Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skeppargatan 102
SVEN WALLANDER 1932
Östermalm - Nedre Gärdet
HIMMELSK 1930-TALSTVÅA PÅ NEDRE GÄRDET
TEXT: KAX FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET
Elegant och ljus enkelhet kännetecknar denna 1930-talslägenhet där tiden står stilla i detaljerna - lägg märke till de vackra fönsterbeslagen och fönsterbänkarna. Lägenheten är varsamt uppdaterad under senare år, då bland annat det moderna köket fick en exklusiv bänktopp i carreramarmor. Köket ligger i anslutning till vardagsrummet, som har ett sagolikt ljusinflöde från det fina 4-luftsfönstret. Och här finns gott om plats för soffgrupp, arbetsplats och stort matbord. Från vardagsrummet kommer du vidare in i det svala och sköna sovrummet med inbyggd garderob, bra plats för dubbelsäng och stort fönsterparti. En dubbeldörr leder ut till balkongen som är både rymlig och ombonad och har plats för sittgrupp. Här bor du i ett fantastiskt läge på Nedre Gärdet med en kort promenad till Tessinparken, Gärdet och Fältöversten, som erbjuder all tänkbar service. Och du har dessutom citys puls runt hörnet. Ett ljuvt och himmelslikt hem!

Klicka på valfribild för att starta bildspel och visa fler bilder.
Ansvarig mäklare
Mattias Holm
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skeppargatan 102
Område:
Östermalm - Nedre Gärdet
Byggnadsår:
1932 SVEN WALLANDER
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
44,5 kvm
Andelstal:
0,162 %
Våning:
2 (hiss finns)
Avgift:
2324 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 595 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Husen i kvarteret välkomnar med enkla vackra fasader och portar innefattade i natursten, som bidrar med charm och karaktär, så också på Skeppargatan 102. Huset uppfördes 1932-1933 efter HSB-arkitekten Sven Wallanders ritningar. I början av sin karriär var Wallander anställd av Ivar Tengbom och Lars Israel Wahlman. Efter ett antal år med eget företag blev han 1923 en av grundarna till HSB och så småningom ägnade han all sin tid åt kooperationen. Ett av Wallanders mest betydande verk är Norra Kungstornet på Kungsgatan. Föreningen Mässen är lika gammal som huset självt och här finns 642 lägenheter och 30 hyreslokaler. Löpande renoveringar är utförda under åren, bland annat gjordes stambyte och omdragning av el i början av 1990-talet och fönstren fick isolerglas mellan 2012-2016. Det finns flera tvättstugor i föreningen, både bokningsbara och för drop-in. Trädgården är grön, skön och välordnad - markupprustning gjordes 2007. Här finns också flera cykelrum och ett gemensamt grovsoprum. Ingen avgiftshöjning är planerad. En trygg förening för ett bekvämt boende i en mycket trevlig del av innerstan.

Allmänt


Det här är en ljuvlig drömtvåa med både smart och mysig planlösning. Vackra tidstypiska detaljer, som fönsterbeslag och fönsterbänkar i original, finns bevarade. Vardagsrummets generösa och karaktäristiska fönster från byggtiden ger ljus och rymd. Vardagsrum och kök ligger dessutom i anslutning till varandra, vilket är trevligt och socialt när du bjuder hem gäster. Köket är modernt och har en mycket vacker bänkskiva av carreramarmor. I sovrummet får en stor dubbelsäng plats och här finns en inbyggd garderobsvägg. Här saknas inget, bara att flytta in!

Vardagsrum


I vardagsrummet dominerar det stora 4-luftsfönstret i klassisk 1930-talsanda. Rummet har vita väggar och ett charmigt vitlaserat trägolv. Här finns plats för soffgrupp, stort matbord och arbetsplats. I anslutning till vardagsrummet finns också en inre hall med en fin platsbyggd bokhylla. Från vardagsrummet når du badrum, kök och sovrum, vilket gör detta rum till lägenhetens hubb. Vackra originaldetaljer som fönsterbeslag, fönsterbänk och spegeldörr bidrar till det här rummets karaktär.

Sovrum


Ett ljuvligt sovrum med fint fönsterparti och vacker dubbeldörr som leder ut till den trevliga balkongen. Här ryms mycket - en inbyggd garderobsvägg med vita skjutdörrar, en stor dubbelsäng och sängbord. Vita väggar och vitlaserat golv bidrar till den himmelska känslan i detta rum. På balkongen får du plats med en sittgrupp och många blomster - en skön plats för helgfrukostar.

