Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 50, 2 tr
DORPH OCH HÖÖG 1905
Södermalm - SOFO
RENOVERAD SEKELSKIFTESTVÅA INTILL NYTORGET
TEXT: OLDENBURG FOTO:BOUKARI STYLING: GUSTAVSSON
Smakfullt renoverad sekelskiftestvåa Anno 1905. Med Katarina Bangatas grönskande allé som enda granne bor du utan insyn ett stenkast från Nytorgets tillbakalutade puls.
Bostaden totalrenoverades 2013 med mycket smakfulla färg- och materialval. I det rymliga vardagsrummet tornar två höga fönsterpar upp sig och skänker mängder av naturligt ljus utan insyn. Ett plankgolv från byggåret 1905 skapar lätt ett habegär. Här finns plats för både soffgrupp och matdel - och massa härliga kvällar med vännerna. Alla rum har renoverats på ett diskret men mycket medvetet vis som gör att det är lätt att förälska sig i denna sekelskiftespärla.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 50, 2 tr
Område:
Södermalm - Nytorget
Byggnadsår:
1905 DORPH OCH HÖÖG
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
59,5 kvm
Andelstal:
0,8995 %
Våning:
2 av 5 (hiss finns)
Avgift:
3021 kr inkl värme, VA
Pris:
4 850 000 kr (utgångspris).

Vardagsrum


Från två stora korspostfönster strömmar ljuset in i det härliga, stora vardagsrummet. Med nisch och vackra snidade lister blir dessa fönster rummets självklara höjdpunkt. Fönstren vetter mot Katarina Bangatas grönskande allé och Greta Garbos Torg. Vita, matta väggar och vitmålade lister ger rummet ytterligare känsla av rymd. Det är inte svårt att föreställa sig alla härliga middagar med nära och kära i det här vardagsrummet. Som om bostaden vore skapad för sociala tillställningar, med sitt stora vardagsrum, finns här plats för både en stor soffgrupp och tv-hörna samt matplats - och ändå finns gott om yta kvar att utnyttja. Ett vackert trägolv, dörrnisch och en generös takhöjden vittnar om bostadens historia från 1905.

Sovrum


Det ljusa sovrummet med vita, matta väggar och generös takhöjd rymmer en dubbelsäng, sängbord och fyra garderober med spegeldörrar. Här ligger man gärna kvar lite extra på morgonen och kikar på himlen och trädkronorna genom det höga korspostfönstret. När du reser dig för att hämta morgonkaffet gör du det med mjuka steg på den fina beiga heltäckningsmattan. Öppnar fönstret och blicka ut mot den lugna gatan. Här bor du utan insyn med allén och Greta Garbos Torg som enda grannar. Mitt i SoFo:s sköna puls men ändå i ett mycket lugnt och tryggt område med allt runt knuten. Kryp ner igen och njut av morgonkaffet.

Kök


Välkommen in i det ljuvliga och smakfullt renoverade köket. Det höga fönstret, med nisch, skänker rikligt med naturligt ljus och ger tillsammans med de ljusa färgvalen samt den generösa takhöjden en känsla av rymd. Här har man på ett synnerligen smart vis tagit till vara på ytan och takhöjden och lyckats skapa gott om förvaring i form av ett vitrinskåp, lådor och skåp med spegeldörrar, samt fyra överskåp som delvis löper över dörröppningen. Kökets övriga skåpinteriör har vackra spegelskåp som integrerar både diskmaskin samt kyl och frys.

Snabbt dras blicken till det gröna kaklet, Victorian green half tile från Byggfabriken, som klär väggen över arbetsdelen och som kan få den mest kräsne på fall. Här har man valt att sätta upp trähyllor istället för väggskåp. Detta skapar mer fokus till arbetsdelens vackra materialval, så som det makalösa kaklet, bänkskivorna i klassiskt Carraramarmor, diskhon i porslin och den snygga spisen, med induktionshäll och ugn med pyrolys, i rostfritt stål från Smeg. Vid renoveringen 2013 lades ett nytt furugolv in som lutades och vaxades. Detta är ett kök som skapats för att trivas i och för att smidigt och lustfyllt kunna laga härliga middagar. Här finns plats för ett mindre matbord och många härliga skratt!

