Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 55
TURE SELLMAN 1929
Södermalm
OMSORGSFULLT RENOVERAD ETTA MED FRITT LÄGE
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET
Välplanerad etta i nyklassicistisk stil belägen i populära och lugna söderkvarter. Nyrenoverat kök och fina ytskikt med flera originaldetaljer bevarade. Här bor du med Vitabergsparken, Nytorget och soliga Norra Hammarbyhamnen på promenadavstånd. Ett ordentligt kök med bra arbetsytor och matplats vid fönstret som vetter mot Lilla Blecktornsparken. Vardagsrummets fina fiskbensparkett, från byggåret, och den djupa fönsternischen skvallrar om bostadens historia. Här möts du av en rymlig hall med gott om förvaring och i vardagsrummet finns plats för såväl sovhörna som sällskapsyta. Den här söderpärlan är ett perfekt boende för dig som letar efter färre kvadrat men mycket funktion, ett litet drömboende. Varmt välkommen!

Klicka på valfribild för att starta bildspel och visa fler bilder.
Ansvarig mäklare
Mattias Holm
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 55
Område:
Södermalm - SoFo
Byggnadsår:
1929 TURE SELLMAN
Rum:
1 rum och kök
Boarea:
32 kvm
Andelstal:
2,6848 %
Våning:
2 (hiss finns)
Avgift:
2022 kr inkl värme, VA
Pris:
2 450 000 kr (utgångspris).

Huset och Föreningen


Vitbetan 23 är ett trevligt hus som är uppfört precis i gränsen mellan klassicism och funkis. Höga, spröjsade fönster, parkettgolv och vackra snickerier präglar byggnader från dessa år och detta hus utgör inget undantag. Lägenheterna är över lag ljusa och trevliga, mycket tack vare den brutna fasaden mot gatan och den stora gården. Föreningens medlemmar disponerar gemensamt en innergård med möbler, en stor och fin tvättstuga, i källaren, med moderna maskiner samt ett cykelförråd. Varje våning har också en gemensam vädringsbalkong. Till bostaden hör ett vindsförråd.

Hall


Välkommen in i bostaden och i en rymlig och ljus hall med gott om avhängning och förvaring. Här får du plats med mycket i en garderob och en klädkammare samt på en platsbyggd hatthylla, om två hyllor, och en skohylla. Dessutom finns gott om väggyta för krokar och tack vare den generösa takhöjden finns goda möjligheter att bygga förvaring på höjden. Här är väggarna målade i vitt och på golvet ligger en ekparkett. Från hallen når du klädkammaren, badrummet och vardagsrummet.

Vardagsrum


Vardagsrummet rymmer både sällskapsdel och sovhörna. Här skänks rummet naturligt ljus via ett spröjsat fönsterpar med djup nisch och vackra snidade lister. En fondvägg i mörkgrått skapar en fin kontrast mot de övriga, vita, väggarna och på golvet ligger en fiskbensparkett från byggåret 1930. En annan trevlig originaldetalj är takrosetten. Tack vare sitt insynsskyddade och lugna läge, mot parken, blir det här ett privat och rofyllt rum.

Kök


Det ljusa och fräscha köket renoverades för ca ett år sedan av fackman. Då fick väggarna ny färg i form av Nordsjövitt och ett vitt kakel, med grå fog, pryder väggarna vid arbetsdelen. Goda arbetsytor finns på bänkskivorna av gotländsk kalksten vilka också skapar en fin kontrast mot det vitmålade betonggolvet. Skåpinteriören i rostfritt stål går snyggt ihop med vitvarorna i samma material. Ett serveringsskåp, med gamla, tidstypiska spegeldörrar med vred, platsbyggdes vid renoveringen. Samtidigt installerades en ny fläkt och diskmaskin. Vid ett spröjsat fönsterpar, med nisch och vackra fönsterlister, finns plats för ett matbord. Här intar du morgonkaffet med Lilla Blecktornsparkens trädkronor utanför fönstret.

Badrum


Bostadens badrum är ljust och väldisponerat med ett fristående gjutjärnsbadkar med tassar. Plastmattan är målad ljus och på väggarna sitter ett vitt kakel med en svart kakellist. Här sitter också en praktisk handdukstork och förvaring finns i ett badrumsskåp.

Brf Vitbetan

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Vitbetan 23 med adress Katarina Bangata 55. Föreningen upplåter 25 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenhet och två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Ture Sellman och uppfördes 1929-30.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2004.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB och fastighetsskötseln sker i egen regi.

Renovering


2014 Byte av en egen undercentral för fjärrvärme 2009 Målning av trapphuset. 2008 Spolning av avloppsstammarna. 2007 Justering av samtliga element, målning och tätning av samtliga fönster och balkongdörrar, nya maskiner i tvättstugan. 1989 Byte av v/a-stammar, elstigare samt renovering av tak, fasad, fönster och tvättstuga.

Kommande renoveringar


Inga större renoveringar finns planerade.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,2 Mkr, vilket ger en mycket låg belåningsgrad på cirka 2 432 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 687 kr. Föreningens 2 hyresrätter utgör dessutom ett dolt kapital.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätternas Fastighetsförsäkring.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källaren.

Gemensamma utrymmen


Det finns ett cykelrum i källarplan, gemensamma vädringsbalkonger och en trevlig gård med utemöbler. I föreningen finns planer på att iordningställa en lokal till en övernattningslägenhet som då skulle kunna användas av medlemmarna.

Bredband och Kabel-TV


Fiber via Ownit 100/100mbit

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens förvaltare Martin Kanold lämnade 2016-10-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerfamiljshus
Byggnadsår
1929 TURE SELLMAN
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utfärdad 2008-01-14
Energiprestanda
141 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Vitbetan 23

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3 650 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 000 kr/år
  Försäkring
1 650 kr/år
  Beräknat antal pers
1

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.