Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tavastgatan 43, 2 tr
F. O. LINDSTRÖM 1883
SÖDERMALM - MARIABERGET
VACKERT SEKELSKIFTE MED UTSIKT - PÅ SÖDERS HÖJDER
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLIST: RYDMAN
OBS. FAST PRIS. FÖRST TILL KVARN. I en skuldfri förening bara ett stenkast från Monteliusvägen på Mariaberget, med en vy mot Stadshuset och Kattgränds kullerstenar, ligger denna vackra tvåa i ett ståtligt rosa nyrenässanshus från 1880-talet ritat av arkitektduon F.O. Lindström och Karl Smith. Här råder lugnet, men bara något kvarter bort möter Mariatorgets myllrande folkliv, butiker och kommunikationer. Med känsla för historien har lägenheten uppdaterats till en charmig och lugn oas där gamla byggnadstraditioner harmoniskt samsas med moderna bekvämligheter. Fina originaldetaljer som golvsocklar, plankgolv i kök, spegeldörrar och fönsterbrädor ger lägenheten karaktär och personlighet. Stora fönster ger det här hemmet mycket ljus. Med en mycket bra planlösning, där rummen ligger i fil, är lägenheten lättmöblerad och perfekt utformad för social samvaro. Här finns ett helrenoverat och genuint kök från år 2013 med uppdaterad maskinell utrustning. Sovrummet har dessutom en walk-in-closet. Ett hem att trivas i och längta till!

För fler bilder, välj valfri bild och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare
Assisterande mäklare
Mattias Holm
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tavastgatan 43, 2 tr
Område:
Södermalm - Mariaberget
Byggnadsår:
1883 F. O. LINDSTRÖM
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
55,5 kvm
Andelstal:
10,235 %
Våning:
2 av 3
Avgift:
2568 kr inkl. vatten
Pris:
4 450 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Fastigheten Viggen 15 består av det välbevarade ståtliga rosa huset med den imponerade och rikt skulpterade porten på Tavastgatan 43. Huset ritades av arkitekterna Fredrik Olaus Lindström och Karl Smith. Lindström var från början utbildad skulptör och sadlade om 1876. Under hans karriär ritade han även bland annat det nuvarande Bonnierhuset på Sveavägen. 1883 slog sig Lindström och Smith ihop. Smith var liksom Lundström utbildad vid Konstakademien. Idag huserar BRF Viggen, som bildades 1974, här och föreningen består av 11 lägenheter och en lokal. Det här är en mycket välskött fastighet och en stabil förening utan skulder, som exempel på detta kan nämnas att avgifterna sänktes med 10 procent under år 2015. Till huset hör även en tvättstuga och en trevlig innergård med grillmöjlighet och cykelförvaring.

Närområdet


Huset har bästa tänkbara läge på Mariaberget och strax utanför porten möts du av Kattgränds kullerstenar, som leder till den vackra promenaden och utsikten längs Monteliusvägen. Skinnarviksbergets klipphällar för fint sommarhäng och picknick ligger även det endast en kort promenad bort. Åt andra hållet är det inte långt ner till Mariatorgets folkmyller och utbud av kaféer och restauranger. I detta område finns flera bra mataffärer och kommunikationerna är utmärkta - härifrån åker du lätt vidare med tunnelbana, pendeltåg och buss. På gångavstånd finns dessutom city och all service du kan önska dig. Dessa kvarter utgör också en vacker och kulturhistorisk miljö med flera byggnader från 1700-talet - ett mekka för den som gillar genuina stadsmiljöer.

Allmänt


Med känsla för historien har lägenheten uppdaterats till en charmig och lugn oas där gamla byggnadstraditioner harmoniskt samsas med moderna bekvämligheter. Fina originaldetaljer som golvsocklar, plankgolv i kök, spegeldörrar och fönsterbrädor ger lägenheten karaktär och personlighet. Stora fönster med minimal insyn ger det här hemmet mycket ljus. Med en mycket bra planlösning, där rummen ligger i fil, är lägenheten lättmöblerad och perfekt utformad för social samvaro. Här finns ett helrenoverat och genuint kök från år 2013 med uppdaterad maskinell utrustning och ett fräscht badrum. Sovrummet har dessutom en walk-in-closet. Klockrent lugnt läge med oslagbar fri utsikt över Kattgränds kullerstenar och Stadshuset. Ett boende för umgänge, mys och trivsel!

