Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gästrikegatan 5, 5tr
DORPH & HÖÖG 1910
Vasastan - S:t Eriksplan
PAMPIG SEKELSKIFTESTREA MED BALKONG I SYDVÄST
TEXT: ÖRVELL FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD
Högst upp i huset, på en av Vasastans absolut bästa adresser finner vi denna utsökta trea med våningskaraktär och fantastisk balkong som bjuder på utsikt över Vasastans tinnar och torn. Lägenheten är genomgående renoverad med både finess och extravaganta materialval.

Färgerna går i sobert mjuka och mustiga toner och planlösningen är rundgående med väderstreck åt såväl nordost som sydväst. Takhöjden är generös och samtliga rum ramas in av många vackra och välbevarade detaljer såsom fotlister, spegeldörrar och småspröjsade fönster. Andra direkta kvalitéer är det vackra burspråket i matsalen, kolonnkakelugnen i vardagsrummet och balkong i sovrummet. Lägenhetens alla ytskikt har omsorgsfullt renoverats och all belysning har bytts ut till spotlights med dimmer för att skapa atmosfär.

Köket har fått en elegant touch. Väggarna är målade i en sober ljusgrå kulör, vitvarorna är av exklusiva märken och bänkskivan av lyxig carraramarmor. Detta samsas med vinkyl och snygg belysning i skåp och lådor. Välkommen på visning!

För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Gästrikegatan 5, 5tr
Område:
Vasastan - S:t Eriksplan
Byggnadsår:
1910 DORPH & HÖÖG
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
83 kvm
Andelstal:
6,16552 %
Våning:
5 av 5 (hiss finns)
Avgift:
1998 kr inkl värme, VA, kabel-TV och 1 000 Mbit Bredband.
Pris:
9 500 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Huset, Liljan 30 är byggt 1911. Det uppfördes av byggmästarna P Åhman & P Åström och Alfred Lignell. Gästrikegatan 5 hette vid denna tid Upsalagatan 5 (med ett p). För ritningarna svarade Dorph och Höög som var en framgångsrik duo som ligger bakom 250 hus i Stockholm, uppförda under 1900-talets början. En stor del av deras byggnader uppfördes i Vasastaden, mycket beroende på att byggnadsverksamheten var omfattande i denna del av Stockholm vid 1900-talets början. Butterickshuset vid Drottninggatan och S:t Erikspalatset på Kungsholmen, precis vid S:t Eriksbrons sydvästra fäste, hör till deras mest kända byggnadsverk. Liljan 30 är ett jugendhus som vilar på granitsockel. Huset är ett fint exempel på tidens arkitektur och dessutom välbevarat med en vacker fasad med ursprungliga fönster. I lägenheternas gaturum finns ovanligt vackra kakelugnar i typisk jugendstil. Snickerierna håller hög klass, till exempel i form av speglade dörrar och smygpaneler. Parkettgolv, brädgolv och sekundärljus med spröjs mellan vissa rum är andra trivsamma detaljer som finns i fastigheten. I föreningen finns en gemensam innergård. Med plats för utemöbler, grill och cyklar och barnvagnar. Det finns två tvättstugor i huset med tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare. En ovanlig lyx i en mindre förening är gästlägenheten på vinden, utrustad med alla tänkbara bekvämligheter.

Närområdet


Gästrikegatan 5 ligger invid korsningen Odengatan/Gästrikegatan, ett stenkast från populära Vasaparken. På 50- talet var Vasaparken mest känd för sina politiska dueller mellan Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander och oppositionsledaren Bertil Ohlin. Idag nyttjas parken av fler än så. Den böljande topografin erbjuder fina joggingstråk men även caféer, kiosk, minigolfbana, restaurang, lekplats och en fotbollsplan som om vintrarna förvandlas till skridskobana. S:t Eriksplan ligger alldeles runt hörnet, liksom Birkastan med populära Rörstrandsgatan som är en av Stockholms mest restaurangtäta gator. Här bor du centralt i Vasastan. Du har nära till knutpunkten Odenplan och via S:t Eriksbron kan du lätt ta dig över till Kungsholmen.
Kommunikationerna är utmärkta. På Odengatan går en uppsjö av busslinjer. Tunnelbanestationen St Eriksplan når du inom en radie av 100 meter och Karlbergs pendeltågstation inom 500 meter.

Hall


Storslagen oktagonal hall som öppnar upp mot vardagsrum och matsal. Sobert blågrå väggar och vacker takrosett. Det som tidigare var toalett har byggts om till ett kapprum där det finns gott om avhängmöjligheter liksom hyllor och plats för skor. I kapprummet finns en formskuren kokosmatta och under den betsad ekparkett. Spotlights i taket.