Kök


Köket ger en exklusiv känsla och ligger i anslutning till vardagsrummet, där även matbordet placeras. Huvudfärgen är vitt med vackra inslag av mässing och marmor - bänktoppen från 2015 är av carreramarmor och luckorna har stilrena mässingsfärgade beslag. Här finns all modern utrustning du behöver, inklusive diskmaskin. Dessutom gott om förvaring.

Badrum


Fint och fräscht badrum med vitt kakel, stilren inredning och vackert handfat, som vilar på en hylla av mörkt trä. Här finns en stor spegel direkt på väggen som lyses upp med vita spotlights och duschen har rundade glasdörrar som ger ett flexibelt utrymme.

Hall


Hallen går i vitt med vitlaserat trägolv. En bra hatthylla direkt innanför dörren får sällskap av en praktisk inbyggd garderob från tiden för bygget. Den yttre hallen avslutas i en inre hall, som leder vidare in i lägenheten, och som har en fin platsbyggd bokhylla.

Närområdet


Tessinparken, som ligger i kvarteren, erbjuder frisk luft under sköna lediga dagar. Dessutom är Gärdet med sina sköna promenad- och motionsstråk och havets friska bris bara en kort promenad bort. För den som gillar shopping är Fältöversten ett självklart tillhåll, där bjuds också på all tänkbar service som behövs i vardagen. Gångavstånd även till Humlegården, Stureplan och övriga city. Kvarteren runt Skeppargatan 102 kännetecknas av 1930-talets strama arkitektur med obrutna fönster och rena linjer - drömkvarter för den som gillar den här tidens stil och elegans!

Brf Mässen

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger och förvaltar fastigheterna Mässen 7-13. Föreningen upplåter 642 lägenheter samt två lokaler med bostadsrätt. Inom föreningen finns även 30 kommersiella lokaler för uthyrning. Husen ritades av arkitekten Sven Wallander och uppfördes mellan åren 1932-1938.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med att de uppfördes på 1930-talet.

Mark


Föreningen äger tomtmarken på lilla och stora gården samt mellan punkthusen. Marken mitt i Skeppargatan ägs av Stockholm stad. Föreningen har ett brukaravtal om att utnyttja en del av marken som cykelparkering.

Förvaltare


Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Valvet Förvaltning AB.

Renovering


2014 Uppgradering och modernisering av fastigheternas elförsörjning (trefas-el). 2012-2016 Fönsterrenovering (byte av en ruta till isolerglas). 2007 Markupprustning samt ny sopsuganläggning. 1987-1989 Renovering av balkongerna. 1988-1990 Omputsning av samtliga fasader samt hissrenovering. 1991-1993 Stambyte samt byte av all grundinstallation av elen i lägenheterna.

Kommande renoveringar


Föreningen har en långsiktig underhållsplan som visar på planerat underhåll för tiden 2013-2030.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastigheter på ca 93,6 Mkr, vilket ger cirka 3 522 kr/kvm boyta och är en bra bit under snittet för Stockholms innerstad. Föreningens ekonomi är god med bland annat lokalintäkter. Ingen avgiftshöjning är planerad i nuläget.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Sedan augusti 2015 får medlem, som ansöker om andrahandsuthyrning, betala en avgift på 4 200 kr/år eller 350 kr/mån om uthyrningsperioden är mindre än ett år.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa med bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Det finns flera tvättstugor i föreningen, både som går att boka och som drop-in.

Gemensamma utrymmen


Den gemensamma trädgården är välordnad och fin med rabatter. Det finns flera cykelrum i föreningen. Medlemmarna har även tillgång till ett gemensamt grovsoprum.

Förråd


Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca xx kvm. Det finns lediga extraförråd i olika storlekar för uthyrning.

Bredband och kabel-tv


Föreningen äger tv- och bredbandsnätet och har avtal med Comhem med ett obligatoriskt tillägg med 100 kr/ månad. Hastigheten för bredbandet är 100/10 MB/s. Basutbud kabel-tv ingår i månadsavgiften.

Juridisk person


Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och mäklarinformation. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Läs gärna föreningens stadgar och dess komplement "Information & ordningsregler".

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1932 SVEN WALLANDER
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utfärdad 2009-02-11
Energiprestanda
150 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
8 900 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
3 100 kr/år
  Försäkring
3 200 kr/år
  Övrigt
2 600 kr/år
  Beräknat antal pers
2
Kommentar
Övrigt = Gas

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.