr

Huset


Med lugnt och tyst läge vid en gammal villagata ligger Villa Rosgården. Det är ett av de äldsta bevarade bostadshusen i Tungelsta och stod från början på Häringe slotts ägor. Därefter kom fastigheten att lyda under Ekeby säteri och arrenderades ut till bönder som brukade dess marker. Under 1800-talets senare hälft genomgick det som från början var en enklare timrad byggnad en större ombyggnad. Delar av stommen bevarades, men i övrigt byggdes huset ut och fick en för tiden modern planlösning och ett nytt yttre. När fastigheten 1926 fick en ny ägare genomgick den en ny ombyggnad och satte den ton huset har idag då det invändigt fick bland annat wc, kakelugnar, parkettgolv, bröstpaneler och kassettak i salen. Utvändigt förändrades troligtvis entré och veranda och fönstren byttes till tvåglasfönster. Fasaden målades också om i gult. Idag är huset en rymlig och charmig familjegård med 264 kvadratmeter boyta fördelade på åtta stora rum och många spännande vinklar och vrår. Trädgården på närmare 3000 kvadrat bjuder på både trädgårdshistoria och stora ytor till nya odlingar, lek och rekreation.

Närområdet


Tungelsta samhälle växte fram i början av 1900-talet då AB Hem på landet köpte upp mark som de styckade av och sålde till arbetare och lägre tjänstemän. År 1901 invigdes Nynäsbanan med station i Tungelsta, vilket gjorde det lätt att transportera sig hit. Orten benämndes då som Tungelsta trädgårdsstad och kom att bli ett trädgårdstätt samhälle, hela hundra trädgårdsföretag fanns registrerade här runt 1940. Det största av dem var Rosgården AB som drevs av Gustaf "Ros-Anders" Andersson, som också var den person som köpte Villa Rosgården 1926. Läget är både centralt och lantligt; promenadavstånd till såväl pendeltågsstation och mataffär som fårhagar och slingrande byvägar. Närmaste förskola ligger bara 200 meter från gården och omtyckta Tungelsta skola ligger på ett par minuters promenadväg. Orten erbjuder ett bra fritidsutbud, nära gården finns till exempel en populär idrottsplats med konstgräsplan och en ridklubb med mycket fin verksamhet och nytt ridhus. Södertörn bjuder på många naturupplevelser och utflyktsmöjligheter, till exempel Häringe naturreservat och natursköna Grindsjön med badstrand och brygga. Havet är heller aldrig långt borta och Nynäshamn några pendelstationer bort bjuder på hamn- och skärgårdsliv.

Allmänt


Denna inbjudande mangårdsbyggnad har snickarglädje från 1800- och 1900-tal, vackra fönster i jugendstil och en klassicistiskt kolonnburen veranda. Det senaste tillägget exteriört är de två vindskuporna som gjordes 2012 av snickare från trakten och är fint integrerade i fastigheten. Invändigt bjuder huset på många kvaliteter som trägolv och fiskbensparkett, speglade dörrar, eldstäder, handsnidade trappräcken och platsbyggda snickerier. Rum i fil, stora dörröppningar och höga fönster ger stora och vackra ljusflöden genom huset. Här får den stora familjen plats och du har alla möjligheter att skapa ditt eget drömboende. Därtill är tomten avstyckningsbar med byggrätt på stort enfamiljshus.

