Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södra Kungsvägen 152B
SVEN- AXEL BIRGESTAD 1962
LIDINGÖ
60-TALS VILLA MED ARKITEKTUR SOM SKAPAR RYMD OCH LJUS
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI & SPINNELL STYLING: COPPARSTAD
Mjukt inbäddad i lummig grönska ligger denna enastående putsade 1960-talsvilla ritad av Lidingöarkitekten Sven-Axel Birgestad. Villan är ett praktexemplar från tiden med många fina bevarade detaljer och har dessutom gott om både sovrum och förvaring. Dess representativa inre bjuder på stora ytor för socialt umgänge i tre plan, som binds samman av en vacker och tidstypisk teaktrappa. Här finns ett galleri och två vardagsrum med stora ljusinsläpp mot den blommande trädgården. I ett hav av pioner, riddarsporrar, lavendel, rosor, körsbär, plommon, äpplen och päron finns en svalkande pool för sköna sommardagar. Villan är byggd i en sluttning, husets låga sida vetter mot gatan och mot baksidan öppnas huset upp med rymd, och mot den privata och insynsskyddade trädgården. Ett charmigt centrum finns i närheten, som bland annat bjuder på en riktigt bra fiskaffär och saluhall, vid sidan av all den praktiska service du behöver i vardagen. Här är heller inte långt till skridskoåkning eller till kvällsdopp. Ett stilfullt och varmt hem att älska!

För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare
Assisterande mäklare
Mattias Holm
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Adress:
Södra Kungsvägen 152B
Område:
Lidingö
Byggnadsår:
1962 SVEN- AXEL BIRGESTAD
Rum:
9 rum och kök
Boarea:
208 kvm
Biarea:
50 kvm
Tomtareal:
750 kvm, Trädgårdstomt
Pris:
10 450 000 kr (utgångspris).

FAKTA OM BOSTADEN

Upplåtelseform:
Friköpt
Byggnadstyp:
2 1/2 plan i souterräng
Boendeform:
1 familjs friliggande
Byggnadsår:
1962 SVEN- AXEL BIRGESTAD
Uppvärmning:
Luft/ vatten värmepump samt patroner med el
Fastighetsbet.:
Grammofonen 25
Driftskostnad:
52 267 kr
 Varav:
 •Försäkring:
10 000 kr
 •Beräkn./pers.:
4
 •Kommentar:
El: Hushållsel, elpatron samt uppvärmning av pool.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
5 332 000 kr
Pantbrev:
6 435 000 kr

Huset


Villan byggdes 1962 och är ett klassiskt exempel på 1960-talsarkitektur. Två souterrängvillor uppfördes i samma stil och skiljs åt med en gemensam garagebyggnad. Villorna ritades av arkitekten Sven-Axel Birgestad, som vid den här tiden drev eget kontor på Bodalsvägen 20. Birgestad har ritat ett antal villor på Lidingö,varav fyra åtefinns i kvarteret kring detta hus. Det som gör denna villa extra attraktiv är att den har många sovrum och utmärkt förvaring vid sidan av mycket generösa sällskapsytor, lummig och blomstrande trädgård, svalkande pool, mycket rymd samt välbevarade originaldetaljer. Här finns plats både för umgänge och avskildhet för den stora familjen. Trädgården är helt insynsskyddad och lättskött med gott om plats för studsmatta, festtält och sittgrupper, både på gräs och på trädäcket vid poolen. Under träden finner du välbehövlig skugga om sommaren. Detta tjusiga vita putshus är löpande renoverat in- och utvändigt. Till exempel är dränering gjord 2005, nytt tak 2014, nytt kök 2015, ommålning,fönsterrenovering och ventilation 2016.

Närområdet


Huset ligger lummigt belägen på kanten till populära Parksätra/Mölna. Promenadavstånd till strandpromenaden, och alldeles nära finns skogen, Kappsta naturreservat och Kottlasjön för bad och skridskoåkning. Ett besök eller brunch i den charmiga fiskaffären och saluhallen är en upplevelse i sig. Här finns också närbutik och järnaffär. Dessutom utmärkta och omtyckta skolor på promenadavstånd. Lidingö har utmärkta kommunikationer till city, dit tar du dig med bil på ca 12 minuter. Den nyrenoverade Lidingöbanan tar dig till Ropsten och vidare till city, på bara tjugo minuter. Populära Lidingö Centrum har all upptänklig service, bageri, butiker, bokhandel och restauranger.

Allmänt


Så snart du sätter din fot innanför entrén visar sig husets förtjänster i form av ljuset från vardagsrummets stora härliga fönster. De tre ljusa våningarna och vardagsrummets övre galleri ger unika möjligheter för kreativ möblering och social samvaro i stora och små sällskap. Inte minst framför den vackra öppna spisen som är bevarad i tidstypisk stil. Husets ytskikt är ljusa och löpande uppdaterade under årens lopp. Vacker stavparkett i original ger genomgående en ombonad och varm känsla och leder dig från rum till rum. Trädgården blir här ditt extra vardagsrum med poolen, trädäcket och all vacker och väldoftande frodighet. Dessutom kan du ställa bilen tryggt i ditt eget garage. Ett hus att komma hem till - och bara njuta.

