Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tjurbergsgatan 32, 5+6 tr
Arkitekt: Paul Hedqvist 1925
SÖDERMALM
VINDSTVÅA MED STOR TAKTERRASS I SYDVÄST & ELDSTAD
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL
Ditt nya hem är en storslagen och unik tvåa (möjlig 3a) med alla rätt - synliga träbjälkar, eldstad, högt i tak, originaldetaljer, utsikt mot Skrapan och Sofia kyrka samt takterrass om 7 kvm med vy över en stor grönskande innergård. Här njuter du också av ett uppdaterat och perfekt designat kök i industristil från år 2016 och genomgående sober färgsättning och smarta lösningar. Dessutom högt och fritt läge utan insyn. Innergården som hör till detta hus är nästan som en botanisk trädgård med syrener, rosor, plommonträd, vildvin, jasmin och blomstrande rabatter. Centralare och attraktivare än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger i rofyllda och trevliga kvarter vid Allhelgonakyrkan. Här bor du utan genomfartstrafik och med folkmyller, storstadspuls och all tänkbar service bara något kvarter bort. Dessutom har du gångavstånd åt alla håll och till alla slags kommunikationer, till exempel Medborgarplatsen, Götgatan, Mariatorget, SoFo, Skanstull och Södra Station.

För fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Tjurbergsgatan 32, 5+6 tr
Område:
Södermalm
Byggnadsår:
1925 Arkitekt: Paul Hedqvist
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
70 kvm
Biarea:
3,5 kvm
Andelstal:
6,2272 %
Våning:
5+6 av 5 (hiss finns)
Avgift:
2980 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
7 250 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Vågskivan 29 stod klar å 1926 och uppfördes av byggmästare E. Råland efter ritningar av arkitekt Paul Hedqvist, som blev en av funktionalismens mest omtalade bara några år senare. Hedqvist ritade över 15 skolor i Stockholm, där Katarina realskola var först ut. Han låg även bakom radhuslängorna, som kallas Per Albin-husen, på Ålstensgatan. Vågskivan 29 är ett elegant 1920-talshus med en välkomponerad och sobert dekorerad fasad, sockel av släthuggen natursten, en ovanligt vacker entré med en delvis kopparklädd portal och en port i ek med glas och överljus. Detta hus ser i stort ut som förr, förutom att det kompletterats med balkonger. Den stora, öppna och lummiga gården är nästan som en botanisk trädgård med syrener, rosor, plommonträd, vildvin, jasmin och blomstrande rabatter. Här finns även en gräsmatta med sittgrupp och grillplats. I huset finns också tvättstuga och cykel-/barnvagnsförvaring.

Närområdet


Centralare och attraktivare än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger i rofyllda och trevliga kvarter vid Allhelgonakyrkan. Här bor du utan genomfartstrafik och med folkmyller, storstadspuls och all tänkbar service bara något kvarter bort. Dessutom har du gångavstånd åt alla håll - till exempel Medborgarplatsen, Götgatan, Mariatorget, SoFo, Skanstull, Södra Station och Skånegläntan, som bjuder på en härlig parklek och bra häng under sommaren. Hela Söders utbud av nöjen ligger för dina fötter och alldeles i närheten finns även flera trevliga kvarterskrogar. Och bättre kommunikationer än i dessa kvarter är svårt att finna. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen, men du kan också gå några steg extra till Mariatorget eller Skanstull. Pendeltåget från Södra Station tar dig till city på ett par minuter och sedan vidare mot till exempel Arlanda. Även buss 4 finns i närheten och går längs Ringvägen.

Allmänt


Storslagen och unik tvåa med alla rätt - synliga träbjälkar, eldstad, högt i tak, originaldetaljer, utsikt mot Skrapan och Sofia kyrka samt takterrass om 7 kvm med vy över en stor grönskande innergård. Här njuter du också av ett uppdaterat och perfekt designat kök i industristil från år 2016, ett lika nytt och härligt badrum med takdusch, genomgående uppdaterad och vacker färgsättning, oljad ekparkett, takfönster, takkupa, luftkonditionering, ingen insyn, ett litet loft för gäster samt inbyggd och smart förvaring. Köket och sovrummet delas av en snygg glas- och stålvägg i modern industristil som bidrar med ytterligare karaktär till detta unika hem. Ett par fina tekniska lösningar är terrassens eldrivna markis och de nyrenoverade takfönstren som styrs med fjärrkontroll.