Badrum


Vilket litet drömbadrum! Svart och vitt med enkla materialval med med en lite diskret tvist, gör det här badrummet både spännande och lätt att inreda efter egen stil. Ett vitt kakel i halvförband, med svart fog, bryts av med en svart kakellist som avslutning mot tak. Ett svart, matt hexagonformat klinker med golvvärme matchas snyggt med det svarta och vita badkaret med silvertassar. Badrummet rymmer också en handukkstork, en tvättmaskin och ett spegelskåp. Tack vare dessa stilfulla, men diskreta, färg- och materialval blir det mycket enkelt för dig att forma och inreda ditt drömbadrum.

Hall


Hallen, bostadens nav. Härifrån når du samtliga rum och rymmer gott om förvaring i form av en två meter lång garderobsvägg, med skjutdörrar med speglar samt plats för avhängning. En gråsvart klinker med golvvärme är en välkommen funktion under årets kallare månader. Vita väggar, generös takhöjd och ljus från de övriga rummens fönster - gör detta till en välkomnande och ljus hall.

Östra Södermalm och SoFo


Området kring Katarina folkskola gränsar mot Nytorget och Vita Bergen och är klassiska söderkvarter som en gång dominerades av arbetarbefolkning men som idag hör till stadens populäraste. Annat var det på 1870-talet när Elsa Borg startade sin mission i Vita Bergen för att hjälpa fattiga och utslagna som samlats här. Prostitution och superi var vanligt förekommande i dessa trakter. Elsa Borgs mission gjorde vad de kunde för att lindra nöden och på Malmgårdsvägen, i Groens Malmgård, öppnade hon hem för fallna kvinnor. Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog öppnade på Skånegatan och blev ett vattenhåll för stans popelit.

Brf Lien 5

Föreningen har ett elavtal gemensamt. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder.

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen äger hela kvarteret Lien. Man upplåter totalt 106 lägenheter med bostadsrätt, tre hyresrätter samt 11 lokaler. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 1999.

Delat ägande


Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Stadens förvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


1971-74 stambyttes bostäderna, 1990 renoverades fasaderna, 2003/2004 renoverades taket och 2010 renoverades tvättstugan. Se årsredovisning för en detaljerad lista över utförda renoveringar.

Kommande renoveringar


Styrelsen har fattat beslut om en relining av köksstammarna skall genomföras (nu i vår). Kontakta ansvarig mäklare för mer information. Se årsredovisning för en detaljerad beskrivning över kommande renoveringar.

Ekonomi


Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Här sitter bl. a. reklambyråer, mäklarkontor och ett snabbköp. Belåningen ligger runt 4 250 kr per kvm medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm enligt 2014 års årsredovisning. För finansiering av relining kommer nya lån att upptas och avgiften kommer antagligen att påverkas. Då upphandlingen ännu inte påbörjats är det i nuläget inte bestämt hur mycket avgiften kan komma att påverkas. Föreningens tre hyresrätter utgör en stor, dold tillgång. Den dagen hyresgästerna flyttar kommer dessa säljas på marknaden och ge föreningen stora intäkter.

Andrahandsuthyrning


Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga


I föreningen finns tre tvättstugor. Den som hör till denna bostad ligger i källarplan med direktaccess via hiss. Här finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tvättstugan renoverades 2010.

Gemensamma utrymmen


På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i källarutrymmen på särskilda platser. En sådan plats finns i denna uppgångs källare.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen. Ej heller accepteras andrahandsuthyrning till juridisk person.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerbostadshus
Byggnadsår
1905 DORPH OCH HÖÖG
Energideklaration
Utfärdad 2009-04-29
Energiprestanda
193 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Lien 5

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5 600 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
3 600 kr/år
  Försäkring
2 000 kr/år
  Beräknat antal pers
3

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.