Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ormbergsvägen 11
BACKSTRÖM & REINIUS 1947
Gröndal
INDUSTRIHISTORISK STUDIO - BALKONG MED MÄLARVY
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD
Nära storstadens puls, men ändå en egen småstadsoas - Gröndal bjuder på intressant arkitektur och sköna promenad- och motionsstråk längs Mälaren. Ormbergsvägen 11 är en del av anrika kvarter, där industribyggnader och bostäder integrerades under 1940-talet. Arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius låg bakom detta och industrifastigheten stod klar 1947, då för LM Ericssons räkning. Huset omvandlades till lägenheter under 2004, då Johanson Linnman Arkitekter AB tog över stafettpinnen efter de ursprungliga skaparna. Med sina 5 meter i takhöjd, balkong med sjöutsikt, vackra vitmålade betongtak från industritiden och många fint utformade fönster är det här en unik och ljus vindsstudio för den som söker något alldeles särskilt. På nedre plan hittar du bostadens sociala ytor - kök och vardagsrum - och på loftet finns sovrummet med takfönster och snedtak. I det här hemmet har du strålande sjöutsikt och sover dessutom under stjärnorna. Många av dessa bostäder i huset har blivit till treor, kontakta mäklaren för mer info.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ormbergsvägen 11
Område:
Gröndal
Byggnadsår:
1947/2003 BACKSTRÖM & REINIUS 1947
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
73 kvm
Våning:
3+4 av 4 (hiss finns)
Avgift:
4097 kr inkl värme, VA, bredband, Tv. Obligatoriskt tillägg hushållsel tillkommer med prel. 333 kr
Pris:
5 400 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Akterspegeln 24 stod klar 1947 efter arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius ritningar. Bland duons övriga arbeten kan nämnas ett intressant tegelhus med teakdetaljer på Nytorgsgatan 36-38 och Kvinnornas hus på Kungsklippan. Den här fastigheten startade som industrifastighet för LM Ericsson, och var på den tiden en del av en storslagen anläggning som förenade bostäder, industrier och kommersiella lokaler. År 2004 omvandlades huset till bostäder, på ett lyckat vis ur byggnadsantikvarisk synvinkel, och idag finns 87 mer eller mindre unika lägenheter här. Lägenheterna har generösa fönsterpartier och de balkonger som sattes upp under omdaningen är fint utförda i design som var vanlig i början av 1930-talet. I föreningen finns trevliga gemensamma sällskapsytor som uteplats med sjöutsikt, trädgård med grill och utemöbler samt en gästlägenhet. Dessutom finns tillgång till kanoter. Här finns även barnvagns- och cykelförråd samt välutrustad tvättstuga. Om du har bil kan du ställa dig i den interna kön till garageplats, som finns att hyra för 1050 kr/månad, alternativt kan du hyra parkeringsplats utomhus eller parkera gratis på gatorna runt om i Gröndal.

Närområdet


Nära Stockholms centrum, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Allmänt


Det här är en unik vindsstudio med 5 meter till tak och vacker Mälarutsikt - ett hem för den som söker något speciellt. Industrikänslan finns bland annat kvar i takets grova betongstruktur och de vackra fönstren. Det nedre planet, som består av kök och vardagsrum, är lägenhetens sociala hubb, här lagar du mat med familj och vänner, känner brisen från Mälaren på balkongen och kryper upp i soffan framför tv:n. Köket från 2008 med vita högblanka luckor kontrasterar fint mot den svartbetsade och hårdvaxoljade ekparketten. Här finns mycket charm och unika detaljer. Loftet bjuder på ett mysigt sovrum med takfönster och egen ingång. Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök


Stilrent kök från 2008. De vita och blanka luckorna ger tillsammans med bänktoppen av svart kvartssten och stänkskydd av svartgrå rektangulär liggande mosaik ett sobert och modernt intryck. Vitvaror i rostfritt från Electrolux - diskmaskin spishäll, inbyggnadsugn, inbyggnadsmikrovågsugn och kyl och frys. I taket finns synliga spår av husets historia i den grova vitmålade betongen. Väggarna är vitmålade medan golvet kontrasteras med en svartbetsad och hårdvaxoljad ekparkett med vacker patina. Köket ligger ett trappsteg upp från vardagsrummet, vilket är en charmig avdelare mellan dessa båda sociala ytor.

