Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Frejgatan 56A Uteplats i gårdshus
OSKAR HOLM 1903
Vasastan - Vanadis - Odenplan
VÄLPLANERAT SEKELSKIFTE MED KAKELUGN & UTEPLATS
TEXT: OLDENBURG FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD
Välplanerad och rymlig sekelskiftestvåa med kakelugn, uteplats och genomgående hög standard i lugnt gårdshus. En inredningsdröm med diskreta och klassiska färg- och materialval. Denna lilla pärla har genomgående nymålade väggar, vackra trägolv, stora fönsterpartier - med djupa nischer - och tidstypiska snickerier. I sovrummet står en fungerande kakelugn från byggåret 1903 och det stora vardagsrummet rymmer gott och väl både soffgrupp och matsalsdel. Sovrum och kök har varsin rundad vägg vilket skapar en spännande och unik känsla och detalj. I badrummet, inrett i stilrent grått, finns en duschdel och integrerade hyllor som skapar snygg och praktisk förvaring. Ta en titt i hallen, här ligger ett ljust Marrakechklinker i kontrast till vita väggar. Och naturligtvis, en av höjdpunkterna, den härliga uteplatsen mot lugn innergård och med eftermiddags- och kvällssol.

Här bor du nära allt från shopping, restauranger och natur. Föreningens fina innergård bjuder in till middagar och många soltimmar. Med välplanerad ekonomi kan föreningen erbjuda otroligt låga avgifter och trygghet till medlemmarna.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Frejgatan 56A Uteplats i gårdshus
Område:
Vasastan - Vanadis
Byggnadsår:
1903 OSKAR HOLM
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
61 kvm
Andelstal:
4,0863 %
Våning:
0 av 5
Avgift:
1886 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
4 750 000 kr (utgångspris).

Föreningen och fastigheten


Valkyrian 4 uppfördes 1903 och arkitekt var Oscar Holm och byggmästare Sven Nilsson. Holm levde under åren 1863-1946 och var verksam som både byggmästare och arkitekt. Valkyrian 4 är ett klassiskt jugendhus. Jugendstilen växte fram på 1890-talet efter decennier präglade av diverse nystilar.
Medlemmarna i föreningen har gemensamt tillgång till en lugn och solig innergård med matgrupp för ca 14 personer samt två grillar med tillhörande verktyg. Här finns också två solsängar för lata sommardagar. I den låga avgiften ingår ett snabbt bredband om 100 MB/s och för den som är i behov av snabbare finns möjlighet att uppgradera till hela 1000 MB/s. Till bostaden hör ett källarförråd och både cykel- och barnvagnsrum finns i fastigheten.
Området
Här bor du på lugna Frejgatan med lite trafik och samtidigt mitt i pulsen med närhet till Rörstrandsgatan, St Eriksplan, Odenplan, Vasaparken, Vanadislunden med sin utomhus pool, och Observatorielunden. Gångavstånd till city med hela sitt enorma utbud av restauranger, nöje och shopping. Och om naturen lockar - på rimligt avstånd ligger vackra Hagaparken. Framför dig har du mysiga kvällspromenader på Kungsholmsstrand och i Karlbergs Slottspark.
Vardagsrum
Bostadens hjärta - vardagsrummet. Luftigt och stort med fina originaldetaljer. Här får du, utan problem, plats med både soffgrupp och tv-möbel samt stort matsalsbord för minst sex personer. Via ett dörrpar når du den privata uteplatsen med eftermiddags- och kvällssol. Härifrån tar du dig vidare ut på den gemensamma och lugna innergården vilket naturligt förlänger uteplatsen. Och uteplatsen i sin tur, förlänger, under de varmare månaderna, det redan rymliga vardagsrummet.
Precis som i de övriga rummen är vardagsrummet mycket stilfullt inrett med ljusa färgval och flera originaldetaljer bevarade. Den generösa takhöjden skapar naturligtvis rymd i detta ljusa vardagsrum. Det naturliga ljuset kommer dels från ett fönsterpar och dels från dörrparet som leder ut på altanen. Båda fönstren har varsin ovanliggande fönsterbåge. Följaktligen täcks nästintill hela ena kortsidan med fönster ut mot den lugna innergården. Fönster- och dörrnisch ramar in och skapar ett vackert djup. På golvet ligger ett klassiskt furugolv och i taket sitter en takros i originalutförande. Ljusgrå nymålade väggar och vita snickerier - så som höga socklar och tidstypisk stuckatur i jugendstil - ger rummet ett stilfullt och klassiskt utseende.
Kök
Direkt när du kliver in i köket möts du av det stora fönsterparet med ovanliggande båge och djup nisch. Fönstret, som vetter mot innergården, ger rikligt med ljus. Eftersom det endast finns tre lägenheter ovanför bostaden så är gångtrafiken via innergården minimal. Detta ger köket en synnerligen trevlig utsikt och bjuder in till att öppna upp utan att störas av varken oönskade ljud eller insyn. Köket är genomgående vitt med ett vackert, klassiskt trägolv. Vitt kakel och vit, blank skåpinteriör skapar ett modernt och stilrent kök. Integrerade vitvaror med keramikhäll och diskmaskin. Det vita bryts snyggt av med en bänkskiva i mörkt trä. En spännande detalj, som också skapar gott om förvaring, är den platsbyggda hyllan på den runda väggen. Köket rymmer ett litet bord med stolar. För det stora matbordet finns gott om utrymme i vardagsrummet.
Sovrum
Varmt välkommen in i bostadens sängkammare. Mängder av vackra detaljer slåss om din uppmärksamhet i det här drömsovrummet. Ett stort fönster, med ett fönsterpar och en övre fönsterbåge, släpper in naturligt ljus från den lugna innergården och ramas samtidigt in av en djup nisch med speglar. Ljusgrå nymålade väggar, höga, tidstypiska, socklar och ett vitmålat trägolv ger sovrummet ett riktigt lyxigt intryck. Här står bostadens detaljrika, och fungerande, kakelugn från byggåret 1903 och i typisk jugendstil. Bakom en spegeldörr finns gott om förvaring i den platsbyggda garderoben med ett smart Elfa-system monterat. En rundad vägg skapar en unik känsla till rummet som gott och väl rymmer såväl dubbelsäng och sängbord som ytterligare möblering.
Hall
När du kommer in i bostaden möts du av en ljus och rymlig hall med generös takhöjd. Väggarna målades vita i början av 2015 och på golvet, med golvvärme, ligger en mycket iögonfallande Marrakechklinker i ljusa färger. Fina detaljer, så som snidade golv- och dörrlister ger hallen det lilla extra. Här finns gott om utrymme för avhängning i form att två garderober och ytterligare plats för sko- och hatthylla.

