Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ringvägen 112
NORDENSKJÖLD & FALK 1924
Södermalm - Sofia
PAMPIG HÖRNLÄGENHET MED VÅNINGSKARAKTÄR
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: BOUKARI
På våning 4 finner vi denna ljusa och luftiga 1920-talslägenhet med låg avgift. Lägenheten har en optimal planlösning med trevlig genomgång mellan samtliga rum och det är rejält tilltaget med sällskapsyta. Köket kan flyttas till hallen och på så vis skapas enkelt en fullgod trea med två mycket vackra sovrum. Originaldetaljer såsom fiskbensparkett, lister, stuckatur, takrosetter, spegeldörrar, serveringsskåp och öppen spis har bevarats, och 1920-talet gör sig även påmint genom den generösa takhöjden och de höga fönsterpartierna i djupa nischer. Den öppna spisen är eldningsbar och ger en härlig mysfaktor. Skicket är det bästa tänkbara. 2011 lät man renovera och måla om lägenhetens samtliga ytskikt. Köket byggdes om och renoverades 2012 efter ritningar av en arkitekt. Man slog vakt om de originalskåp som fanns bevarade och med van hand kompletterades dessa samtidigt som man skapade en modern känsla. I fjol lät man slipa och olja fiskbensparketten i alla rum.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ringvägen 112
Område:
SÖDERMALM - SOFIA
Byggnadsår:
1924 NORDENSKJÖLD & FALK
Rum:
2,5 rum och kök
Boarea:
84 kvm
Andelstal:
2,00862 %
Våning:
4 av 5 (hiss finns)
Avgift:
2918 kr inkl värme, VA
Pris:
5 950 000 kr (utgångspris).

Huset och föreningen


Huset med adress Ringvägen 112, Rutger Fuchsgatan 1 och Östgötagatan 70 stod färdigt 1924. Stilen är 1920-talsklassicistisk och ritningarna signerade arkitekterna Gustaf Adolf Falk och Knut Nordenskjöld. Kungsvåningen, det vill säga den indragna översta våningen, omges av ett elegant balusterräcke och taklisten därunder är av tandsnittstyp. Fasaden är även besmyckad med antikiserande dekor. Mot tvärgatorna är bottenvåningens fönster infattade och markerade, precis som de tre entréerna vars ekportar är mycket bearbetade.
Liksom lägenheten är fastigheten i synnerligen gott skick, och mellan 2001 och 2005 genomfördes omfattande förbättringsarbeten. Rökkanalerna renoverades och alla stammar byttes. Man lät även renovera samtliga trapphus. 2003 installerades tre helt nya hissar. Hissen på Rutger Fuchsgatan, som nås via loftgång, går nu hela vägen ner till källaren där tvättstugan finns. Det är 3-glasfönster i hela huset och i fjol installerades nytt låssystem samt nya portlås. Tack vare det goda skicket planeras inga större renoveringar utan endast löpande underhåll. Fastighetens belåning är endast 4 mkr och föreningen har 2 mkr i kassan. De kommersiella lokalerna inbringar goda intäkter och den dagen den kvarvarande hyresrättslägenheten säljs kommer föreningen att bli helt skuldfri.
Ett mycket trivsamt boende erbjuds och föreningen har en fin innergård som bjuder in till fika och sköna grillkvällar. Gården är nyrenoverad och här finns ny stenläggning, infälld belysning, cykelställ, trädgårdsmöbler, gemensamma odlingar och örtträdgård med mera.

Närområdet


För den som uppskattar god mat är läget perfekt och strax utanför husets portar återfinns några av stans bästa kinesiska och indiska restauranger. I grannskapet hittar man också populära krogar såsom Restaurang Bleck, Teatern och Katarina Ölkafé. Runt Årstaviken, ett stenkast söderut, finns det utomhusgym, badplatser samt vacker natur. Kring Nytorget, en kort promenad norrut, myllrar det av butiker, kaféer och barer. Kommunikationerna är utmärkta och Skanstull, bara hundra meter från huset, trafikeras av flera buss- och tunnelbanelinjer.

Vardagsrum


Två stora spröjsade fönster fyller vardagsrummet med ljus och härifrån har man utsikt över Ringvägens dubbla lindallé och pampiga sekelskifteshus på andra sidan gatan. I öster tornar Sofia kyrka upp sig mot himlen. Bevarade 1920-talsdetaljer såsom fiskbensparkett, stuckatur, takrosett, spegeldörrar och djupa fönsternischer ger en elegant inramning. Liksom i övriga lägenheten är takhöjden generös och luftig. Väggarna är vitmålade och parketten behandlad med hårdvaxolja. Det är ett lättmöblerat rum och det finns gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord.

