Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Cedergrensvägen 34
Ahlberg, Backström & Reinius 1938
Telefonplan - Kransen
RYMLIGT OCH VÄLPLANERAT I TRIVSAMMA KVARTER
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: EDVINSSON
Mellan mysiga Midsommarkransen och kreativa Telefonplan finns denna fina och rymliga etta på Cedergrensvägen. Här bor du högst upp i huset med ett härligt ljusinsläpp från stora fönster i två väderstreck. Området erbjuder både grönska och ett rikt utbud av caféer, restauranger och unika butiker. När detta inte räcker tar tunnelbanan dig snabbt in till Södermalm och city. Välkommen till ett synnerligen trivsamt och charmigt boende med många detaljer från byggåret bevarade.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Cedergrensvägen 34
Område:
Telefonplan - Midsommarkransen
Byggnadsår:
1938 Ahlberg, Backström & Reinius
Rum:
1 rum och kök
Boarea:
35 kvm
Våning:
3 av 3
Avgift:
2069 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
2 850 000 kr (Utgångspris).

Huset och föreningen


Brf Tele består av fem olika fastigheter som uppfördes under åren 1938-1941 och ritades av de namnkunniga arkitekterna Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Huset på Cedergrensvägen 34 är ett s k smalhus i tre våningar, med slätputsad fasad och portar av ek och glas. Huset byggdes enligt den tidens rådande ideal kallat "hus i park" - husen placerades fritt i grönska, till skillnad från sammanfogade i kvarter. Mellan husen i detta område finns hela 26 000 kvm gröna ytor. Föreningens hus är mycket välbevarade och ger en god bild av hur den här typen av bostadsområde såg ut då det var nybyggt. Trapphusen är också ljusa och fina med spiralformade marmortrappor, fönster, vädringsbalkong och ledstång i original. Husen ingår i LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. De byggdes redan från början som bostadsrätter. Föreningen förfogar över två gästlägenheter som boende får hyra för gäster för 300 kr/natt samt bastu, hobbyrum och en stor och nyligen renoverad tvättstuga med totalt 18 tvättmaskiner. Cykelplan och ett rymligt förråd till bostaden finns i husets markplan.

Närområdet


Här bor du perfekt mittemellan Midsommarkransen och Telefonplan. I Midsommarkransen finns den mysiga småstadskänslan med många unika butiker, caféer och restauranger, och dessutom den anrika biografen Tellus från 1920-talet. Vid Telefonplan där bland annat Konstfack ligger, är miljön mer urban. Här planeras för flera spännande projekt; The Brick, Tellus Tower och Metronomen. Här ligger bland annat restaurangerna Landet och Koloni. Telefonplans tunnelbana finns på tre-fyra minuters promenadavstånd från hemmet. Efter sex minuter når du Hornstull och femton t-centralen.

Allmänt


Det här är en ljus och trevlig lägenhet med bra planlösning och många fina detaljer från byggnadstiden bevarade. Huset byggdes hantverksmässigt vilket är till glädje än i dag. Eftersom husen är smala når solen djupt in i rummen och ger ett ljust och trevligt boende. Takhöjden på 270 cm bidrar också till ljus och rymd. Väggarna är ljust målade och golven är genomgående parkett. Detta är ett yteffektivt boende helt enligt byggtidens anda.

Kök och matrum


Köket och matrummet är i originalplanlösning men någon gång under årens lopp har en del av väggen tagits ner för större rymd och ljusinsläpp. I köket finns några köksskåp i originalutförande kvar, kompletterade under senare år. Här finns elspis, kyl, frys, diskmaskin, rymliga arbetsytor och en mycket praktisk diskbänk i rostfritt. Ovan diskbänk och spis sitter klassiskt vitt 15x15-kakel. I matrumsdelen får ett rymligt matbord plats. I både kök och matrum sitter tvåluftsfönster som har vackra fönsterbrädor i trä bevarade från husets tillkomst.

Rum


Det är en rymlig yta som får ett härligt ljus genom ett stort tvåluftsfönster. Rummet används idag som både vardagsrum och sovrum och rymmer med lätthet både soffgrupp och större säng.

Badrum


Badrummet har vitt 15x15-kakel med ljusblå bård och ljus klinker på golvet. Rummet har dusch, handdukstork och tvättmaskin. Inte minst finns här ett fönster med härligt dagsljusinsläpp.

Hall


I hallen finns både utrymme för klädavhängning innanför dörren och två rymliga garderober i original. Den fina ytterdörren är också original.

Brf Tele

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen är en av Stockholms största. Man äger fem fastigheter och på dessa står totalt 30 hus. Föreningen upplåter 487 bostadsrätter. 29 lägenheter med hyrerätt (dold tillgång) 2 bostadsrättslokaler, 38 hyrerättslokaler, samt 43 garageplatser, 31 p-platser, och slutligen 4 garageplatser för MC.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten vid uppförandet 1940. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

Mark


Marken innehas med tomträtt, avtalet löper till 2019.

Renovering


Föreningens fastigheter är i gott skick och mycket har renoverats i modern tid. Bl a har elen, fasader samt stammarna renoverats 1993-1996 (håller normalt 50-60 år), föreningen har en mycket bra hemsida med en utförlig lista över de renoveringar som gjorts; https://brftele.se/maklarinfo/underhall/

Kommande renoveringar


Man tittar på att renovera alt byta fönster längre fram.

Ekonomi


Föreningen är mycket välskött, med endast cirka 2 200 kr i lån per kvm bostadsyta. Belåningen ligger normalt i Hägersten på cirka 6 000kr i lån per kvm bostadsyta.

Förvaltare


Den ekonomiska såväl som den tekniska förvaltningen sköts av Storholmen.

Andrahandsuthyrning


Om skriftlig ansökan lämnas in till styrelsen, kan uthyrning i andra hand beviljas för begränsad period. Gängse regler för vad som anses vara beaktansvärda skäl tillämpas.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Belägen i hus 16, Pingstvägen 34. Nio tvättmaskinsgrupper med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp, vilket ger inalles arton tvättmaskiner, nio torktumlare och nio torkskåp. Samt två kallmanglar. Utöver detta även en grovtvättmaskin med tillhörande torkrum. Disponeras mot årsavgift 300 kr. Engångskostnad för passerbricka: 100 kr.

Gemensamma utrymmen


Som boende har man tillgång till 2,6 hektar grönytor med planteringar, sittplatser med mera. Varje hus har ett eget cykelrum/barnvagnsrum. Det finns två gästlägenheter, festlokal, hobbyrum med mera.

Bredband och Kabel-TV


ComHems grundutbud ingår i årsavgiften. Digital-TV-box och extra kanaler bekostas av den boende. Alla lägenheter är utrustade med sk multimediauttag, och kan anslutas till Internet Cable från ComHem. Från och med 1 juli 2013 ingår 50 Mbit/s bredband i avgiften till föreningen. Den som så önskar kan uppgradera till högre hastighet genom att betala ett tillägg till ComHem. Förutsättningar finns också för uppkoppling via telefonjack (ADSL/VDSL).

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning 2017-02-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1938 Ahlberg, Backström & Reinius
Energideklaration
Utfärdad 2009-06-29
Energiprestanda
236 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Vildapeln 1

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.