Inre hall


Det första man lägger märke till i den inre hallen är den ljuvliga tapeten
"Willow Boughs Blue" från William Morris & Co. Underbart skimmer från spotlights i taket och det rejäla golvet är slipat, betsat och sedan hårdvaxat. Här finns även ytterligare platsbyggd förvaring i form av garderober.

Kök


Elegant kök som omsorgsfullt totalrenoverats. Trägolven är slipade och målade och väggarna har en ljusgrå kulör. Bänkskivor och stänkskydd till gasspis i carraramarmor från Bror Törner. Specialdesignat platsbyggt vitrinskåp med spröjsade glasdörrar. Mikrovågsugn och kyl/frys från Siemens, diskmaskin från IKEA, ugn och gasspis från IGE och vinkyl från Temptech. Spotlights i tak, under överskåp och i några av utdragslådorna.

Vardagsrum


Stort och rymligt vardagsrum att trivas och umgås i. Breda fönsterpartier med djupa fönsternischer och småspröjsade fönster. Sagolikt vacker kakelugn (som går att få eldningsbar) som matchas av fina ljusgrå väggar. Takrosett och dimbara spotlights.

Matsal


En matsal med lika portioner elegans som karaktär. Som gjort för större bjudningar, inte minst tack vare de stora sociala ytorna i vardagsrummet. Endast åtskilda av vackra speglade pardörrar i original. Den dimningsbara takbelysningen, tillsammans med väggarnas gråbruna nyans skapar en elegant och exklusiv känsla till rummet. Den generösa takhöjden, och den dramatiska infasningen mot burspråket ökar rummets redan extravaganta karaktär.

Sovrum


Rofyllt sovrum med balkong och plats för stor dubbelsäng. Väggarna är målade i en grågrön nyans och i taket finns spotlights. Platsbyggd garderob som erbjuder mycket goda förvaringsmöjligheter. Fantastisk utsikt över takåsar från balkongen (med soligt läge i sydväst) som är utrustad med trätrall och platsbyggd sittmöbel. Under sommarhalvåret kan man njuta av sol på balkongen från förmiddag till dess att den sänker sig över takåsarna sent på kvällen. Eftersom balkongen ligger högst upp och vetter mot tyst innergård kan man med fördel ha balkongdörren på glänt under varma sommarnätter.

Badrum


Fräscht badrum med melerat kakel på väggarna och gröngrått klinkergolv. Sprillans ny takdusch, blandare och kommod med överskåp. Spotlights i taket, handdukstork och härlig golvvärme. Förberett för tvättmaskin och torktumlare.

Bostadsföreningen Kamelian 6 U.p.a.

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Liljan 30. Föreningen upplåter 21 lägenheter (varav två upplåts med hyresrätt) samt 4 kommersiella lokaler med hyresrätt. Storleken på bostäderna är fördelade på elva treor, sju tvåor samt tre ettor.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1926.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Renovering


På 80- talet genomfördes en genomgripande renovering av fastigheten. Då byttes stammarna i gårdshuset samt partiellt stambyte i gatuhuset (Stammar byts löpande vid behov). 2008 fick gatuhuset ny hiss och 2009 installerades en sopsug. Samma år genomfördes en genomgång av gårdsbjälklag, fasaden renoverades, balkonger byggdes och renoverades, skorsten i gårdshus renoverades, fönster och dörrar målades och elledningarna byttes. 2010 renoverades tvättstugorna, fönster i trapphus byttes/renoverades. 2011 renoverades trapphusen. 2012 spolades stammarna i gatuhuset.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till 2035.

Ekonomi


Bostadsföreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna är cirka 1 200 kr per kvm bostadsrättsyta (Snittbelåningen i Vasastan är cirka 6 000 kr per kvm Bostadsrättsyta). Avgift/kvm är 298 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Vind


En förstudie om byggande av bostad på vind har genomförts under 2016. Utfallet visade att det är möjligt att inreda vinden med lägenhet. Vilket måste anses innebära en dold tillgång i föreningen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma (Svennsia) för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Föreningen har två tvättstugor (en i vardera hus) med effektiva maskiner, torkskåp och torktumlare. Tvättid kan bokas med mellan kl 08-20 i två pass.

Gemensamma utrymmen


Innergård med sitt- och grillmöjligheter.

Parkering/Garage


Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med ComHem. Basutbud ingår i avgiften. Bredband om 1000/1000 Mbit ingår i avgiften.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej.

Byggnad

Byggnadsår
1910 DORPH & HÖÖG
Energideklaration
Utfärdad 2009-05-14
Energiprestanda
200 kWh/m² (Atemp) och år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.