Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kvarngatan 5C
NYBYGGNADSÅR 1758
Södermalm - Mariatorget
VINDSLÄGENHET I PITTORESKT HUS 1700-TAL MED KULLERSTEN
TEXT: ÖRVELL/ BERGSTRÖM FOTO: SPINELL STYLING:COPPARSTAD
Såld, visning inställd. Slutpris 3.050.000kr


I ett av Södermalms trevligaste kvarter finner vi denna ljusa och mycket charmiga vindsbostad. Bostadens kvalitéer är många - ett vackert fönsterparti, breda plankgolv och inte minst den vackra och fungerande kakelugnen som både smyckat och skänkt värme i över 250 år.

Det pittoreska huset från 1700-talet ligger på en lugn adress i närheten av Mosebacke och Mariatorget. Det låga tvåvåningshuset är som en dröm från förr. Innanför porten döljer sig en gård med kullersten och klättrande murgröna på väggarna. Den vackra dubbeldörren i grönt leds in till en stentrappa från svunnen tid. Föreningens gård bjuder in till härliga middagar i solen eller mysig källarlokal med valv.

Högst upp i detta hus ligger en ljus bostad med välbevarade originaldetaljer, plankgolv och fungerande kakelugn. Det sägs dessutom att takmålningar gömmer sig kvar under taket
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kvarngatan 5C
Område:
SÖDERMALM - MARIATORGET
Byggnadsår:
1758 NYBYGGNADSÅR
Rum:
1 rum och kök
Boarea:
25 kvm
Våning:
2 av 2
Avgift:
1894 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
1 995 000 kr (utgångspris).

Närområdet


1700-talshusen är inte speciellt vanliga i Stockholm och de som finns bevarade är ofta av det mer påkostade slaget eller helt ombyggda. Kvarngatan 5 är något så ovanligt som en välbevarat byggnad som förtjänstfullt renoverats som en byggnadsvårdare skulle ha renoverat idag. Snickerierna målades med linoljefärg och man använde sig i största möjliga utsträckning av traditionella material och tekniker. Den vackra gården, prydd av en vacker 1800-talslykta av gjutjärn, har belagts med kullersten och storgatsten.
Kvarngatan ligger mycket centralt på Södermalm. Både Horns- och Götgatorna ligger på bekvämt promenadavstånd och Mariatorgets vackra park likaså. Mängder av butiker, restauranger och kaféer finns praktiskt taget utanför dörren vilket bidrar till trivseln. Det är verkligen inte lätt att föreställa sig ett bättre boende på Södermalm!

Allrum:


Allrummet badar i ljus och det stora fönsterpartiet med vackra spröjs. Det är lugnt och tyst, fritt från stadens buller. Öppna fönstret och njut av solen som kikar fram efter lunch och värmer tills dess att solen går ner. Rummets välplanerade kvadratmeter ger plats för både matbord och det gängse vardagsrumsmöblemanget ryms utan att det blir trångt. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med breda plank. I ett av hörnen ståtar en eldningsbar kakelugn.

Kök


Ett funktionellt minikök med gott om förvaring. Skåpen har ljusa luckor och bänkskiva i trä. Partiet ovanför den bra belysta arbetsytan är klätt med vitt kakel. Kökets lantliga stil är lika modern nu som då. Även här finns vackra plankgolv. Köket renoverades troligen under 2010 då även ny spis installerades. Ny kyl och frys integrerades i under 2015. Köket ligger med direkt närhet till rummet vilket skapar en trevlig social yta.

Badrum:


Väl tilltaget badrum med duschhörna, gammeldags kommod och spegel i gammal stil. Vitt badrumsporslin, handdukstork, väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med terrakottafärgat klinker.

Klädkammare


Intill köket finns en rymlig klädkammare. Här finner man gott om förvaring genom fristående garderober i samma lantliga stil som köket. Ytan är genomtänkt planerad med både hyllplan och hängare.

