Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Helgalunden 13
SVEN WALLANDER 1927
SÖDERMALM - HELGALUNDEN
INSYNSSKYDDAD HÖRNLÄGENHET INTILL HELGALUNDEN
TEXT: ÖRVELL FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD
Unik lägenhet i ett hus med underbar utsikt mot lummiga Helgalunden. Genomgående vackra och nyrenoverade trägolv, breda fönsternischer och generös takhöjd. Villakänslan är påtaglig då lägenheten ligger ut mot en grönskande park och de många fönsterpartierna i olika väderstreck ökar den redan fria känslan. Lägenheten känns modern och social med öppen planlösning då kök och vardagsrum vävs ihop, perfekt för dig som älskar stora sällskap och gemytlig samvaro. Hitta din oas i ett av söders mest attraktiva områden och bo helt utan insyn. Här bor du i grönskande natur mitt i stan nära till vackra Allhelgona Kyrkan och Götgatan och Skanstulls alla nöjen i form av butiker, caféer, biografer och restauranger.

För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.
Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Helgalunden 13
Område:
Södermalm
Byggnadsår:
1927 SVEN WALLANDER
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
59 kvm
Våning:
1 av 3
Avgift:
3715 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Närområdet


Helgalunden har fått sitt namn efter kvarnägaren Helge Helgesson och väderkvarnen Helgan (Häjan) som fanns här på Tjurberget i slutet av 1600-talet. En rest från den tiden är mjölnarens stuga som ligger kvar i parkens västra del. Parken anlades 1910. I området finns nu Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm. Tidigare låg där Teaterhögskolan och innan det Katarina Realskola. Helgalunden och dess omnejd bjuder på småstadskänsla mitt i stan. Här har du nära till shopping, restauranger och uteliv. Utmärkta kommunikationer. Du hittar en rad busslinjer alldeles utanför knuten och tunnelbanestationerna Skanstull och Medborgarplatsen ligger bara några hundra meter bort.

Hall


Du möts av en trivsam hall med vitmålade väggar och oljad parkett. Här finns goda avhängningsmöjligheter i form av hatthylla och skohylla. Den inre hallen fungerar bra för passande behov så som arbetsplats, lekrum och bibliotek. Här finns även en platsbyggd bokhylla.

Sovrum


Luftigt sovrum med stort fönsterparti och fina vitoljade furugolv. Charmig platsbyggd hylla ovanför sängen och mycket förvaring i form av vita breda garderober med skjutdörrar. Sovrummet är beläget mot den mysiga innergården. Ligg kvar i sängen, se solen gå upp och njut av grönskan utanför fönstret.

Kök


Socialt kök med halvöppen planlösning mot vardagsrum. Perfekt för långa middagar och mysig samvaro. Ljusa fräscha väggar, oljade furugolv, cremefärgade skåpluckor, bänkskiva i valnöt och stilfullt brunt kakel ovanför arbetsbänk. Fönster i original med djup fönsternisch. Gashäll och ugn från Siemens och diskmaskin från Miele.

Vardagsrum


Vardagsrummet är lägenhetens centrum. Öppet och trivsamt med fönster i två väderstreck och direktkontakt med köket. Vita fräscha väggar och golv i vitoljad parkett.

Badrum


Helkaklat badrum med vita väggar och svarta klinker. Generös spegel ovanför nätt tvättställ med kommod. WC och duschkabin med snygga glasväggar. Golvvärme.

Brf HSB Vågskivan

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Vågskivan 37 med adress Helgalunden 13, Blekingegatan 31, Tjurbergsgatan 34, 36 och 38 samt Hallandsgatan 46 och 50. Föreningen har 212 lägenheter och sju kommersiella lokaler på sammanlagt cirka 380 kvm. Byggnaden ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1927.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen bildades som en HSB bostadsförening vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. Energibevakning AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


2016 Stamspolning. 2015 Renovering av innergården på Hallandsgatan 50 samt renovering av hissen på Tjurbergsgatan 38. 2014 Byte av samtliga dörrar till vindarna. 2010/2011 Byte av elstammar (installation av 3-fas). 2009 Stamspolning. 2007 Renovering av fasader mot innergården samt byggnation av balkonger och franska fönster mot gården. 2006 Renovering av samtliga fasader mot gatan. 2003/2004 Renovering av trapphuset på Hallandsgatan 46. 1975-1985 Byte av avloppsstammar med undantag av ledningarna från översta våningens bjälklag och de horisontella ledningarna i källaren. Under samma period byttes även ledningarna för kall- och varmvatten (dock inte varmvattenledningarna till kök/kokvrå, de är av koppar och beräknas hålla betydligt längre).

Kommande renoveringar


Det pågår arbete med att förbättra skalskyddet och brandskyddet.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 16 Mkr, vilket ger cirka 1961 kr per kvm boyta, en mycket låg skuldnivå. Avgift/kvm 671 kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I försäkringsavtalet ingår även en kollektivt tecknad tilläggsförsäkring för bostadsrätter, s.k. bostadsrättsförsäkring. Bostadsrättsförsäkring eller bostadsrättstillägg behöver enskilda medlemmar inte teckna enskilt.

Trappstädning


Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Föreningen har städdag varje vår i maj med efterföljande fika.

Tvättstuga


I föreningens finns det tre fullt utrustade tvättstugor (Hallandsgatan 46 och 50 samt på Tjurbergsgatan 36), en av dessa är inte bokningsbar utan fungerar som drop in. Två större torkrum samt mangelrum finns också.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en stor och trevlig innergård med utemöbler och grillplats för medlemmarna att använda. Det finns två uteplatser som man enkelt kan boka upp. Det finns även en gästlägenhet, cykelförråd, samlingslokal och sophantering för grovsopor. Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 4 kvm samt ett källarförråd om ca 1-2 kvm.

Bredband och Kabel-TV


Bredband ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person eller delat ägande godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-05-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen uppmanas att kontrolleras.

Byggnad

Byggnadstyp
Flerfamiljshus
Byggnadsår
1927 SVEN WALLANDER
Energideklaration
Utfärdad 2011-07-04
Energiprestanda
123 kWh/m² (Atemp) och år
Fastighetsbet.
Vågskivan 37

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
11 951 kr/år
Driftskostnad, varav:
 
  El
4 945 kr/år
  Försäkring
4 030 kr/år
  Övrigt
2 976 kr/år
  Beräknat antal pers
4

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.