Sovrum


Tack vare hörnläget, med stora spröjsade fönster i två väderstreck, badar sovrummet i ljus året om. Här får man enkelt plats med dubbelsäng samt ytterligare möblemang.I passagen mot köket finns två rymliga, inbyggda originalgarderober med indragen el för den som önskar att installera belysning. Stuckatur, djupa fönsternischer och fiskbensparkett pryder rummet och väggarna är målade i vitt.

Kök


I det arkitektritade och praktfulla köket finns väldigt goda arbetsytor och bänkskivan liksom väggen är klädd i elegant Carraramarmor. Belysningen ovanför bänken är dimmerstyrd. Köket har ypperliga förvaringsmöjligheter i form av djupa bänkskåp, fyra högskåp och ett serveringsskåp. Två av högskåpen är liksom serveringsskåpet i original från 1920-talet och två är uppförda i efterhand av yrkesskickliga snickare med originalet som förlaga. Fina tidstypiska beslag i mässing. Gashällen, ugnen, kolfilterfläkten och diskhon är av märket Smeg och sattes in 2013. Diskmaskinen samt kyl och frys är integrerade i skåpinteriören. Väggarna är målade i vitt och golvets furutiljor målade i ljusgrått. Taket pryds av stuckatur och det stora fönstret, varifrån man har utsikt ända bort mot Sofia kyrka, sitter i en djup nisch. Köket bjuder in till stort umgänge med plats för åtta till tio gäster.

Badrum


Lägenhetens fräscha badrum inrymmer tassbadkar, WC, handfat, handdukstork och ett spegelskåp i retrostil. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet vit klinker. Det spröjsade fönstret ovanför badrumsdörren är i original från 1920-talet och utgör ett charmigt inslag.

Inre hall


Den inre hallen är stor och möblerbar och här finns en öppen spis som det går alldeles utmärkt att elda i. Takrosett och stuckatur smyckar taket och golvet är belagt med fiskbensparkett. Väggarna är målade i vitt.

Tambur


Tamburen har en fin originalkapphängare och det finns gott om plats för skoställ. Väggarna är vitmålade och liksom i vardagsrummet, sovrummet och den inre hallen är golvet belagt med fiskbensparkett.

HSB:s Brf Kungshuset Tre Portaler

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Metspöet 2, bestående av 51 lägenheter som upplåts med bostadsrätt, en hyresrätt, tre lokaler, samt ett garage. Fastigheten ritades 1923 av arkitekterna K Nordenskjöld och G A Falk.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 2001. Huset var från början privatägt av Emil Friberg som sedan sålde det till Folksam 1972 och därefter kom det i HSB's ägo 1987. Under 1990-talets senare hälft började HSB renovera sina andra hus i kvarteret. De rev ut allt invändigt inklusive alla gamla detaljer såsom serveringsskåp. Dessutom sänkte man taken så att stuckaturen försvann. När dåvarande hyresgäster blev varse om detta bestämde man sig för att köpa huset. 1999 bildades Bostadsrättföreningen Kungshuset Tre Portaler. Namnet har föreningen fått av kungsbalkongerna högst upp i huset och de tre uppgångarna som finns i fastigheten.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


MFS sköter den tekniska förvaltningen och HSB sköter den ekonomiska.

Renovering


2015 Renovering av gården. 2014 Ett nytt låssystem och nya portlås installerades. 2007 Vinden omvandlades till fyra st vindslägenheter. 2003 Hissbyte. 2003 Stamrenovering och byte av avloppsstammar.

Kommande renoveringar


Kungsbalkongerna och fasaden.

Ekonomi


Föreningens belåning på 1000 kr/kvm är mycket låg i relation till snittet i området på 6000 kr/kvm. Föreningen har strax över 4 miljoner i lån och drygt 2 miljoner i kassan. Lokalintäkterna är ca 24% av de totala intäkterna. Inga planerade avgiftsförändringar i dagsläget.

Andrahandsuthyrning


Kan endast ske efter godkännande av styrelsen enligt gällande stadgar.

Försäkring


Föreningen har en bostadsrättsförsäkring hos HSB.

Trappstädning


En gång i veckan sommartid och under vintern två gånger i veckan.

Städdagar


På våren och hösten anordnas en gemensam städdag.

Tvättstuga


Tvättstugan finns i källaren på Rutger Fuchsgatan. Här finns tre tvättmaskiner, två torkskåp, en torktumlare, en centrifug och en mangel. Utanför tvättstugan finns en hylla för böcker, filmer, talböcker och spel där de boende kan lämna och hämta. Likaså finns en anslagstavla för säljes, köpes, bytes, skänkes etc.

Gemensamma utrymmen


På gården finns en grill och utemöbler sommartid. Det finns även kryddväxter att plocka för husbehov. Till julen sätts en gran upp på gården.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har ett avtal med Comhem om tv-kanaler för kabel-tv som ingår i hyran. Telefoni och bredband avtalar den boende själv om.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-03-04. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1924 NORDENSKJÖLD & FALK
Energideklaration
Finns för närvarande inte

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.