ENTRÉPLAN


Vardagsrum


Ett vackert, personligt och unikt rum med snedtak och ett övre galleri som bidrar med karaktär och rymd. Vardagsrummet ligger på ett eget våningsplan, två trappsteg upp från kök och entré. Den oljade originalparketten bidrar med värme och personlighet, liksom den öppna spisen vars murstock löper ända upp till nock. Teaktrappan är verkligen ett smycke i rummet med sin 1960-talsdesign och detaljer i svart. I det här rummet har firats många jular, hållits kalas, studentmottagningar och fester - ett levande rum att umgås i.

Kök


Stilrent kök från 2015 med all den maskinella utrustning som ett modernt hushåll behöver. Vita väggar, ljusa marmorbänkar och ofärgad puts över bänkarna bryter av fint mot det varma träet i luckorna. En vacker detalj är att stänkskydd vid spis och ho samt dörrknoppar och socklar är i mässing. Det finns stora möjligheter till förvaring både i köket och i nära anslutning, inte minst i den generösa köksön, som även agerar frukostbord. På golvet fräsch, vitvaxad ekparkett. I köket finns två fönster och en härlig öppning i väggen in mot vardagsrummet, vilket ger social kontakt mellan rummen, liksom ljus och rymd.

Badrum


Ett ljust, stort, härligt och fräscht badrum, som tidigare var sovrum. Badrummet har en genomgång till en walk-in-closet och ett av sovrummen. Handfat och badkar i design av Philipp Starck. Vitt kakel på väggarna och vacker ljus havssten på golvet.

ENTRESOLVÅNING


Sovrum 1


Väggarna är målade i en ljus nyans och på golvet ligger oljad ekparkett. Innanför detta rum finns en liten mysig alkov med snedtak. Rummet har egen toalett.

Sovrum 2


Trevligt sovrum med takfönster och ett stort fönster mot vardagsrummet. Väggarna är vitmålade och ekparkett på golvet. Rummet har skjutdörrar med lås.

Rum 3


Detta rum används idag som musikrum och extra sovrum. Vitmålade väggar och ekparkett på golvet. Även detta rum har skjutdörr med lås och ett stort fönster mot vardagsrummet.

Hall


Det här är idag ett arbetsrum med vita väggar och ekparkett på golvet samt öppet ner mot vardagsrum. Rummet är ett genomgångsrum och leder till ett sovrum.

NEDRE PLAN


Vardagsrum


Detta vardagsrum används idag som bibliotek och TV-rum. Här finns en öppen spis och två dubbla balkongdörrar ut mot den prunkande trädgården. Rummet är genomgångsrum till sovrum och övriga biytor. Vita väggar och oljad ekparkett på golvet.

Sovrum 1


Härligt hörnrum med fönster i två väderstreck samt dubbla balkongdörrar mot altanen och trädgården. Vita väggar och ekparkett på golvet. Möjlighet finns att återställa en tidigare dörröppning mot lilla nedre hallen.

Sovrum 2


Rummet är vitmålat med en sandfärgad fondvägg, på golvet ligger ekparkett och här finns originalgarderoberna kvar. Fina dubbla balkongdörrar ut mot altanen.

Rum 3


Det här arbetsrummet har vitmålade väggar, ekparkett på golvet och källarfönster. Rummet ligger i anslutning till en klädkammare och en liten hall med egen ingång.

Badrum


Badrummet har dusch samt toalett och handfat designade av Philip Starck. På väggarna vitt kakel och på golvet grön sjösten.

Korridor


Vita väggar och ekparkett på golvet. Här finns två förrådsutrymmen, två garderober och ett städskåp. Korridoren leder till tvättstuga, pannrum och en större biyta under garaget.

Tvättstuga


Praktisk tvättstuga med vita väggar och målat cementgolv. Här finns allt du behöver - två tvättmaskiner, torktumlare, vattenho och två väggfasta torkställningar.

Pannrum


Vita väggar och målat cementgolv. Här står pannan och vattenberedaren.
En korridor från tvättstugan leder vidare till ett större förrådsutrymme under garaget, med egen utgång mot trädgården. Vita väggar och målat cementgolv.

Byggnad

Byggnadstyp
2 1/2 plan i souterräng
Byggnadsår
1962 SVEN- AXEL BIRGESTAD
Uppvärmning
Luft/ vatten värmepump samt patroner med el
Energideklaration
Utfärdad 2016-10-05
Energiklass
D
Energiprestanda
71 kWh/m² (Atemp) och år
Grundläggning
Krypgrund
Grundmur
Lättbetong
Stomme
Betong
Fasad
Puts
Fönster
2-glas
Bjälklag
Lättbetong
Tak
Plåt
Utv. plåtarbete
Lackerat plåttak. Häng- och stuprännor i koppar
Övrigt
Fiber är indraget i fastigheten.
Fastighetsbet.
Grammofonen 25

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
52 267 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
42 267 kr/år
  Försäkring
10 000 kr/år
  Beräknat antal pers
4
Kommentar
El: Hushållsel, elpatron samt uppvärmning av pool.
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
5 332 000 kr/år
Summa pantbrev
6 435 000 kr
Tomtareal
750 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt
Tomtbeskrivning
Trevlig trädgårdstomt med fruktträd och buskar. På framsidan finns en mur i sten och en fin stengång i granit fram till entrédörr. Granittrapp ner till den plana trädgården. Här är det medelhavskänsla med pool och uteplats med sten i granit. Huset är helt insynsskyddat med träplank runt hela trädgården och plan mark med gräs. Buskar och träd finns längst kanterna på trädgården

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.