Badrum
Badrummet är som ett litet inredningsreportage i sig. Smakfullt nyrenoverat med väggar klädda i ett stort, rektangulärt kakel i grått och med skiftningar. På golvet, med golvvärme, ligger en klinker. En inbyggd dusch, med glasdörrar, skärmas praktiskt av mot det övriga badrummet. Integrerade hyllor, en i duschen och tre vid handfatet, skapar en snygg och smart förvaring.

Brf Valkyrian 4

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger och förvaltar fastigheten Valkyrian 4 på adressen Frejgatan 56. Föreningen har 18 lägenheter om totalt 1 414 kvm och två lokaler om 170 kvm. Huset ritades av arkitekt Oskar Holm och uppfördes 1903-04.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1991.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB. All skötsel av fastigheten utförs av föreningen styrelse.

Renovering


2016 Renovering av fasad och fönster har börjat vecka 32 och kommer att fortsätta under hösten 2016. Stambyte gjordes 1985.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,7 Mkr, vilket ger cirka 4 013 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 392 kr. I och med omfattade renovering kommer föreningen behöva ta ytterligare lån som de fått lånelöfte på (ca 1,5-2 Mkr). Inga avgiftshöjningar under 2016.

Andrahandsuthyrning


Föreningen har sedan maj månad nya stadgar som ger föreningen rätt att ta ut 10 % av medlemmen vid andrahandsuthyrning. Uthyrning får ske max fyra veckor per år/lgh.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Varje vår och höst kallas samtliga bostadsrättshavare till en separat städdag av innergården och husets allmänna utrymmen.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källaren med två tvättmaskiner samt torktumlare och torkskåp. Bokas via föreningens hemsida.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en lugn och tyst solig innergård med gemensam matgrupp med 14 sittplatser. Det finns även två solsängar och två grillar med verktyg. Det finns ett cykelförråd och ett barnvagnsförråd i fastigheten. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV


Fastigheten är anslutet till fiber via Stockholms Stadsnät (100/100 MB) som ingår i avgiften. Hastigheten kan ökas till 1000 MB mot en extrakostnad för hushållet.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1903 OSKAR HOLM
Energideklaration
Utfärdad 2009-05-14
Energiprestanda
114 kWh/m² (Atemp) och år
Fönster
2-glas
Fastighetsbet.
Valkyrian 4

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4 500 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 500 kr/år
  Försäkring
2 000 kr/år
  Beräknat antal pers
2

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.