Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 56
DORPH & HÖÖG 1905
Södermalm - Nytorget
STILRENT RENOVERAD SEKELSKIFTESTREA MED BALKONG
TEXT: OLDENBOURG FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD
En genomgående sekelskiftestrea med rymlig balkong i sydväst finns nu till salu intill Nytorget. Hela bostaden genomgick 2014 en varsam restaurering för att återställa lägenheten till sin ursprungliga sekelskifteskaraktär, undantaget det tidigare renoverade och stilrena badrummet. Trägolvet i köket, vardagsrummet och det stora sovrummet, togs fram och behandlades med linolja för att lyfta fram originalkänslan. I övriga rum slipades och behandlades det tidigare lagda trägolvet. Alla ytskikt målades i fräscht vitt och lister, dörrar och fönstersmyg byttes ut mot snickerier i typisk sekelskiftesstil. Köket platsbyggdes av Måns och Markus Finsnickeri. Här kombineras det klassiska med det moderna - luckor och lådfronter med speglar och bänkskiva i marmor möter öppna ytor, platseffektiv skåpvägg och integrerade vitvaror. Att utgången till den rymliga balkongen är belägen här gör att köket blir en mycket social yta. Hela bostaden präglas av genomgående kvalitativa och ljusa färg- och materialval. Rummen är rymliga och ljusa med stora tidstypiska fönster och generös takhöjd om 3 meter. Det här är en drömbostad i ett av Söders mest eftertraktade områden. Välkommen in!

För att se alla bilder, tryck på valfri bild nedan.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 56
Område:
Södermalm - Nytorget
Byggnadsår:
1906 DORPH & HÖÖG 1905
Rum:
3 rum och kök
Boarea:
79 kvm
Våning:
2 av 5 (hiss finns)
Avgift:
3720 kr inkl värme, VA
Pris:
7 250 000 kr (utgångspris).

Kvarteret och föreningen:


Kvarteret Lien stod klart 1905. Det ritades av Dorph och Höög, en välkänd duo som bland annat har Butterickshuset och S:t Erikspalatset på sin verklista. Bostäderna värmdes upp med kakelugnar och i köken stod järnspisar. Hyresgästerna lär ha haft tillgång till egen torrklosett och slapp således kalla och dragiga avträden på gården. Kvarterets bebyggelse är i jugendstil med inslag av nationalromantik. Husen vilar på en granitsockel, och fasaden är spritputsad i två nyanser. På innergården finns en nybyggd uteplats med utrymme för 20 gäster, och här kan man bjuda på härliga grillkvällar under sommarmånaderna. Föreningen har möbler och grill för gemensamt bruk. Hissen går hela vägen ned till källaren som inrymmer cykelrum, barnvagnsrum och tvättstugor där det inte brukar vara svårt att hitta en ledig tid.

Närområdet


Läget är perfekt, och här erbjuds ett ovanligt lugnt boende samtidigt som det alldeles i närheten myllrar av kaféer, intima restauranger och spännande småbutiker. Under sensommaren och hösten kan man inhandla lokala råvaror på Bondens egen Marknad endast ett stenkast bort. Följer man den grönskande allén som drar fram utanför huset är man snart framme vid Vita Bergens rekreationsområde.

Kök


Varmt välkommen in i det platsbyggda köket med utgång till den soliga balkongen i sydvästläge. Här strömmar ljuset in från balkongdörrarna, med ovanliggande fönsterpar, i glas. Det arkitektritade köket byggdes 2014 av Måns och Markus Finsnickeri och samtidigt tog man fram bostadens originalgolv i trä. Detta vackra golv behandlades med vitpigmenterad linolja. Väggarna målades vita och alla lister byttes ut mot tidsenliga snickerier. På arbetsdelen ligger en bänkskiva i carraramarmor med gott om arbetsyta samt en nedsänkt diskho och en induktionshäll. Bakom de spegelförsedda, vita skåpluckorna och lådfronterna gömmer sig gott om förvaring och en integrerad diskmaskin. På väggen mot hallen har man utnyttjat både den generösa takhöjden och ytan på ett skickligt vis. En platsbyggd skåpvägg, med samma typ av luckor som på arbetsdelen men här i en ljusgrå färg, löper längs hela väggen. Här sitter den inbyggda varmluftsugnen, i en ergonomisk höjd, och kyl/frys samt tvättmaskin är integrerade i skåpinteriören. Köket rymmer ett matbord, med plats för fyra-sex personer, och när vädret tillåter blir balkongen en naturlig del av sällskapsytan.

Balkong


Ta med morgonkaffet ut på den stora balkongen med utsikt över innergården. Här hör du söder sakta vakna till liv innan du själv måste rusa. Till helgen avnjuter du en härlig brunch med solen i nacken. Här finns plats för den lilla familjen, flera vänner och trevliga planteringar. Bostadens rymliga balkong blir en naturlig plats att umgås på.