Kök


Perfektion! Köket är helt nytt från år 2016 och helkaklat i klassiskt vitt 15x15-kakel med kolgrå fog, vilket ger en skön känsla av både industri och fransk bistro. Släta vita luckor, bänktoppar i svart kvartskomposit och till detta vita matchar oljad ekparkett på golvet. Kök från Puustelli och maskinell utrustning från Electrolux. Dessutom en proffsig och snygg blandare. Generöst ljusinsläpp från två spröjsade fönster med originalspanjoletter och fönsterbänkar i sten. Här ryms ett stort matbord för 6-8 personer. På andra sidan den snygga glas- och stålväggen i industristil finns sovrummet.

Vardagsrum


Det första som slår dig i detta rum är de vackra takbjälkarna i trä. Det andra är den storslagna öppna spisen. Det tredje är takhöjden på 3,9 meter upp till nock. Det femte är den härliga och rymliga takterrassen med stora skjutdörrar i glas, mörkt skiffergolv och utsikt över det grönskande kvarteret. Mellan alla dessa storslagna inslag hittar du takfönster, takkupa, luftkonditionering, ett litet loft för gäster, inbyggd och smart förvaring och belysning. På golvet ligger oljad ekparkett och väggarna är målade i en djup nyans av petrol, Studio Green, från Farrow & Ball. Dessutom är rummet genomgående och har ingen insyn.

Sovrum


Vilsamt och vackert sovrum med sobert mörkgrå väggar som matchas med oljad ekparkett. Vackert spröjsat fönster med originalspanjolett och fönsterbänk i sten. Sovrummet avdelas mot köket av en storslagen glas- och stålvägg med spröjs och dubbeldörr i industristil. Här finns även mörkläggningsgardiner och en fin platsbyggd hylla.

Badrum


Rymligt badrum från år 2016 inrett i allra bästa stil. Helkaklat med vitt liggande kakel med dekorrand av mindre svart kvadratiskt kakel. Till detta mörkgrått klinker på golvet. Fin kommod i svart med bra förvaring samt ett stilrent spegelskåp. Dusch med glasväggar och kombinerad tak-/handdusch i modern design. Dessutom praktisk handdukstork och lyxig golvvärme samt kombinerad tvättmaskin/torktumlare från 2016.

Hall


Här möts du av sobert betongrå väggar mot varm ekparkett, vilket ger en varm och välkomnade atmosfär. Bra plats för avhängning och större förvaringsmöbel. Från hallen når du köket samt ovanvåningen via den stilrena spiraltrappan i ek och metall.

Brf Tjurberget

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Vågskivan 29. Fastigheten består av 15 lägenheter, varav 14 är bostadsrätter och 1 är hyresrätter (ca 40 kvm). Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1925 av arkitekt Paul Hedqvist.

År föreningen övertog fastigheter


Brf Tjurberget övertog fastigheten 2009. Föreningen är äkta.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB.

Renovering


Under 1992-94 stambyttes fastighetens. 2011 renoverades tak, fasad balkonger byggdes och föreningen bekostade säkerhetsdörrar till alla medlemmar. 2012 renoverades hissen i samband med renovering av vindslägenheter. Fler renovering är genomförda se lista i årsredovisning.

Kommande renoveringar


Polering av trapphusets golv samt återställa entréport i originalstil. Föreningen diskuterar möjligheten till installation av bergvärme.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 4,9 milj kr, vilket ger cirka 4610 kr/kvm boyta. Föreningen har dessutom av 1,1 milj kr i kassan.

Avgifter


Det finns inga planerade höjningar av avgifterna. Avgiften idag ligger på 540 kr/kvm. Ett tillägg för balkong/terrass kommer införas med ca 100-250 kr/mån.

Förråd


Källarförråd om cirka 5 kvm.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har även en fantastisk innergård som är en riktig oas sommartid. Här kan du njuta av ljumma sommarkvällar vid grillen eller bara slå dig ned på en filt i gräset. I trapphuset finns gemensamma balkonger mot gården som kan nyttjas av de boende. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen.

Städning


Föreningens medlemmar sköter trapphuset tillsammans. Höst och vårstädning.

Bredband och tv


Bredband från Bredbandsbolaget om 100 MBit/s.

Juridisk person


Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och bekräftats av föreningens kontaktperson 2017-03-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1925 Arkitekt: Paul Hedqvist
Energideklaration
Utfärdad 2010-05-11
Energiprestanda
155 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Vågskivan 29

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4 400 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 400 kr/år
  Försäkring
2 000 kr/år
  Beräknat antal pers
2

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.