Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Älvsborgsgatan 3, 2 tr
JOSEF PETERSON 1931
Södermalm - Helgalunden
LJUS FUNKISTREA TOTALRENOVERAD I TIDSTYPISK STIL
Vid Helgalundens grönskande allé finner vi denna ovanligt välplanerade funkiskstrea. Bostaden har många av de kvalitéer som även de kräsnaste värdesätter, och närheten till både lummiga parker samt storstadspuls är en av de starkaste kvalitéer här. Andra direkta fördelar är bostadens omsorgsfullt renoverade skick, det rymliga och sociala köket, helt insynsskyddat läge, de fina tidstypiska detaljerna, hissen och såklart de trevliga grannarna.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Älvsborgsgatan 3, 2 tr
Område:
Södermalm
Byggnadsår:
1931 JOSEF PETERSON
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
61 kvm
Andelstal:
1,455 %
Våning:
2 av 5 (hiss finns)
Avgift:
2827 kr inkl värme, VA och Bredband
Pris:
4 925 000 kr (utgångspris).

Husets historia


De två bostadshusen på Älvsborgsgatan 1 och 3 uppfördes i början av 1930-talet och är 4 våningar höga och har delvis inredda souterängvåningar med kommersiella lokaler mot tvärgatorna. Halvmilen 6, Älvsborgsgatan 3, ritades av Josef Peterson för Thure Enfors räkning och stod klar 1931. Halvmilen 7, Älvsborgsgatan 1, ritades av Fritiof Peters tillsammans med byggherre G Niklasson och stod klar 1934.

Halvmilen 6 bestod ursprungligen av lägenheter om 1-2 rum och kök fördelade på två trapphus, totalt 9 lägenheter per våningsplan. På bottenvåningen också ett enkelrum med kokvrå. Samtliga lägenheter hade WC, men saknade badrum. Istället fick hyresgästerna dela på två badkar i källarvåningen. Lägenheterna hade centralvärme, rinnande kallt och varmt vatten samt tidstypisk inredning i köken med diskbänk, skafferi och ett par skåp. I anslutning till hall eller tambur fanns en garderob, men några tvåor hade ytterligare en intill köket. Troligtvis låg linoleummattor på samtliga golv i lägenheterna. På det stora hela en relativt spartansk inredning som inte alls var ovanlig vid denna tid. I källarvåningen fanns förutom badrum, tvättstuga, pannrum och en verkstadslokal med ingång från Dalslandsgatan.

Området


Lägen invid Helgalunden är dessutom bästa tänkbara. Många av de omgivande husen är från 1920-talets sista år och området är på många sätt en god representant för decenniets stadsplanering och mycket trevligt. Strax intill ligger köpcentrumet Ringen och tunnelbanan bara ett stenkast bort.

Kök


I köket är det rejält tilltaget med både bänkyta och förvaring, och i öppningen mot vardagsrummet finns en köksö som även fungerar som plats för avställning och förvaring. I köksön gömmer det sig en vinkyl. Köket har ljusgrå snickerier, och partiet ovanför arbetsbänkarna, hällspisen och den stilfulla porslinshon är klätt med klassiskt vitt kakel. Köket totalrenoverades under 2016 av fackman.

Vardagsrum


Vardagsrum med kombinerad matplats och öppen lösning mot köket. Här finns gott om plats för social samvaro och den öppna planlösningen ger vardagsrummet en luftig känsla. Ljuset strömmar fritt in genom det stora fönsterpartiet och förstärker de tidstypiska detaljerna i rummet med höga socklar och takrosett.

Sovrum 1


Rymligt och ljust sovrum att trivas i mot lugn innergård. Det generösa sovrummet har renoverats med stor omtanke och de grå väggarna ger ett behagligt lugn. Mörkabruna laminatgolv och höga golvsocklar ger rummet den tidstypiska känslan. Här kan man möblera med dubbelsäng och sängbord.

Sovrum 2


I det kombinerade barn- arbets- och gästrummet är väggarna målade i grått och golvet i mörkbrun laminat. De stora fönster som vetter mot den lummiga passage utanför är som en tavla när träden skiftar i färg.

Badrum och klädkammare


Smakfullt badrum som renoverades 2016. Badrummet inrymmer WC, tvättställ och dusch. Helkaklat badrum i marmorimitation ger en lyxig spakänsla. Här finns tvättmaskin och golvvärme.

Hall


Trevlig och ljus hall med vacker mörk klinker. Bra förvaringsmöjligheter med stor garderob med skjutdörrar. Välplanerat förvaringsutrymme för både skor och ytterkläder.

Brf Halvmilen 6&7 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen innehar med tomträtt fastigheterna Halvmilen 6 och Halvmilen 7 med adress Älvsborgsgatan 1 och 3. Föreningen upplåter 59 lägenheter med bostadsrätt och tre bostäder samt fyra lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Josef Peterson och Fritiof Peters och uppfördes 1931.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt


Föreningen har två avtal avseende tomträtt. Halvmilen 6 har idag ett avgälde på 234 200 kr fram till 2026-08-31. Halvmilen 7 har ett årlig avgälde på 280 800 kr fram till 2022-12-31.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Viredo AB och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia Förvaltning AB.

Renovering


2013 Stamspolning och OVK. 2009 Målning och renovering av trapphus. 2008 Renovering av gården. 2007-2008 Byggnation av balkonger (till 18 lägenheter). 2007 Vindslägenheter färdigställda. 2005/2015 Nya maskiner i tvättstugor. 1989 Totalrenovering inklusive byte av VA-stammar, elinstallationer, hissar, kök och bad m.m.

Kommande renoveringar


Föreningen har för avsikt att renovera i första hand fönster och eventuellt fasaden. Beslut på fasaden är ej taget ännu och de väntar in offertunderlag. För att föreningens ekonomi ska vara fortsatt god så höjdes avgiften i början av 2016.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 11,94 Mkr, vilket ger cirka 2 820 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 498 kr. Avgiften höjdes senast 1/1 2016 med 5%. Det finns i nuläget inga planer på att förändra avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske om synnerliga skäl finns t ex studier eller arbete på annan ort. Tillstånd måste alltid ansökas om hos styrelsen. All korttidsuthyrning genom Airbnb är otillåten.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via SBCs medlemsförsäkring.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har en städdag på våren.

Tvättstuga


Det finns tre tvättstugor i källarvåningen.

Gemensamma utrymmen


Alla lägenhetsförråd finns i källaren, där det även finns ett barnvagnsutrymme (kan nås med hiss). Cykelgarage finns med direktutgång till Dalslandsgatan. Det finns även ett soprum med full sopsortering.

Bredband och Kabel-TV


Fibernät via Ownit (100 Mbps ingår i avgiften) och kabel-TV via Comhem (betalas av medlemmarna själva förutom gratiskanalerna).

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-09-08. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1931 JOSEF PETERSON
Energideklaration
Utfärdad 2009-06-03
Energiprestanda
132 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Halvmilen 6

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3 900 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 400 kr/år
  Försäkring
1 500 kr/år
  Beräknat antal pers
2
Kommentar
baserat på schablon för likande storlek

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.