Vardagsrum


Det stora vardagsrummet bjuder in till ren inredningsglädje. Här finns gott om yta och vackra ytskikt som gör det enkelt att möblera med dina designfavoriter. Också här togs plankgolvet, från byggåret 1905, fram när bostaden helrenoverades 2014. Precis som i köket behandlades det med en vitpigmenterad linolja. Genom det stora tidstypiska fönstret, med sex bågar och djup vacker nisch med speglar, skänks rummet ett fint ljus. Också från det angränsande sovrummet, som nås via ett dörrpar, får vardagsrummet naturligt ljus. Här är väggarna vita och dörr-, fönster- och golvlister samt fönstersmyg byttes, under renoveringen, ut mot tidsenliga snickerier.

Sovrum 1


Varmt välkommen in i en sovrumsdröm. Från vardagsrummet når du, via ett tidsenligt dörrpar från Nacka Byggnadsvård, det stora och ljuvliga sovrummet. Här finns fyra platsbyggda garderober med överskåp som rymmer gott om avhängning och förvaring. Förutom en dubbelsäng med sängbord, finns här plats för ytterligare förvaringsmöbler, dekorativa möbler och en liten arbetsyta. Under renoveringen återskapades rummets forna utseende med tidstypiska snickerier från byggåret. Originalgolvet togs fram och behandlades med linolja. Lister och fönstersmyg byttes ut mot tidsenliga snickerier. Från det stora fönstret, med bågar och djup nisch, skänks rummet ett härligt ljus att vakna till.

Sovrum 2


Intill köket, med ingång från hallen, ligger det mindre sovrummet som idag används som barnrum. Här finns gott om plats att möblera med en enkelsäng, förvaringsmöbel och ytterligare barnmöbler eller om så önskas rymmer rummet en dubbelsäng. Det går också bra att utnyttja rummet som t.ex. ett kombinerat gäst- och arbetsrum. Framför det stora och tidstypiska fönstret skulle en arbetsplats ge maximal arbetsro och naturligt ljus från sydväst. Väggarna är målade i vitt och här ligger ett linoljat trägolv. Precis som i övriga rum är alla snickerier bytta för att återskapa lägenhetens ursprungliga utseende vid sekelskiftet.

Badrum


Ett fräscht, och mycket stilrent, badrum nås från hallen och rymmer badkar, toalettstol, vattenburen handdukstork och handfat. Förvaringsmöjligheter finns på fyra glashyllor samt en vacker hylla i sten under den stora spegeln. Här är väggarna klädda i ett vitt kakel om 20x30 cm samt en mörkgrå klinker, 30X30, på golvet. Tack vare de diskreta färgvalen blir det här ett badrum som faller de flesta i smaken och utgör en bra grund att inreda efter egen stil.

Hall


En stor och ljus hall möter dig när du kliver in i bostaden. I entrén sitter en målad bröstning och en rejäl hatthylla, med krokar, sitter på väggen. På golvet ligger en sisalmatta med trägolv under. Under renoveringen, som skedde 2014, byttes alla dörrar och lister ut mot tidsenliga snickerier för att återskapa bostadens utseende vid uppförandet. På golvet ligger ett vackert linoljat trägolv och väggar och snickerier är vitmålade. Hallen är bostadens naturliga nav och leder till alla rum.

Brf Lien 5

Föreningen har ett elavtal gemensamt. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder.

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen äger hela kvarteret Lien. Man upplåter totalt 106 lägenheter med bostadsrätt, tre hyresrätter samt 11 lokaler. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 1999.

Delat ägande:


Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Stadens förvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


1971-74 stambyttes bostäderna, 1990 renoverades fasaderna, 2003/2004 renoverades taket och 2010 renoverades tvättstugan. Se årsredovisning för en detaljerad lista över utförda renoveringar.

Kommande renoveringar


Styrelsen har fattat beslut om en relining av köksstammarna skall genomföras (nu i vår). Kontakta ansvarig mäklare för mer information. Se årsredovisning för en detaljerad beskrivning över kommande renoveringar.

Ekonomi


Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Här sitter bl. a. reklambyråer, mäklarkontor och ett snabbköp. Belåningen ligger runt 4 250 kr per kvm medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm enligt 2014 års årsredovisning. För finansiering av relining kommer nya lån att upptas och avgiften kommer antagligen att påverkas. Då upphandlingen ännu inte påbörjats är det i nuläget inte bestämt hur mycket avgiften kan komma att påverkas. Föreningens tre hyresrätter utgör en stor, dold tillgång. Den dagen hyresgästerna flyttar kommer dessa säljas på marknaden och ge föreningen stora intäkter.

Andrahandsuthyrning


Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga


I föreningen finns tre tvättstugor. Den som hör till denna bostad ligger i källarplan med direktaccess via hiss. Här finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tvättstugan renoverades 2010.

Gemensamma utrymmen


På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i källarutrymmen på särskilda platser. En sådan plats finns i denna uppgångs källare.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen. Ej heller accepteras andrahandsuthyrning till juridisk person.

Byggnad

Byggnadsår
1906 DORPH & HÖÖG 1905
Energideklaration
Finns för närvarande inte

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.