Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 50
DORPH & HÖÖG 1905
Södermalm - Nytorget
VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESTVÅA VID NYTORGET
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: BOUKARI
Där Katarina Bangatas grönskande allé är som lugnast finner vi denna ovanligt välplanerade sekelskiftestvåa. Bostaden har många av de kvalitéer som även de kräsnaste värdesätter, och den rymliga balkongen i soligt söderläge ger möjlighet till en stunds avkoppling under det varmare halvåret. Andra direkta fördelar är bostadens omsorgsfullt renoverade skick, det rymliga och sociala köket, den generösa takhöjden, hissen och såklart de trevliga grannarna. Föreningen är stor och har mycket goda lokalintäkter, vilket borgar för stabilitet under överskådlig tid. Välkommen på visning.
Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 50
Område:
Södermalm - Nytorget
Byggnadsår:
1905 DORPH & HÖÖG
Rum:
2 rum och kök
Boarea:
58 kvm
Våning:
2 av 5 (hiss finns)
Avgift:
2844 kr inkl värme, VA
Pris:
4 450 000 kr (utgångspris).

Kvarteret


Kvarteret Lien stod klart 1905. Det ritades av Dorph och Höög, en välkänd duo som bland annat har Butterickshuset och S:t Erikspalatset på sin verklista. Bostäderna värmdes upp med kakelugnar och i köken stod järnspisar. Hyresgästerna lär ha haft tillgång till egen torrklosett och slapp således kalla och dragiga avträden på gården. Kvarterets bebyggelse är i jugendstil med inslag av nationalromantik. Husen vilar på en granitsockel, och fasaden är spritputsad i två nyanser.

Gården


På innergården finns en nybyggd trevlig uteplats med utrymme för 20 gäster, och här kan man bjuda på härliga grillkvällar under sommarmånaderna. Föreningen har möbler och grill för gemensamt bruk. Källaren inrymmer cykelrum, barnvagnsrum och tvättstugor där det inte brukar vara svårt att hitta en ledig tid.

Området


Ett ovanligt lugnt boende erbjuds samtidigt som det alldeles i närheten myllrar av kaféer, intima restauranger och spännande småbutiker. Under sensommaren och hösten kan man inhandla lokala råvaror på Bondens egen Marknad endast ett stenkast bort. Följer man den grönskande allén som drar fram utanför lägenhetens fönster är man snart framme vid Vita Bergens rekreationsområde.

Vardagsrum


Vardagsrummet är stort och intill fönsterpartiet, som går ända upp till taket, finns en naturlig matplats där man kan duka upp till middag för sex till åtta gäster. Rummet rymmer också en stor soffa att kura upp sig i när man ska titta på film eller favoritserien. Därutöver finns en rymlig platsbyggd bokhylla som bjuder in till läsning. Det rejäla fönsterpartiet - med utsikt över himmelen och vackra Katarina Södra Skola på andra sidan Katarina Bangatas allé - gör att rummet alltid är naturligt upplyst och tack vare att takhöjden är om generösa tre meter skapas en härlig rymd. Eftersom allén och skolan är de enda grannarna är rummet helt skyddat från insyn. Väggarna är målade i Stockholmsvitt och det framtagna brädgolvet slipades, lutades och behandlades med hårdvaxolja sommaren 2014. Denna behandling ger ett vackert ljust trägolv med skurgolvskänsla som samtidigt är lätt att hålla rent och fint.

Sovrum


Även sovrummet är rymligt, och det finns gott om plats för dubbelsäng, läsfåtölj samt för att komplettera de fyra garderoberna med en stor byrå. Väggarna är målade i Stockholmsvitt med en petrolfärgad fond, och det framtagna brädgolvet slipades, lutades och behandlades med hårdvaxolja 2014. Rummet har ett härligt naturligt ljus, och ovanför de helglasade pardörrarna ut till balkongen finns det överfönster som går upp till taket. Trots det stora fönsterpartiet är sovrummet fritt från insyn. Även här är takhöjden om tre meter. Balkongen vetter mot den om somrarna grönskande gården, och här kan man sitta och titta ned på Södermannagatans folkliv på andra sidan av gårdens plank medan man avnjuter frukosten eller eftermiddagskaffet. Under högsommarmånaderna erbjuder söderläget sol från cirka tio på morgonen till sex på kvällen.