Vardagsrum


Det här är lägenhetens sociala mittpunkt - ett rum med rymd och fint ljus tack vare det stora fönstret. Rummet ligger i fil med sovrummet och har öppen planlösning mot köket, som också ligger i fil. De ljusa väggarna och stavparketten på golvet bidrar till en modern och ombonad känsla samtidigt som höga socklar, vackra dörrlister och spegeldekor i fönsternischen ger en känsla av husets historia. Rummet målades om i sin helhet år 2012 i samma kulör som köket. I det här lättmöblerade rummet finns gott om plats för soffgrupp och matbord.

Kök


Det genuina och vackra köket, som är helrenoverat år 2012/2013, har ljusa väggar och luckor med spegeldekor samt vitt franskt tunnelbanekakel satt i tegelförband. Och till detta matchar bänktoppen i ek perfekt liksom det fina plankgolvet i original, som renoverades 2012. Här finns också vitrindörr med spröjs och charmig öppen hylla som bidrar med karaktär. Skåpinteriörer och vitvaror från IKEA från år 2012, bland annat en fin vit fläkt.

Sovrum


Härligt rum med utsikt över kullerstenar och Stockholms stadshus. Rummet har grå väggar som kontrasterar fint mot stavparketten på golvet. Höga socklar, fina dörrlister och ett stort vackert fönster bidrar med sekelskiftescharm. I det här rummet finns mycket bra förvaringsmöjligheter i garderobsväggen, som består av tre platsbyggda garderober, och en stor walk-in-closet med väggfasta hyllor, korgar och klädstång. Här finns gott om plats för dubbelsäng, förvaringsmöbler och arbets- eller läshörna.

Badrum


Det fräscha badrummet är helkaklat och renoverat i mitten av 00-talet. Klassiskt vitt kakel på väggarna och stilrena grå stenplattor på golvet. Vägghängd kommod i trä med bra förvaring, liksom vägghängd toalettstol. Fin hylla inbyggd i väggen och i taket inbyggda spotlights. Dessutom finns här en praktisk handdukstork och lyxig golvvärme.

Hall


Välkomnande och generös hall med sobert grå väggar och fin stavparkett på golvet (slipades 2015), som bidrar med ett varmt och ombonad intryck. Här finns gott om förvaring i och med en inbyggd garderob samt en hatthylla och skohylla. Dessutom finns i denna hall plats för hög skoförvaring, byrå eller litet skrivbord.

Brf Viggen

Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger och förvaltar fastigheten Viggen 15. Föreningen upplåter 11 lägenheter med bostadsrätt och en lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna F. O. Lindström och Karl Smith och uppfördes 1883-1889.

År föreningen övertog fastigheten
Föreningen förvärvade fastigheten 1974.
Mark
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB.
Tekniska förvaltningen sköter föreningen i egen regi.
Renovering
2015 Stamspolning, renovering av två skorstenskanaler. 2014 Nya glas till fönstren. 2013 Installation av säkerhetsdörrar. 1990-talet Omläggning av plåttak. 1973-1975 Renovering av stammar, fasad och elstigar.
Kommande renoveringar
Fasaden kommer att renoveras och är under planering.
Ekonomi
Föreningen är skuldfri och kunde sänka avgiften med 10% i juli 2015.

Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.
Försäkring
Fastigheten är försäkrad hos Brandkontoret.
Trappstädning
Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.
Tvättstuga
Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel och tvättlinor.
Gemensamma utrymmen
På gården finns det ett cykelställ.
Bredband och Kabel-TV
Bredband via Comhem/3 och kabel-TV via Comhem.
Juridisk person
Juridisk person godkänns ej i föreningen.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens Ordförande Östen Matsson 2016-11-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1883 F. O. LINDSTRÖM
Energideklaration
Utfärdad 2008-11-19
Energiprestanda
164 kWh/m² (Atemp) och år
Fönster
2-glas
Fastighetsbet.
Viggen

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7 246 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
5 228 kr/år
  Försäkring
2 018 kr/år
  Beräknat antal pers
2
Kommentar
I kostnaden för el ingår hushållsel samt uppvärming.

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.