Vardagsrum


Öppet till nock, 5 meter i takhöjd och fyra vackra fönster gör att detta rum badar i ljus och rymd. Vita väggar tillsammans med det svartbetsade och hårdvaxoljade ekparketten med vacker patina bildar en sober och elegant bas. En inbyggd trappa med svarta steg leder upp till övre plan. Fönstren har fina fönsterbrädor av sten och här finns en glasdörr ut till balkongen, som bjuder på Mälarutsikt, plats för sittplats och blomster.

Sovrum


Sovrummet ligger på övre planet och har härliga takfönster, mysigt snedtak och ett vackert räcke i vitlackerat stål mot nedervåningen. Sobert och elegant med vita väggar och svartbetsad, hårdvaxoljad ekparkett med vacker patina på parketten. På loftet finns även plats för arbetshörna och gott om förvaring. Sovrummet har dessutom egen ingång från trapphuset. Här sover du gott under stjärnorna. Många har valt att bygga om övre plan så två sovrum får plats. Mäklaren har mer info och alternativ planskiss.

Badrum


Det här generösa, moderna och fina badrummet från 2004 innehåller allt du behöver - dusch med infällbara glasdörrar, tvättmaskin och torktumlare från Electrolux placerade i en nisch med bänk över och stora badrumsskåp för bra förvaring. På väggarna sitter klassiskt vitt kakel och på golvet ligger stilfull klinker i grågrön mosaik. Här finns dessutom både handdukstork och lyxig golvvärme.

Hall


En hall som rymmer massor tack vare ett förråd under trappen samt en stor alkov för klädhängare, skoställ och förvaringsmöbel. Eftersom hallen direkt löper vidare mot köket möts du redan här av ljuset och rymden, vilket förstärks av vita väggar och det svartbetsade och hårdvaxoljade ekparketten med vacker patina. I taket ger den grova vitmålade betongen en känsla av husets historia. Härifrån leder den fina trappan upp till loftet.

Brf Utkiken i Gröndal

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Akterspegeln 24 som består av ett flerbostadshus i 4-5 våningar med totalt 87 bostadsrätter samt en övernattningslägenhet. Den totala boytan är 6 604 kvm. Föreningen har inga lokaler. Föreningen disponerar 48 parkeringsplatser, varav 41 är belägna i garage. Huset ritades av arkitekterna Leif Reinius och Sven Backström och uppfördes 1945-48.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum UBC Förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av Rubin Förvaltning.

Renovering


2016 Målning av soprumsgolv. 2015 Stamspolning. 2014-15 Radonmätning. 2004 Stambyte, omputsning av fasad, byte av ventilation.

Kommande renoveringar


2017 Målning av balkongräcken.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 57 Mkr, vilket ger cirka 8 631 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 700 kr. Avgiften har precis sänkts med 5% från och med 1 juli 2016.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har två städdagar om året.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två större tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel samt ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har 7 parkeringsplatser utomhus, 41 garageplatser (för närvarande kort kö) och 9 MC-platser för uthyrning till medlemmarna. Det finns ett antal kajakplatser i garaget som hyrs ut årsvis. Det finns fyra barnvagnsrum, ett i varje port, och två cykelrum (i port 5 och port 9). Fastigheten har inga allmänna lokaler såsom hobbyrum, festlokal eller liknande, men däremot finns ett gästrum för övernattning att hyra för 200 kr/dygn. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 5-6 kvm.

Bredband och Kabel-TV:


Föreningen är ansluten med fiber till Bredbandsbolaget. Anslutning upp till 100 Mbps ingår i avgiften. Medlemmen kan själv teckna avtal med Bredbandsbolaget om IP-telefoni och Bredbands-TV. Från årsskiftet 2016/17 kommer leverantör att ändras till Stokab med högre prestanda (kommer fortsätta ingå i avgiften). Ett trådbundet nätverk är installerat i varje lägenhet med uttag i samtliga rum utom våtrum. Comhem är leverantör av kabel-TV, det analoga grundutbudet ingår i avgiften.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-08-23. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1947/2003 BACKSTRÖM & REINIUS 1947
Energideklaration
Utfärdad 2008-12-22
Energiklass
-
Energiprestanda
130 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
0 kr/år
Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.