Entréplan


Husets entrévåning bygger på den sexdelade planlösning som har sitt ursprung i 1600-talets Frankrike och blev vanlig i Sverige under 1800-talets andra hälft. Den består av två parallella rumsfiler med först hall i mitten, kök åt ena hållet och en kammare åt det andra. Bakom detta tre rum i fil med en stor sal i mitten.
Genom vackra speglade dubbeldörrar i original kommer du in i husets rymliga hall med gråmålad bröstpanel och randig tapet. Direkt innanför dörren ligger den vackra trappan till husets övervåning. I hallen finns en platsbyggd hatthylla och skoförvaring och skåp fint integrerat panelväggen. Köket ligger till vänster om hallen och har köksinredning från Ballingslöv med vita speglade fronter. Den maskinella utrustningen består av spishäll, ugn, mikrovågsugn, kyl, frys och en icke installerad diskmaskin. I mitten av köket finns en mobil köksö. Trägolv finns bevarat under dagens ljusa fanér. Bakom köket ligger den vackra matsalen. Här är det enkla det fina; vita väggar, grå linoljemålad bröstpanel och en framtagen timrad vägg som härrör från 1600-talet och är en av de äldsta bevarade delarna av huset. På golvet ligger gråmålade furutiljor och även det fina trätaket är gråmålat. I rummets ena hörn finns en gammal järnspis från Skultuna som kan tjänstgöra som fin serveringsmöbel, och om den installeras, även bli en värmekälla. Från matsalen går en vacker trappa upp till övervåningen, också den målad i grå linoljefärg.
Salen mitt i huset kan benämnas som hemmets hjärta och är ett mondänt rum med karaktäristiska och vackra detaljer som bröstpanel och kassettak. På golvet ligger fiskbensmönstrad ekparkett. Rummet är en trivsam samlingsplats, inte minst då en brasa sprakar i den fina gröna kakelklädda öppna spisen.
Entréplan har två rum som kan användas som sovrum, gästrum, kontor, ateljé, bibliotek med mera. De är båda vackra och ljusa hörnrum, det ena med utgång till husets uteplats. Båda rummen har sobert mönstrade tapeter, höga vitmålade golvsocklar, vitmålat trätak och fiskbensparkett.
Husets första våning har även ett badrum med dusch. Rummet går i vitt och svart och har fönster mot trädgården. Intill badrummet finns pigingången med en liten hall med bra förvaringsmöjligheter och nedgång till källaren.

Övre plan


På övervåningen finns tre sovrum, ett sällskapsrum, en övre hall och ett badrum. Husets master bedroom upptar den ena flygeln och är ett lugnt, ljust och rymligt rum med vit pärlspont på väggar och i tak samt slipat furugolv. I rummet finns en platsbyggd äldre garderob målad i grå linoljefärg, och dessutom ytterligare en stor klädkammare. Det stora sovrummet har en egen trappa som leder direkt till matsal och kök. I andra änden ligger två spegelvända sovrum som har en varsin inbyggd säng under snedtak och med synliga bjälkar. Varje sovhörna har ett litet fönster och de intilliggande rummen har varsitt stort fönster. Båda rummen har inbyggda klädkammare, vitmålad bröstpanel och trägolv, det ena mörkbetsat och det andra vitbetsat. Husets kakelugn finns i övervåningens stora sällskapsrum som är ett trivsamt rum med vackert ljusinsläpp från ett småspröjsat fönsterparti. Även i den övre hallen är fönstren småspröjsade. Här finns utgången till husets balkong, belägen ovan entrén. Övervåningens badrum inreddes 2015 och är en dröm i vitt med snedtak, fönster i takkupa och framtagna takbjälkar. Här finns ett inkaklat extra stort badkar, tvättställ med kommod, golvvärme, fläkt och dimrat ljus.

Källare


I källaren finns husets tvättstuga med munblåsta fönster med originalinfattningar och matkällaren med snickerierna bevarade från förr. Här finns dessutom pannrum och ytterligare förvaringsutrymmen.

Trädgård


I den parkliknade trädgården ramas fastigheten in av över hundra år gamla lindar och lönnar och en vacker smidesgrind utgör gårdens huvudentré. Alla stora träd och fruktträd i trädgården har tagits om hand och beskurits av certifierad arborist under 2015. I trädgården blommar bland annat pioner, rhododendron, liljor, iris, daggkåpa, kaprifol, klematis, löjtnantshjärta, prästkragar, vallmo och såklart rosor. Vid altanen klättrar hortensia och en stor jasminbuske doftar ljuvligt under försommaren. Här finns bärbuskar med krusbär och röda och svarta vinbär. Flera olika sorters äppelträd ger mycket frukt och här finns även ett gammalt päronträd. Odlingsmöjligheterna är oändliga, bland annat finns här en lång murad odlingsbädd. Gården har en stor solig uteplats på husets ena gavel där grillen gärna får stå redo för utemiddag. Stora gräsytor öppnar upp för både lek och skapande av nya trädgårdsrum. Gården har två infarter och ett dubbelgarage där halva delen är inredd som verkstad med snickarbänk och hyllor. Tomten är avstyckningsbar med byggrätt på stort enfamiljshus.

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1600/1926 1600 tal - Ombyggd 1926
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Finns för närvarande inte
Grundmur
Betong
Stomme
Trä
Fasad
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Tegel
Utv. plåtarbete
Galvaniserad, målad plåt
Övriga byggnader
Tvåbilsgarage
Fastighetsbet.
Ålsta 3:54

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
41 317 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
35 000 kr/år
  VA
4 382 kr/år
  Renhållning
1 635 kr/år
  Sotning
300 kr/år
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
2 933 000 kr/år
Summa pantbrev
3 437 000 kr
Tomtareal
2 934 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.