En kort historia om huset


Söder om S:t Paulsgatan ligger på ömse sidor om Raggnvaldsgtan två kvarter som ger en god bild av hur stadsdelens mindre välbeställda bodde en gång i tiden. Idag är byggnaderna restaurerade och ger ett mycket propert intryck. Närke 8 var ett av de sämsta och i mitten av 1980-talet var byggnaden helt igenom fallfärdigt och höll praktiskt taget på att störta samman. Tack vare stora insatser från bland annat Skönhetsrådet och länsantikvarien beslutades det att huset skulle räddas och genomgå en varsam upprustning.

Byggnaden på Kvarngatan 5 består egentligen av 4 hus. Ett gathus, två flyglar och ett gårdshus. Gathuset har anor från 1720-talet då en envåningsbyggnad uppfördes av byggmästren Michael Sontag åt fiskköparen Mats Olsson. Gårdshuset byggdes på 1750-talet för fiskköparen Jean Kiellströms räkning. Skomakaren J Schumacher övertog egendomen och reparerade de två husen och uppförde två flygelbyggnader i slutet av 1780-talet. Den äldsta byggnadsdelen, gathuset, uppfördes i trä och har därför en timmerstomme. Övriga byggnader är putsade stenhus.

När fastigheten byggdes om i början av 1900-talet inreddes 22 små lägenheter, mestadels om ett rum med kokvrå. 1904 bodde här 63 vuxna och 59 barn så det är inte svårt att föreställa sig trängseln i detta hus med i genomsnitt 5-6 personer i varje lägenhet.

Fastigheten var i mycket dåligt skick när renoveringen inleddes 1987. Flera ytterväggar var så skadade att de måste tas ned och återuppföras. Samtliga innerdörrar, kakelugnar och en hel del lister, socklar och foder kunde renoveras och återanvändas. Det som saknades ersattes med nytillverkat av lämplig modell. Vissa fönster kunde renoveras, andra kopierades efter de förlagor som fanns. Samtliga utfördes som enkelbågar med innerfönster, en både vacker och energibesparande konstruktion.

De 22 lägenheterna är idag 11 och av varierande storlek. Från små ettor med kokvrå till en femrummare fördelad på 4 våningsplan i södra flygeln. I samband med ombyggnaden försågs alla lägenheter med moderna kök och badrum.

Brf Närke 8

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Närke 8, som består av 11 bostadsrätter. Kvarngatan 5 är en av de få kvarvarande äldre byggnaderna vid Kvarngatan. Bakom gathuset finns ytterligare tre huskroppar. Huset började byggas 1726 på initiativ av fiskköparen Mats Olsson. Då tillkom gathuset som 1757 kompletterades med gårdshuset och 1785 med den norra flygeln, samtidigt fick gathuset en vindsvåning och takkupor.

Förvaltare


Fastighetsförvaltning sker i egen regi med vid behov anlitade tjänsteleverantörer.

Renovering


Fastigheten totalrenoverades 1989-90 där det fokuserades på att bevara så mycket som möjligt av den äldre karaktären. Under hösten 2010 har fönstren renoverats.

Trappstädning


Det finns en skötsel- och ansvarsfördelning mellan föreningens medlemmar gällande de allmänna ytorna.

Städdagar


Städdagar anordnas under vardera vår och höst.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en vacker kullerstensgård med blommor och trädgårdsmöbler som nyttjas fritt av medlemmarna. Det finns ett cykelförråd. Till lägenheten hör ett vindsförråd samt ett mindre förråd i trapphuset.

Bredband och Kabel-TV


Under 2015 drogs fiber in till fastigheten.

Juridisk person


Juridisk person kan godkännas som medlem.

Byggnad

Byggnadsår
1758 NYBYGGNADSÅR
Energideklaration
Utfärdad 2009-02-17
Energiklass
-
Energiprestanda
157 kWh/m² (Atemp) och år
Fönster
2-glas

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4 400 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
2 400 kr/år
  Försäkring
2 000 kr/år
  Beräknat antal pers
1
Kommentar
Baseras på schablon

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.