Kök


I köket är det rejält tilltaget med bänkyta, och man slipper trängas när man lagar mat tillsammans. Det finns även gott om förvaring eftersom skåpen går hela vägen upp till taket. Dessutom har köket alla bekvämligheter i form av keramisk spishäll, fläkt, varmluftsugn med grillfunktion, mikrovågsugn, inbyggt kyl- och frysskåp samt inbyggd fullstor diskmaskin som underlättar livet mycket. Inte minst i samband med stora middagar. Vid fönstret, som ger köket ett härligt ljusinsläpp, finns en matplats som rymmer ett matbord för fyra till sex personer. Matplatsen kan också göras om till ett litet sovrum genom uppförandet av en enkel vägg.
Nya skåpluckor, lådfronter, täcksidor och beslag i lantlig stil sattes in under senare delen av 2015. Bänkskivorna är i svartbrunt trä och partiet ovanför bär vitt kakel. Väggarna är målade i Stockholmsvitt med fond i en dov ljusblå pastellnyans, och ett nytt trägolv lades in för ett par år sedan. Golvet, som liknar bostadens originalgolv, slipades, lutades och behandlades med hårdvaxolja 2014. Taket har infällda spottar som ger en bra belysning.

Badrum


Badrummet är stort för att vara i ett sekelskifteshus, och allt det nödvändiga får plats. Badkaret bjuder in till skön avkoppling under helgen eller efter en lång arbetsdag, och tvättmaskinen är guld värd då man enkelt och snabbt kan tvätta de kläder man önskar ha rena inför morgondagen utan att behöva boka tid i tvättstugan. Spegelskåpet och den breda kommoden ger goda förvaringsmöjligheter, och badrummet har även handdukstork. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med svartvit klinker i schackrutigt mönster.

Hall


Den lagom stora hallen, som inte stjäl några onödiga kvadratmetrar, utgör bostadens nav. Dagsljuset letar sig in från vardagsrummet, sovrummet och köket och taket har downlights som ger en bra belysning. Den två meter breda garderobsväggen sväljer det mesta och det är skönt att slippa belamra hallen med de ytterkläder och skor man inte använder just för dagen. Väggarna är målade i Stockholmsvitt och liksom i övriga bostaden slipades, lutades och hårdvaxoljades det framtagna brädgolvet 2014.

Brf Lien 5

Föreningen har ett elavtal gemensamt. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder.

Antalet lägenheter och lokaler


Föreningen äger hela kvarteret Lien. Man upplåter totalt 106 lägenheter med bostadsrätt, tre hyresrätter samt 11 lokaler. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 1999.

Delat ägande


Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Stadens förvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


1971-74 stambyttes bostäderna, 1990 renoverades fasaderna, 2003/2004 renoverades taket och 2010 renoverades tvättstugan. Se årsredovisning för en detaljerad lista över utförda renoveringar.

Kommande renoveringar


Styrelsen har fattat beslut om en relining av köksstammarna skall genomföras (nu i vår). Kontakta ansvarig mäklare för mer information. Se årsredovisning för en detaljerad beskrivning över kommande renoveringar.

Ekonomi


Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Här sitter bl. a. reklambyråer, mäklarkontor och ett snabbköp. Belåningen ligger runt 4 250 kr per kvm medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm enligt 2014 års årsredovisning. För finansiering av relining kommer nya lån att upptas och avgiften kommer antagligen att påverkas. Då upphandlingen ännu inte påbörjats är det i nuläget inte bestämt hur mycket avgiften kan komma att påverkas. Föreningens tre hyresrätter utgör en stor, dold tillgång. Den dagen hyresgästerna flyttar kommer dessa säljas på marknaden och ge föreningen stora intäkter.

Andrahandsuthyrning


Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga


I föreningen finns tre tvättstugor. Den som hör till denna bostad ligger i källarplan med direktaccess via hiss. Här finns tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tvättstugan renoverades 2010.

Gemensamma utrymmen


På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i källarutrymmen på särskilda platser. En sådan plats finns i denna uppgångs källare.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen. Ej heller accepteras andrahandsuthyrning till juridisk person.

Byggnad

Byggnadsår
1905 DORPH & HÖÖG
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Finns för närvarande inte
Fastighetsbet.
LIEN 5

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad, varav:
 

VILL DU HA ETT GRAFISKT BLAD PÅ DITT HUS?

Boka in en kostnadsfri värdering med oss så bjuder vi på ett grafiskt blad på originalritningen av ditt hus. Vill du köpa planschen så säljer vi dessa för 500 kr per styck.

Sms:a ”värdering” till 0738-24 41 00 eller maila oss på info@historiskahem.se för att boka. Du kan självklart också ringa oss på 08-23 20 10 eller fylla i formuläret nedan

VI FÖRMEDLAR HEM MED EN HISTORIA

Vi förmedlar enbart bostäder i fastigheter uppförda innan 1965. Med arkitektur vi älskar och behärskar.

 

Bostäder som inspirerar oss och som vi gärna inspirerar andra med. Det betyder inte att de måste vara de lyxigaste våningarna på de ”bästa” adresserna. Men det innebär ofta att bostäderna är charmiga, mysiga och ibland pampiga. Hem med själ och känsla.